Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 206 (117 - нова серија)

Година XXXII јануар/сијечањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Салко Шарић
Хатиџа-Тиџа Черић
посљедња ПНОХ-ова глумица

Све до краја педесетих година прошлог стољећа знатан дио умјетничког ансамбла Народног позоришта у Мостару чинили су глумци који су своју позоришну каријеру започели и формирали се у међуратном периоду (између Првог и Другог свјетског рата), претежно у путујућим позориштима и аматерским дружинама Мостара. Међу њима била је и „златна генерација“ мостарских аматера већином стасалих у Аматерском позоришту „Абрашевић“: Стојан Милићевић, Боро Милићевић, Зено Хакл (: Hackl), Франка Бачић, Мухамед Омерагић, Алија Ћишић, Илда Казазић, Азра Ћемаловић, Ивица Кукић. Међу њима била је и Хатиџа Черић, рођена Ђукић, (Мостар, 23. XI 1913.), талентирана глумица Аматерског позоришта „Абрашевић“. Као припадница антифашистичког покрета оснивањем Позоришта народног ослобођења Херцеговине (ПНОХ) 8. V 1944. године ангажирана је у глумачки ансамбл овог ратног партизанског театра који је дјеловао до јула 1945. године.

Хатиџа Черић као Луца у престави „На стражи“ Виктора Цара Емина

Хатиџа Черић као Луца у престави „На стражи“ Виктора Цара Емина.
Аматерско позориште „Абрашевић“, ред. Анте Новаковић.

По оснивању мостарског Народног позоришта 1949. године понуђено јој је да буде чланица глумачког ансамбла ове куће. Она не прихвата ту понуду, него се прихватила посла водитеља кројачких радионица Позоришта. Жељела је више времена посветити болесном супругу, како је говорила, што као глумица не би могла. Из истог разлога отишла је у пријевремену мировину. Ипак, у неколико представа Позоришта одиграла је један број мањих улога, а знала се појављивати све до 1973. године и у неким од представа Аматерског позоришта „Абрашевић“. Када је 1956. године познати глумац и редитељ Вјекослав-Вјеко Афрић (Хвар, 1906. – Сплит, 1980.) у Народном позоришту режирао представу „Пожар страсти“ од Јосипа Косора казао је за Хатиџу:

„Штета да се није посветила професионално казалишту јер ја се нисам сусрео са тако раскошним природним талентом за глуму, савршеном дикцијом и прекрасном бојом гласа као у Мостарке Хатиџе Черић изнимне глумице ПНОХ-а“*

Мало ко је и примијетио да је умрла у ова сулуда послијератна босанскохерцеговачка времена. Спустио се посљедњи застор над животном представом Хатиџе-Тиџе Черић у Мостару 6. IV 2002. године.

____________________

* Архива Народног позоришта у Мостару – регистар Ми и редитељи.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска