Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 206 (117 - nova serija)

Godina XXXII januar/sijechanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Salko Sharic'
Posljednji pozdrav Dani Kurbaliji

Mostar se ovih dana oprostio od glumice mostarskog Narodnog pozorishta Danice-Dane Kurbalije-Vican. Iako se znalo da je ova omiljena mostarska glumica teshko bolesna, ipak je mnoge zatekla i duboko razhalostila vijest o njenoj smrti.

Dana Kurbalija, Jozo Lepetic' i Petar Petkovic'

Dana Kurbalija, Jozo Lepetic' i Petar Petkovic'
u predstavi ”Zhenidba” N.V. Gogolja Narodnog pozorishta u Mostaru.
Red. Josip Leshic' – premijera 13.2.1960. godine

Dana je rodjena u bosanskom gradic'u Drvar, 18. V 1925. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao shesnaestogodishnjakinja, pristupila je Narodnooslobodilachkom pokretu. U pochetku chlanica je kulturno obrazovne ekipe, a neshto kasnije i Centralne pozorishne trupe za BiH. Tim povodom 1957. godine odlikovana je Ordenom zasluga za narod III reda. Zavrshila je Srednju dramsku shkolu u Sarajevu 1951. godine i iste godine postaje chlanica mostarskog Narodnog pozorishta. Prva uloga u ovom teatru joj je bila Raka, sinchic' – u predstavi ”Gospodja ministarka” B. Nushic'a koju je rezhirao Sveta Milutinovic'. Naime, u ovoj ulozi zamijenila je Mishu Pishtala po dolasku u mostarsko Pozorishte 1951. godine. Od tada je ostvarila 106 uloga u isto toliko predstava Narodnog pozorishta. Povodom odlaska u mirovinu 1988. godine premijerno je, po njenoj zhelji, izvedena predstava ”Omer i Merima” autora M. Belovic'a i S. Peshic'a a u rezhiji Ahmeta Obradovic'a. U ovoj predstavi Dana je ostvarila ulogu Esma, Merimina majka. Premijera ove predstave bila je u pec'ini u Kujundzhiluku 30. VI 1988. godine. Kao umirovljenica nastavila je igrati u mostarskom Narodnom pozorishtu a posljednja uloga u ovoj kuc'i joj je bila Prudencija u predstavi ”Dom Bernarde Albe” F.G. Lorce u rezhiji Bore Stjepanovic'a (premijera 19. X 1991. ). Ostvarila je brojne uloge u TV serijama a najvishe se pamti po seriji ”Osma ofanziva” u rezhiji Soje Jovanovic'.

Glumice Dane vishe nema, umrla je 21. XI 2006. godine u Mostaru a sahranjena je u hercegovachkom mjestashcu Vinjani Gornji u obiteljskoj grobnici Vican.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden