Мост - Индекс
Мост - Претплата
Мустафа Скопљак: Свјетлом и тамом, комбинована техника [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 184 (95 - нова серија)

Година XXX март/ожујак 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Мишо Марић с црном фрулом

Ни да је овај мостописац бистрији и одморнији, ни да му је перо послушније, не би могао вјерно описати шта човјек осјећа када, након десетак исцрпљујућих година мира, помирења и праштања, најпослије види Сарајлије и Мостарце у претрпаном Камерном театру 55, како с Кемалом Монтеном, Шукијем Плањанином и остатком славног ансамбла „Мостарске кише“ – на промоцији књиге пјесама „Пан с црном фрулом“ Мише Марића пјевају – Земљо моја!

Сутра вече, невиђени спектакл стиха, пјесме и музике поновио се у мостарском хотелу „Бристол“. На овој прелијепој забави бијаху „рођени“ из свих мостарских махала и сокака, али и Мостарци из Београда и Међугорја, Невесиња, Широког Бријега… Они који у сали нису ухватили столицу, програм су пратили стојећи у холу, крај рецепције, чак и на тротоару у Улици Мостарског батаљона.

Пјесма може. О, кад би наша пјесма знала, кад би пјесма могла да врати, свог би дјечака дочекала једна тужна мостарска мати…

Збиља, шта, све, пјесма може. Што нико не може. Пјесма може и птицу ућуткати. Може и љути камењар да претвори у зелени перивој. Пјесма може да смрт слави. Да оплакује живот. Може дизати буне и устанке. Може натјерати људе на зло и добро. Да се сложе, да се не гложе. Да се разиђу, или да се сједине. Живе да изазива на двобој. Мртве да мири…

Пјесма може и домовину да брани. Да је тјеши и бодри. Да је пјева и рецитује. Да је грли. Да је буди. Да је љуби. Да је баштини. Да је жени и удаје. Да је штује, али и да је грди и псује. Пјесма може и домовину да чува, од змијских легла и протуха.

Тешка јој је задаћа.

Мерсад Бербер: У славу Веласкеза, 1971.

Мерсад Бербер: У славу Веласкеза, 1971.

Послије рата. Град је преболио љуту рану, разбукталу губитком великог броја своје чељади, затим рушењем, прво једне, па друге, и свих пет својих ћуприја.

Рана још помало пече. На амблему града и сад се виде мрље из онијех дана када није било ни трачка свјетла да растјера мрак. И када су његове, некада рајске башче постале ждријело пакла. Годи сазнање да размостарени град опет живи, не онако како би желио, него како се мора. И да га и овај снијежни март заогрће велом мира и спокоја који никада више – да ли, заиста! – неће бити нарушен.

Послије рата, сваки је град исцрпљен и уморан. Дошло је вријеме да замлади своје старе кости. И да и он, малко, дахне душом.

Заслужио је.

Човјек и град. Човјек може изгубити кључеве. И личне документе. Може изгубити и душу. Али кад град изгуби душу, то је већ нешто. Човјек може промијенити име, може укаљати и име и образ. Али кад град постане двоимени, или троимени, то је страшно!

Човјек може, а не мора, бити уклет и проклет. Али кад је град у завади са својом дјецом, и када међу њима пукне тиква, шпице доспију на све стране.

Најбоље је да човјек и град иду под руку, ако не загрљени. Без страха од глади, топова, снајпера и савремених штакора.

Борац из Народне кухиње. Он је оставио живот на ратиштима диљем домовине. Срце му излудјело за једном Цицом која није узвратила љубав. Од својих познаника и јарана ишће пола, или једну марку. Ако дадну више, борац подијели с ромском дјецом.

Становник је напуштених барака и градских паркова. Мале биртије његова су домовина. Његова је нада ишчезла, као травка на пустињском вјетру. Његове године расуте у ноћима бесаним и дугим као ријека Јангценкјанг.

Једном дневно се храни у Народној кухињи. Дође у подне по ручак. Ако мало и закасни, баш му је свеједно.

Прича о несретном али веселом борцу, плахо је дојмила аутора књиге „Пан с црном фрулом“ (издавач РАБИЦ Сарајево). Па је причу допунио својим антологијским стиховима:

…То по небу ви мислите звијезде
то се моје наде
по безнађу гнијезде.

А то за шумом пас завија луди
то је Мишо Марић побјег’о од људи.

Претходна · Садржај · Наредна

Клас центар Мостар

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-05-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска