Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 207 (118 - нова серија)

Година XXXII фебруар/вељача 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Иво Мијо Андрић
Високи пјеснички досези

Сабахудин Хаџиалић: АЛТЕР ЕГО, НИК Кујунџић, Лукавац, 2006.

Послијератна босанскохерцеговачка књижевност обогаћена је стваралаштвом већег броја нових писаца који су литерарној јавности понудили више десетина изнимно вриједних књижевних дјела. У тој плејади младих списатеља посебно мјесто заузима Сабахудин Хаџиалић из Бугојна.

Већ својом другом пјесничком књигом под насловом Тестамент, Хаџиалић је поставио високе поетске стандарде који су га уврстили у двије антологије, од којих је једна објављена у Француској. Та му је књига отворила врата, не само босанскохерцеговачке, већ и европске литературе у којој је, нажалост, мало писаца с нашега подручја. Зато сваки улазак наших писаца на странице антологија и часописа држава с јаком националном литературом, каква је у овом случају француска, значи признање не само аутору већ и цјелокупној б-х књижевности.

Свјестан положаја у којем се нашао након позитивних одјека на прву књигу Аманет, као и одговорности писца коме је пружена могућност за самопотврђивањем и даљим напредовањем, Хаџиалић је наставио писати с једнаким жаром и одлучношћу да свој књижевни опус прошири и учврсти у нивоу којег је поставио и достигао у првој етапи свога стваралаштва. Иза прве објављене збирке пјесама, слиједило је још неколико књижевних наслова који су учврстили његову пјесничку позицију на националној разини, те му омогућили да судјелује на бројним познатим књижевним манифестацијама. Истовремено му је отворен простор у листовима и часописима за презентирање нових књижевних остварења, што је писцу у развоју од непроцјењивог значаја.

Сабахудин Хаџиалић: Алтер его

Сабахудин Хаџиалић: Алтер его

Након пет до сада објављених књига у двадесет година списатељског рада, Сабахудин Хаџиалић припремио је нову пјесничку збирку под насловом Алтер его у коју је уврстио двадесетак раније публицираних пјесама, те исто толико нових пјесничких остварења. Овај избор зорно потврђује његов пјеснички дигнитет, који је изграђен на рефералним засадима савремене европске и свјетске поезије.

Збирка је подијељена на три тематске цјелине.

Прва цјелина говори о нама, односно опћенито о људима који себе сврставају у најсавршенија жива бића на планети Земља. Колико је то саморангирање (ин)валидно понајбоље потврђују сукоби и ратови које та, најсвјеснија (?) бића воде од настанка људске цивилизације. И које ће водити до непознатог краја неизвјесне нам будућности. Кад пјева о нама и нашим људским манама, Хаџиалић је разложно шкрт на ријечима и увјетно одређен у промишљањима. Он вјерује човјеку, али на прагматичкој равни изражава сумњу у многе његове накане и поступке. Потврду тога приступа и става налазимо нарочито у пјесмама под насловима Аманет, Безимени, Cogito ergo sum и Галеб Џонатан Ливингстон. Обраћајући се човјеку као јединки свога рода, у пјесму Аманет, Хаџиалић промишља и записује сљедеће стихове:

Не осјећај завист према онима што бакљу носе.
Догорјет ће у њиховим рукама.

И то је све! То је цијела пјесма. Чиста и јасна као брушени поетски бисер. У њој се сватко може потражити и пронаћи. По својој памети и по властитој савјести. Било му од воље!

Друга цјелина посвећена је земљи и домољубљу. Земљи као мјесту постанка и опстанка. Домовини и дому као исходишту којем се враћамо ма гдје били и ма камо ишли. Духом и (или) тијелом, свеједно. У епицентру Хаџиалићева пјесништва о земљи је држава Босна и Херцеговина. Земља усуда и суда. Златни рудник за доморођене и магнет за странце. Посна и росна. Херцеговина и Босна. Све у једном и све око једног. Пјесникова земља! Родна и плодна. Од грког бајама, до семберског и посавског шећера. У худи вакат и у лудо вријеме, та земља бива гладна, јадна и хладна. Баш као у пјесми Кула од карата у којој пјесник, не без туге и горчине, записује сљедеће стихове:

Снијег и лед Босном вију.
Херцеговина хладном постаје!

И опстаје, придодајем! Тек да то злобници и агресори, не забораве!

У трећој цјелини пјесник промишља љубав као највеће постигнуће човјекова духа и љепоте природе што нас окружује. Љубав је узајамни однос и занос бића која опстају ширењем Добра и врсте којој припадају. Истовремено, љубав је центар свијета и свега што постоји и једино она нам пружа прилику да вољењем одбранимо људску част и достојанство. Већину љубавних пјесама у склопу четверодјелног циклуса пјесник посвећује својој животној сапутници Амири. Пјесме настале из љубави нису шкрте на ријечима. У њима је пјесник отворен и јасан, а у одмјереној дози заљубљен и страсан. Жена је прво лице љубави и доноситељица живота и то дјело природе нитко не може порећи нити промијенити. У томе прсти судбине, а ни људске руке ни примисли не могу ништа пореметити нити преусмјерити. И то је најбоља и највјечнија божја и природна правда. Тако нека остане до краја свијета и свега! Јер, тако нам сугерира и пјесник у надахнутој пјесми Она и ја:

Као плима мојих сјећања, она рађа моје дане.
Као мјесец мојих ноћи, она упија моје године.

Љубав нема границе! А што ће љубави границе, када је ионако све друго око нас безнадно ограничено?!

У овој поетској збирци, невеликој по садржини, а големој по снази казаних и записаних порука, уграђено је више десетина пјесама чију ће мисаону дубину и лексичку ширину осјетити сваки добронамјерни и доброупућени читатељ. Издвајам само неке од њих, свјестан да су укуси различити и да о њима на овоме мјесту не треба расправљати. То су, уз већ спомињане, у првом реду пјесме с насловима: Били су и остаће, Манипулаторима чуђења, Прича о младости, Просјаци ума, Судбине I и II, Могу ли?, Теби истино, Усуд, Земљи, њој самој, Mea culpa, Неоткани Сизиф и Националистичка химна. У потоњој пјесми, као и у још некима сличног садржаја, пјесник се с јаким аргументима одређује негативно према политици и њеним протагонистима. Чини то без двојбе, премда и сам непосредно судјелује у процесу политичког освјешћивања маса које су, колико до јучер, заведене риком овнова предводника, махале оружјем и посипале се пепелом и гаром сагорјелих ријечи и барута етничких гладијатора и хашких крвника.

Поезија Сабахудина Хаџиалића открива нам и потврђује пјесника завидне културе, богате лексике и широког књижевног знања и умијећа. Захваљујући томе, он успјешно прати све трендове савремене свјетске поезије и примјењује је у властитој књижевној радионици. Тако нас увјерава да су крила његове младости која су у пјесми Галеб Џонатан Ливингстон била на оправци „у њиховим радионицама“ у јако добром стању, те да мирно плове нашим поднебљем носећи га смјерно у висине и у још неоткривене литерарне предјеле. За очекивати је да ће нас са тога пута и убудуће обасипати новим раскошним стиховима и снажним пјесмама. Како је то, уосталом, и до сада чинио.

Шта још на крају рећи осим: Сретно ти и берићетно поетско и људско путовање, пјесниче Сабахудине!

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-04-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска