Most - Index
Most - Pretplata
Zarifa Velic': Bez naslova [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 185 (96 - nova serija)

Godina XXX april/travanj 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Dr. Sadudin Musabegovic'
Povratak slike

Izlozhba nastavnika studija Likovne kulture na Nastavnichkom fakultetu Univerziteta ”Dzhemal Bijedic'” u Mostaru vishestruko je djelotvorna i znakovita. Prije svega, ona je postavljena u chast prerastanja dvogodishnjeg studija Likovne kulture u chetvorogodishnji, chime se, u duhu savremenih nastojanja u podruchju visokog obrazovanja u Evropi, kompletira i zaokruzhuje, ne samo razvojna linija ovog studija, nego i Nastavnichkog fakulteta u okviru kojeg on djeluje i Univerziteta ”Dzhemal Bijedic'” u cjelini. Ona je pohvala, zacijelo, tom chinu i gestu.

Potom, ona je i neposredna informacija i prezentacija kreativnih i pedagoshkih moguc'nosti nastavnika, sada dobrim dijelom angazhovanih sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, koji su preuzeli obavezu i odgovornost da ovaj studij uchine dignitetnim i, shto je posebno vazhno, doprinesu popunjavanju i kompletiranju vlastite nastavnichke baze, koja c'e nastaviti njegovo dalje uspjeshno funkcionisanje.

I, najzad, ona je jednako kao i studij uz chiju promociju je i postavljena, u znaku isticanja i skretanja pazhnje na sve vec'i znachaj i ulogu, koju je likovna kultura preuzela u nashoj savremenosti, odnosno sve visheg njenog udjela u nashoj svakodnevnoj komunikaciji i komunikativnom djelovanju.

Muhamed Gash: Ilustracija

Muhamed Gash: Ilustracija

Svaki od ovih aspekata, koji chine polivalentni sadrzhaj ove manifestacije, izuzetno je znachajan i zahtijeva da se postavi i kao posebna i samostalna tema. No, imajuc'i u vidu najshiri kontekst, u koji se smjeshta ova izlozhba, ja bih se, ipak, zadrzhao, i to veoma kratko, samo na jednom, na samom studiju i znachaju koji likovna kultura ima ne samo u obrazovnom procesu, nego i u nashem svijetu zhivota uopshte, prije svega zato shto su u tome sadrzhani i osnovni razlozi prerastanja dvogodishnjeg studija likovne kulture u chetvorogodishnji.

Nesumnjivo, nashe vrijeme je u znaku povratka slike i sve vec'eg njenog udjela u komunikaciji i komunikativnom djelovanju. Ne radi se o definitivnom trijumfu vizuelne civilizacije, odnosno o povratku, na stanje prije Gutenberga i pisma gdje je slika bila najvazhnije sredstvo komunikacije, na koju su rachunali i josh uvijek rachunaju zaljubljenici i zanesenjaci u sliku, nazovimo ih zasad tako, nego o znachajnom potiskivanju pisma i sve vec'oj participaciji vizuelne informacije i vizuelne komunikacije u nashem svakodnevnom zhivotu i praktichnom saobrac'aju. Josh vishe nesluc'eni razvoj tehno-slike sve do numerichke, koja nudi ”vidjenje bez pogleda”, a koje su vishe tehnichki, nego zanatski ili umjetnichki proizvodi, otvara proces prerastanja i prevodjenja pojmova u slike, na isti nachin kako je to svojevremeno pismo chinilo pretachuc'i dvodimenzionalne slike u jednodimenzionalne pojmove. Ovaj trend, koji obiljezhava tokove nasheg savremenog svijeta zhivota, postavlja i nove obaveze i zadatke ne samo u podruchju komunikacije i komunikativnog djelovanja, chije su moguc'nosti vec' sada nesagledive, nego i u sferi likovnog obrazovanja i vizuelne kulture, chije su granice i moguc'nosti znatno proshirene, a na koje se ovaj studij nije mogao oglushiti. A, izlozhba nastavnika, uchesnika u nastavno-umjetnichkom procesu studija, koja je tim povodom postavljena, samo je tu da znachaj i ozbiljnost ovog china pozdravi i uvelicha.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zarifa Velic': Bez naslova [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-06-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden