Most - Index
Most - Pretplata
Zarifa Velic': Bez naslova [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 185 (96 - nova serija)

Godina XXX april/travanj 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ismet Smajlovic'
Majstor pejsazha

Nakon chetiri i po decenije hoda kroz zhivot i 20 godina stvaralachke avanture Konjichanin Kemo Boloban, na umjetnichkom radu u Hadzhic'ima, pred ochi javnosti izlazi sa nekoliko ranih radova, tek toliko da se vidi kako je ulazio u umjetnost, ali glavnina slika, jasno je, potiche iz ovovremenih godina njegovog zrenja i kreativnih mijena.

Bolobanova ”Bjelashnica”, zapravo u ratu ubijeno selo Milishic'i, ”uhvac'eno” u jesen, jorgovani koje su zaobilazili slikari, hercegovachki pejzazhi i ovi iz slikarevog novog zavichaja, mrtve prirode, ”Vinski ciklus” i druge slike iz ovog motivskog kruga svjedoche o dosljednoj odanosti pejzazhistici, iz koje gotovo da je izgnan chovjek.

Kemo Boloban: Motiv sa Bjelashnice

Kemo Boloban: Motiv sa Bjelashnice

Ima slika iz ovog inspirativnog kruga koje kao da su posudjene od prirode i potom udjenute medu ramove. Sad one, u ateljeu ili na nechijem zidu, svejedno je, svojom pitomoshc'u i idilichnoshc'u kazuju o jednom drugom, spokojnijem svijetu, istovremeno raskoshnim bojama obasjavajuc'i prozu nashih zhivota. A osim koloristichke svechanosti za nashe ochi, pokatkad iz slika, poput Keminih ”Jorgovana”, kao da osjetite mirise, ali to nisu ”cvjetovi zla” nego je to – govor cvijec'a, koji u ramu zhivota unosi tvorachke impulse, zazivanje prirodnosti.

Nakon pochetne faze, koju je jedan likovni kritichar nazvao ”shematizovanom”, Bolobanov kist kasnije je postao znatno slobodniji, razigraniji, shto se vidi i na novim ”mrtvim prirodama”, koje su svojim nadrealistichkim koshmarom boja i ”uzbunjenoshc'u” poteza osmishljeno dodavanje prirodi novih oblika, a ne njeno ”potkradanje”, shto se chini kad se ”prepisuju” zbiljne pojavnosti.

A da je Boloban jedan od onih kreativaca za koje vazhi stvaralachki imperativ da su stilska i motivska mijenjanja zadatost, dokaz je niz novih slika, prije svih ”Put u drugu dimenziju”, chiji naslov navjeshc'uje potragu za inovativnoshc'u, koja je ovjerena tim, chini se, najumjetnichkijim djelom u opusu ovog slikara. Valja rec'i da je ta kreacija moc'na i po otvorenosti svog znachenja, svojom estetskom vertikalom i svojim za(letom), bijegu od shematizacije, otklona od naruchilachkog slikarstva, diktata trzhishta, bojazni od toga shta-c'e-rec'i-neki-tradicionalisti.

Iako je Boloban donedavno bio ”okorjeli” pejzazhista, potom zapuc'en u nadrealistichko kreiranje svijeta slike, sudec'i po nekim dovrshenim portretima ima se utisak da se ”upisuje” i u slikare ”pejzazha ljudskog lica”, poput ”Kraljice Katarine”, koja nas, iz zatamnjenje dubine bosanske historije, gleda sa Kemine slike.

Kemo Boloban: Kraljica Katarina

Kemo Boloban: Kraljica Katarina

Chiji c'e likovi naseljavati Bolobanovu ”mini-galeriju portreta” vidjet c'emo, ali dobro je da ovaj slikar zalazi i medju ljude, gdje ga, za razliku od ”amorfnosti” prirode, zasigurno chekaju svakovrsna iskushenja, od onog ko c'e se ”progurati” do njegovog shtafelaja, do nachina i umijec'a artikulacije ovog inspirativnog kruga, kojeg je pocheo otvarati.

Druzhec'i se u Bolobanovom ateljeu, na hadzhic'koj adresi Hadzheli 130, sa vec' ranije vidjenim i odskora uradjenim kreacijama, autora ovog teksta zaradovalo je saznanje da u likovnoj laboratoriji nastaje novih dvadesetak slika. Znachi, Boloban je i dalje stvaralachki zhiv, inventivan, sav u traganju za novim umjetnichkim svjetovima.

Napomena: Tekst za katalog izlozhbe, priredjene u martu u Konjicu.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zarifa Velic': Bez naslova [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-06-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden