Most - Index
Most - Pretplata
Zdravko Mihajlovic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 176-177 (87-88 - nova serija)

Godina XXIX juli-avgust/srpanj-kolovoz 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zlatko Serdarevic'
Sead Vladovic'

XVII samostalna izlozhba

Rodjen 1955. godine u Mostaru. Samostalni atelje otvorio u Kujundzhiluku 1974. godine. Od 1986, usavrshava shkolu zografije (ikonografije) u Berlinu, da bi nastavio 1994-1996. u Zürichu gdje ostaje i stvara. Nakon povratka u Mostar 1999. god. otvara atelje i galeriju.

Obavljao je restauraciju manastirskih fresaka i ikona u Srbiji (Zhicha) i Crnoj Gori (Cetinje). Privatnu shkolu slikarstva za sve uzraste otvara 5.10.2003. godine u svojoj galeriji u Mostaru. Priredio niz samostalnih izlozhbi u evropskim gradovima i jednu kolektivnu u Mostaru.

Vladovic' pripada krugu mostarskih likovnih umjetnika chija je karakteristika njegovanje poetskog realizma. Njegova perceptivna moc' uspijeva dokuchiti i one latentne skladnosti i ljepote u predjelima hercegovachkim prepunim toplih koloritnih valera koji zvonkoshc'u boja i formi magichno privlache njegovo bic'e.

Ciklus Stari most je pokushaj umjetnika da otkrije tajnovitost, savrshenost i vanvremenost ovog velichanstvenog i neponovljivog zdanja nastalog u naboju kreativne energije mimara Hajrudina. Vladovic' sa znatnom dozom ekspresivnosti materijalizuje svoje unutrashnje stanje, svoju ustreptalost, uzbudjenost i odushevljenje pred harmonichnim vizurama Starog mosta oko kojega je satkana chipkasta bordura okolnih plochara interpoliranih u prirodni ambijent sivo bijelog kamenjara shkrto prosharanog drachom, kaduljom i vrijeskom.

Sead Vladovic'

Sead Vladovic'

Mediteran u kome se strasno zhivi iskrsava u svoj svojoj raskoshnosti dok luk Mosta zarobljava njegovu charoliju. Vladovic'ev sanjarski gotovo melanholichni mentalitet postaje generator poetichnih snova iz kojih se radjaju slike Mosta u svim godishnjim dobima. Bogatstvo razlichitih rakursa iz kojih se njegovo oko usredsredjuje na Stari most nastaje iz zhelje da se pronikne u njegovu unutrashnju ljepotu. Prozrachna vedrina emanirana sa ovih platana ukazuje na slikara koji je zarobljen savrshenim chovjekovim djelom – Mostom kao simbolom zhelje da se poleti u neistrazhene prostore i premosti neosvojivo. Vladovic'eva energija ima eruptivnu snagu jednaku u radovima vec'ih kao i manjih formata shto je primjetno poshto se i na njima iskazuje snazhan gest i silovitost izljeva njegovih strasti.

Koncentrisanje na motiv Starog mosta nije sluchajno, ono je prije svega proisteklo iz potrebe da se otkrije njegova tajnovitost ali i da se dushi obezbijedi radost zbog povratka mosta u bic'e iz kojega je istrgnuto. Znalachki kontrastiranjem tonova on uspijeva oslikati atmosferu oko Mostara i prenijeti aromu juzhnog podneblja gdje sve vrije od zhivotnosti i strasnog zanosa. Slike su nastale u stanju ekskluziviteta emocija i one se tako dozhivljavaju. Vladovic' nam podastire radove koji se obistinjuju iznutra. Naime, s druge strane zbilje razvija se svjetlost chiji je izvor sam autor, i ona je, dakle, smjeshtena u njegovoj nutrini. U eksploziji vanjske realne svjetlosti koja nosi karakter objektivne istine i unutrashnje svjetlosti nastao je ovaj ciklus u chijem fokusu je simbol Mostara.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ekrem-Moca Dizdar: Postidjeni Hajrudin [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-10-25

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden