Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 206 (117 - nova serija)

Godina XXXII januar/siječanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Salko Šarić
Hatidža-Tidža Čerić
posljednja PNOH-ova glumica

Sve do kraja pedesetih godina prošlog stoljeća znatan dio umjetničkog ansambla Narodnog pozorišta u Mostaru činili su glumci koji su svoju pozorišnu karijeru započeli i formirali se u međuratnom periodu (između Prvog i Drugog svjetskog rata), pretežno u putujućim pozorištima i amaterskim družinama Mostara. Među njima bila je i ”zlatna generacija” mostarskih amatera većinom stasalih u Amaterskom pozorištu ”Abrašević”: Stojan Milićević, Boro Milićević, Zeno Hackl, Franka Bačić, Muhamed Omeragić, Alija Ćišić, Ilda Kazazić, Azra Ćemalović, Ivica Kukić. Među njima bila je i Hatidža Čerić, rođena Đukić, (Mostar, 23. XI 1913.), talentirana glumica Amaterskog pozorišta ”Abrašević”. Kao pripadnica antifašističkog pokreta osnivanjem Pozorišta narodnog oslobođenja Hercegovine (PNOH) 8. V 1944. godine angažirana je u glumački ansambl ovog ratnog partizanskog teatra koji je djelovao do jula 1945. godine.

Hatidža Čerić kao Luca u prestavi ”Na straži” Viktora Cara Emina

Hatidža Čerić kao Luca u prestavi ”Na straži” Viktora Cara Emina.
Amatersko pozorište ”Abrašević”, red. Ante Novaković.

Po osnivanju mostarskog Narodnog pozorišta 1949. godine ponuđeno joj je da bude članica glumačkog ansambla ove kuće. Ona ne prihvata tu ponudu, nego se prihvatila posla voditelja krojačkih radionica Pozorišta. Željela je više vremena posvetiti bolesnom suprugu, kako je govorila, što kao glumica ne bi mogla. Iz istog razloga otišla je u prijevremenu mirovinu. Ipak, u nekoliko predstava Pozorišta odigrala je jedan broj manjih uloga, a znala se pojavljivati sve do 1973. godine i u nekim od predstava Amaterskog pozorišta ”Abrašević”. Kada je 1956. godine poznati glumac i reditelj Vjekoslav-Vjeko Afrić (Hvar, 1906. – Split, 1980.) u Narodnom pozorištu režirao predstavu ”Požar strasti” od Josipa Kosora kazao je za Hatidžu:

”Šteta da se nije posvetila profesionalno kazalištu jer ja se nisam susreo sa tako raskošnim prirodnim talentom za glumu, savršenom dikcijom i prekrasnom bojom glasa kao u Mostarke Hatidže Čerić iznimne glumice PNOH-a”*

Malo ko je i primijetio da je umrla u ova suluda poslijeratna bosanskohercegovačka vremena. Spustio se posljednji zastor nad životnom predstavom Hatidže-Tidže Čerić u Mostaru 6. IV 2002. godine.

____________________

* Arhiva Narodnog pozorišta u Mostaru – registar Mi i reditelji.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden