Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 207 (118 - nova serija)

Godina XXXII februar/veljača 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Meho Baraković
O opsadi Sarajeva na 100&1 način

(100&1 NOĆ, Sarajevske priče, priredio Zdravko Grebo sa Semezdinom Mehmedinovićem, izdavač Civitas d.o.o. Sarajevo, biblioteka Dani, Sarajevo, 2005.)

Evo još jedne knjige u kojoj je ”glavni junak” grad, grad Sarajevo i njegovi stanovnici, ali Sarajevo pod opsadom i u ratnom okruženju, koje je trajalo, slovom i brojem 1,335 dana!

Naime, nakon dobro znanih knjiga o Sarajevu i Sarajlijama u ratnom košmaru, kao što su: Zdenko Lešić ”Sarajevski tabloid”, Gojko Berić ”Sarajevo na kraju svijeta”, Jure Galić ”Sarajevski dnevnik”, Semezdin Mehmedinović ”Sarajevo Blues”, Miljenko Jergović ”Sarajevski Marlboro”, Ozren Kebo ”Sarajevo za početnike”, Tvrtko Kulenović ”Istorija bolesti”, Stevan Tontić ”Sarajevski rukopis”, Nenad Veličković ”Đavo u Sarajevu” i brojnih drugih, došla je na svjetlost dana i knjiga ”100&1 noć” sa podnaslovom ”Sarajevske priče”. To je knjiga koju su od mnoštva ”kockica” (čitaj, proznih i poetskih bilježaka) u zanimljiv mozaik sklopili Zdravko Grebo i Semezdin Mehmedinović.

100&1 noć, Sarajevske priče

100&1 noć, Sarajevske priče

Kako jednom prilikom zapisa Muharem Bazdulj, književnik i novinar, ova knjiga je i svojevrstan katalog različitih doživljaja opsade Sarajeva. Danas, kada se lista ova knjiga, mnogi će uočiti, ponajprije, samo koliko je njezinih autora i autorica, u međuvremenu, preminulo. Svi su oni dali nešto ”svoje” da bi knjiga bila takva kakva jeste. A prošlo je tek nešto više od deset godina, a toliki više nisu među živima: Susan Sontag, fra Ljubo Lučić, Ilija Ladin, Dubravko Brigić, Vlado Mrkić, Mirza Idrizović, Dario Džamonja i drugi. I kada se ta ”zehra” ima u vidu, dođe čovjeku i teško čitati ovu knjigu, kad mnogih iz nje – nema. Zato je ona (ova knjiga) možda u nekom vidu i knjiga – nekrolog, sarajevski nekrolog. Kada je o živima riječ, mnogi iz knjige više nisu u Sarajevu. Neki su odlazili pa se vraćali, a najveći broj njih, grad na Miljacki nikada nisu ni napuštali. Ni u ”snu” – što bi se reklo.

Zato što je u sebi knjiga ”sabrala” pisane priloge (tekstove) poznatih, ali i onih manje poznatih Sarajlija, knjiga je zaista izvanredan mozaik ljudske duše, raspoloženja, neznađa i nadanja. Ona je nešto trajno ”sarajevsko” osobeno i neponovljivo. Čitati se mora u tišini, tiho i bez žurbe. Svaka ”kockica” ovoga mozaika ima, zašto ne reći, svoj vlastiti sjaj i nemir. Ukomponovane u cjelinu, u knjigu, ”kockice” tvore nešto, štivo koje se čita na dušak!

Ova knjiga zaista sve ima što je može činiti knjigom koja se može (i treba) čitati u svim vremenima i povodima. Zaboraviti se ne smije da jedna ovakva knjiga postoji. Ona treba da se nađe u svakoj porodičnoj biblioteci. I drugima da se preporučuje, kako se nikada ne bi zaboravila oružana agresija na državu Bosnu i Hercegovinu, ali i na opsadu Sarajeva.

Neka se ratno zlo nikada ne zaboravi!

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-04-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden