Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 207 (118 - нова серија)

Година XXXII фебруар/вељача 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Мехо Бараковић
О опсади Сарајева на 100&1 начин

(100&1 НОЋ, Сарајевске приче, приредио Здравко Гребо са Семездином Мехмединовићем, издавач Цивитас д.о.о. Сарајево, библиотека Дани, Сарајево, 2005.)

Ево још једне књиге у којој је „главни јунак“ град, град Сарајево и његови становници, али Сарајево под опсадом и у ратном окружењу, које је трајало, словом и бројем 1,335 дана!

Наиме, након добро знаних књига о Сарајеву и Сарајлијама у ратном кошмару, као што су: Зденко Лешић „Сарајевски таблоид“, Гојко Берић „Сарајево на крају свијета“, Јуре Галић „Сарајевски дневник“, Семездин Мехмединовић „Сарајево Блуз (: Blues)“, Миљенко Јерговић „Сарајевски Марлборо“, Озрен Кебо „Сарајево за почетнике“, Твртко Куленовић „Историја болести“, Стеван Тонтић „Сарајевски рукопис“, Ненад Величковић „Ђаво у Сарајеву“ и бројних других, дошла је на свјетлост дана и књига „100&1 ноћ“ са поднасловом „Сарајевске приче“. То је књига коју су од мноштва „коцкица“ (читај, прозних и поетских биљежака) у занимљив мозаик склопили Здравко Гребо и Семездин Мехмединовић.

100&1 ноћ, Сарајевске приче

100&1 ноћ, Сарајевске приче

Како једном приликом записа Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар, ова књига је и својеврстан каталог различитих доживљаја опсаде Сарајева. Данас, када се листа ова књига, многи ће уочити, понајприје, само колико је њезиних аутора и ауторица, у међувремену, преминуло. Сви су они дали нешто „своје“ да би књига била таква каква јесте. А прошло је тек нешто више од десет година, а толики више нису међу живима: Сузан Зонтаг (: Susan Sontag), фра Љубо Лучић, Илија Ладин, Дубравко Бригић, Владо Мркић, Мирза Идризовић, Дарио Џамоња и други. И када се та „зехра“ има у виду, дође човјеку и тешко читати ову књигу, кад многих из ње – нема. Зато је она (ова књига) можда у неком виду и књига – некролог, сарајевски некролог. Када је о живима ријеч, многи из књиге више нису у Сарајеву. Неки су одлазили па се враћали, а највећи број њих, град на Миљацки никада нису ни напуштали. Ни у „сну“ – што би се рекло.

Зато што је у себи књига „сабрала“ писане прилоге (текстове) познатих, али и оних мање познатих Сарајлија, књига је заиста изванредан мозаик људске душе, расположења, незнађа и надања. Она је нешто трајно „сарајевско“ особено и непоновљиво. Читати се мора у тишини, тихо и без журбе. Свака „коцкица“ овога мозаика има, зашто не рећи, свој властити сјај и немир. Укомпоноване у цјелину, у књигу, „коцкице“ творе нешто, штиво које се чита на душак!

Ова књига заиста све има што је може чинити књигом која се може (и треба) читати у свим временима и поводима. Заборавити се не смије да једна оваква књига постоји. Она треба да се нађе у свакој породичној библиотеци. И другима да се препоручује, како се никада не би заборавила оружана агресија на државу Босну и Херцеговину, али и на опсаду Сарајева.

Нека се ратно зло никада не заборави!

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-04-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска