Мост - Индекс
Мост - Претплата
Зарифа Велић: Без наслова [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 185 (96 - нова серија)

Година XXX април/травањ 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Др. Садудин Мусабеговић
Повратак слике

Изложба наставника студија Ликовне културе на Наставничком факултету Универзитета „Џемал Биједић“ у Мостару вишеструко је дјелотворна и знаковита. Прије свега, она је постављена у част прерастања двогодишњег студија Ликовне културе у четворогодишњи, чиме се, у духу савремених настојања у подручју високог образовања у Европи, комплетира и заокружује, не само развојна линија овог студија, него и Наставничког факултета у оквиру којег он дјелује и Универзитета „Џемал Биједић“ у цјелини. Она је похвала, зацијело, том чину и гесту.

Потом, она је и непосредна информација и презентација креативних и педагошких могућности наставника, сада добрим дијелом ангажованих са Академије ликовних умјетности у Сарајеву, који су преузели обавезу и одговорност да овај студиј учине дигнитетним и, што је посебно важно, допринесу попуњавању и комплетирању властите наставничке базе, која ће наставити његово даље успјешно функционисање.

И, најзад, она је једнако као и студиј уз чију промоцију је и постављена, у знаку истицања и скретања пажње на све већи значај и улогу, коју је ликовна култура преузела у нашој савремености, односно све вишег њеног удјела у нашој свакодневној комуникацији и комуникативном дјеловању.

Мухамед Гаш: Илустрација

Мухамед Гаш: Илустрација

Сваки од ових аспеката, који чине поливалентни садржај ове манифестације, изузетно је значајан и захтијева да се постави и као посебна и самостална тема. Но, имајући у виду најшири контекст, у који се смјешта ова изложба, ја бих се, ипак, задржао, и то веома кратко, само на једном, на самом студију и значају који ликовна култура има не само у образовном процесу, него и у нашем свијету живота уопште, прије свега зато што су у томе садржани и основни разлози прерастања двогодишњег студија ликовне културе у четворогодишњи.

Несумњиво, наше вријеме је у знаку повратка слике и све већег њеног удјела у комуникацији и комуникативном дјеловању. Не ради се о дефинитивном тријумфу визуелне цивилизације, односно о повратку, на стање прије Гутенберга и писма гдје је слика била најважније средство комуникације, на коју су рачунали и још увијек рачунају заљубљеници и занесењаци у слику, назовимо их засад тако, него о значајном потискивању писма и све већој партиципацији визуелне информације и визуелне комуникације у нашем свакодневном животу и практичном саобраћају. Још више неслућени развој техно-слике све до нумеричке, која нуди „виђење без погледа“, а које су више технички, него занатски или умјетнички производи, отвара процес прерастања и превођења појмова у слике, на исти начин како је то својевремено писмо чинило претачући дводимензионалне слике у једнодимензионалне појмове. Овај тренд, који обиљежава токове нашег савременог свијета живота, поставља и нове обавезе и задатке не само у подручју комуникације и комуникативног дјеловања, чије су могућности већ сада несагледиве, него и у сфери ликовног образовања и визуелне културе, чије су границе и могућности знатно проширене, а на које се овај студиј није могао оглушити. А, изложба наставника, учесника у наставно-умјетничком процесу студија, која је тим поводом постављена, само је ту да значај и озбиљност овог чина поздрави и увелича.

Претходна · Садржај · Наредна

Зарифа Велић: Без наслова [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-06-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска