Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 206 (117 - nova serija)

Godina XXXII januar/sijechanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Salko Sharic'
Hatidzha-Tidzha Cheric'
posljednja PNOH-ova glumica

Sve do kraja pedesetih godina proshlog stoljec'a znatan dio umjetnichkog ansambla Narodnog pozorishta u Mostaru chinili su glumci koji su svoju pozorishnu karijeru zapocheli i formirali se u medjuratnom periodu (izmedju Prvog i Drugog svjetskog rata), pretezhno u putujuc'im pozorishtima i amaterskim druzhinama Mostara. Medju njima bila je i ”zlatna generacija” mostarskih amatera vec'inom stasalih u Amaterskom pozorishtu ”Abrashevic'”: Stojan Milic'evic', Boro Milic'evic', Zeno Hackl, Franka Bachic', Muhamed Omeragic', Alija C'ishic', Ilda Kazazic', Azra C'emalovic', Ivica Kukic'. Medju njima bila je i Hatidzha Cheric', rodjena Djukic', (Mostar, 23. XI 1913.), talentirana glumica Amaterskog pozorishta ”Abrashevic'”. Kao pripadnica antifashistichkog pokreta osnivanjem Pozorishta narodnog oslobodjenja Hercegovine (PNOH) 8. V 1944. godine angazhirana je u glumachki ansambl ovog ratnog partizanskog teatra koji je djelovao do jula 1945. godine.

Hatidzha Cheric' kao Luca u prestavi ”Na strazhi” Viktora Cara Emina

Hatidzha Cheric' kao Luca u prestavi ”Na strazhi” Viktora Cara Emina.
Amatersko pozorishte ”Abrashevic'”, red. Ante Novakovic'.

Po osnivanju mostarskog Narodnog pozorishta 1949. godine ponudjeno joj je da bude chlanica glumachkog ansambla ove kuc'e. Ona ne prihvata tu ponudu, nego se prihvatila posla voditelja krojachkih radionica Pozorishta. Zheljela je vishe vremena posvetiti bolesnom suprugu, kako je govorila, shto kao glumica ne bi mogla. Iz istog razloga otishla je u prijevremenu mirovinu. Ipak, u nekoliko predstava Pozorishta odigrala je jedan broj manjih uloga, a znala se pojavljivati sve do 1973. godine i u nekim od predstava Amaterskog pozorishta ”Abrashevic'”. Kada je 1956. godine poznati glumac i reditelj Vjekoslav-Vjeko Afric' (Hvar, 1906. – Split, 1980.) u Narodnom pozorishtu rezhirao predstavu ”Pozhar strasti” od Josipa Kosora kazao je za Hatidzhu:

”Shteta da se nije posvetila profesionalno kazalishtu jer ja se nisam susreo sa tako raskoshnim prirodnim talentom za glumu, savrshenom dikcijom i prekrasnom bojom glasa kao u Mostarke Hatidzhe Cheric' iznimne glumice PNOH-a”*

Malo ko je i primijetio da je umrla u ova suluda poslijeratna bosanskohercegovachka vremena. Spustio se posljednji zastor nad zhivotnom predstavom Hatidzhe-Tidzhe Cheric' u Mostaru 6. IV 2002. godine.

____________________

* Arhiva Narodnog pozorishta u Mostaru – registar Mi i reditelji.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden