Most - Index
Most - Pretplata
Mustafa Skopljak: Svjetlom i tamom, kombinovana tehnika [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 184 (95 - nova serija)

Godina XXX mart/ožujak 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Mišo Marić s crnom frulom

Ni da je ovaj mostopisac bistriji i odmorniji, ni da mu je pero poslušnije, ne bi mogao vjerno opisati šta čovjek osjeća kada, nakon desetak iscrpljujućih godina mira, pomirenja i praštanja, najposlije vidi Sarajlije i Mostarce u pretrpanom Kamernom teatru 55, kako s Kemalom Montenom, Šukijem Planjaninom i ostatkom slavnog ansambla ”Mostarske kiše” – na promociji knjige pjesama ”Pan s crnom frulom” Miše Marića pjevaju – Zemljo moja!

Sutra veče, neviđeni spektakl stiha, pjesme i muzike ponovio se u mostarskom hotelu ”Bristol”. Na ovoj prelijepoj zabavi bijahu ”rođeni” iz svih mostarskih mahala i sokaka, ali i Mostarci iz Beograda i Međugorja, Nevesinja, Širokog Brijega… Oni koji u sali nisu uhvatili stolicu, program su pratili stojeći u holu, kraj recepcije, čak i na trotoaru u Ulici Mostarskog bataljona.

Pjesma može. O, kad bi naša pjesma znala, kad bi pjesma mogla da vrati, svog bi dječaka dočekala jedna tužna mostarska mati…

Zbilja, šta, sve, pjesma može. Što niko ne može. Pjesma može i pticu ućutkati. Može i ljuti kamenjar da pretvori u zeleni perivoj. Pjesma može da smrt slavi. Da oplakuje život. Može dizati bune i ustanke. Može natjerati ljude na zlo i dobro. Da se slože, da se ne glože. Da se raziđu, ili da se sjedine. Žive da izaziva na dvoboj. Mrtve da miri…

Pjesma može i domovinu da brani. Da je tješi i bodri. Da je pjeva i recituje. Da je grli. Da je budi. Da je ljubi. Da je baštini. Da je ženi i udaje. Da je štuje, ali i da je grdi i psuje. Pjesma može i domovinu da čuva, od zmijskih legla i protuha.

Teška joj je zadaća.

Mersad Berber: U slavu Velaskeza, 1971.

Mersad Berber: U slavu Velaskeza, 1971.

Poslije rata. Grad je prebolio ljutu ranu, razbuktalu gubitkom velikog broja svoje čeljadi, zatim rušenjem, prvo jedne, pa druge, i svih pet svojih ćuprija.

Rana još pomalo peče. Na amblemu grada i sad se vide mrlje iz onijeh dana kada nije bilo ni tračka svjetla da rastjera mrak. I kada su njegove, nekada rajske bašče postale ždrijelo pakla. Godi saznanje da razmostareni grad opet živi, ne onako kako bi želio, nego kako se mora. I da ga i ovaj sniježni mart zaogrće velom mira i spokoja koji nikada više – da li, zaista! – neće biti narušen.

Poslije rata, svaki je grad iscrpljen i umoran. Došlo je vrijeme da zamladi svoje stare kosti. I da i on, malko, dahne dušom.

Zaslužio je.

Čovjek i grad. Čovjek može izgubiti ključeve. I lične dokumente. Može izgubiti i dušu. Ali kad grad izgubi dušu, to je već nešto. Čovjek može promijeniti ime, može ukaljati i ime i obraz. Ali kad grad postane dvoimeni, ili troimeni, to je strašno!

Čovjek može, a ne mora, biti uklet i proklet. Ali kad je grad u zavadi sa svojom djecom, i kada među njima pukne tikva, špice dospiju na sve strane.

Najbolje je da čovjek i grad idu pod ruku, ako ne zagrljeni. Bez straha od gladi, topova, snajpera i savremenih štakora.

Borac iz Narodne kuhinje. On je ostavio život na ratištima diljem domovine. Srce mu izludjelo za jednom Cicom koja nije uzvratila ljubav. Od svojih poznanika i jarana išće pola, ili jednu marku. Ako dadnu više, borac podijeli s romskom djecom.

Stanovnik je napuštenih baraka i gradskih parkova. Male birtije njegova su domovina. Njegova je nada iščezla, kao travka na pustinjskom vjetru. Njegove godine rasute u noćima besanim i dugim kao rijeka Jangcenkjang.

Jednom dnevno se hrani u Narodnoj kuhinji. Dođe u podne po ručak. Ako malo i zakasni, baš mu je svejedno.

Priča o nesretnom ali veselom borcu, plaho je dojmila autora knjige ”Pan s crnom frulom” (izdavač RABIC Sarajevo). Pa je priču dopunio svojim antologijskim stihovima:

…To po nebu vi mislite zvijezde
to se moje nade
po beznađu gnijezde.

A to za šumom pas zavija ludi
to je Mišo Marić pobjeg’o od ljudi.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Klas centar Mostar

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-05-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden