Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 206 (117 - nova serija)

Godina XXXII januar/siječanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Salko Šarić
Posljednji pozdrav Dani Kurbaliji

Mostar se ovih dana oprostio od glumice mostarskog Narodnog pozorišta Danice-Dane Kurbalije-Vican. Iako se znalo da je ova omiljena mostarska glumica teško bolesna, ipak je mnoge zatekla i duboko ražalostila vijest o njenoj smrti.

Dana Kurbalija, Jozo Lepetić i Petar Petković

Dana Kurbalija, Jozo Lepetić i Petar Petković
u predstavi ”Ženidba” N.V. Gogolja Narodnog pozorišta u Mostaru.
Red. Josip Lešić – premijera 13.2.1960. godine

Dana je rođena u bosanskom gradiću Drvar, 18. V 1925. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao šesnaestogodišnjakinja, pristupila je Narodnooslobodilačkom pokretu. U početku članica je kulturno obrazovne ekipe, a nešto kasnije i Centralne pozorišne trupe za BiH. Tim povodom 1957. godine odlikovana je Ordenom zasluga za narod III reda. Završila je Srednju dramsku školu u Sarajevu 1951. godine i iste godine postaje članica mostarskog Narodnog pozorišta. Prva uloga u ovom teatru joj je bila Raka, sinčić – u predstavi ”Gospođa ministarka” B. Nušića koju je režirao Sveta Milutinović. Naime, u ovoj ulozi zamijenila je Mišu Pištala po dolasku u mostarsko Pozorište 1951. godine. Od tada je ostvarila 106 uloga u isto toliko predstava Narodnog pozorišta. Povodom odlaska u mirovinu 1988. godine premijerno je, po njenoj želji, izvedena predstava ”Omer i Merima” autora M. Belovića i S. Pešića a u režiji Ahmeta Obradovića. U ovoj predstavi Dana je ostvarila ulogu Esma, Merimina majka. Premijera ove predstave bila je u pećini u Kujundžiluku 30. VI 1988. godine. Kao umirovljenica nastavila je igrati u mostarskom Narodnom pozorištu a posljednja uloga u ovoj kući joj je bila Prudencija u predstavi ”Dom Bernarde Albe” F.G. Lorce u režiji Bore Stjepanovića (premijera 19. X 1991. ). Ostvarila je brojne uloge u TV serijama a najviše se pamti po seriji ”Osma ofanziva” u režiji Soje Jovanović.

Glumice Dane više nema, umrla je 21. XI 2006. godine u Mostaru a sahranjena je u hercegovačkom mjestašcu Vinjani Gornji u obiteljskoj grobnici Vican.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden