Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 207 (118 - nova serija)

Godina XXXII februar/veljacha 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Meho Barakovic'
O opsadi Sarajeva na 100&1 nachin

(100&1 NOC', Sarajevske priche, priredio Zdravko Grebo sa Semezdinom Mehmedinovic'em, izdavach Civitas d.o.o. Sarajevo, biblioteka Dani, Sarajevo, 2005.)

Evo josh jedne knjige u kojoj je ”glavni junak” grad, grad Sarajevo i njegovi stanovnici, ali Sarajevo pod opsadom i u ratnom okruzhenju, koje je trajalo, slovom i brojem 1,335 dana!

Naime, nakon dobro znanih knjiga o Sarajevu i Sarajlijama u ratnom koshmaru, kao shto su: Zdenko Leshic' ”Sarajevski tabloid”, Gojko Beric' ”Sarajevo na kraju svijeta”, Jure Galic' ”Sarajevski dnevnik”, Semezdin Mehmedinovic' ”Sarajevo Blues”, Miljenko Jergovic' ”Sarajevski Marlboro”, Ozren Kebo ”Sarajevo za pochetnike”, Tvrtko Kulenovic' ”Istorija bolesti”, Stevan Tontic' ”Sarajevski rukopis”, Nenad Velichkovic' ”Djavo u Sarajevu” i brojnih drugih, doshla je na svjetlost dana i knjiga ”100&1 noc'” sa podnaslovom ”Sarajevske priche”. To je knjiga koju su od mnoshtva ”kockica” (chitaj, proznih i poetskih biljezhaka) u zanimljiv mozaik sklopili Zdravko Grebo i Semezdin Mehmedinovic'.

100&1 noc', Sarajevske priche

100&1 noc', Sarajevske priche

Kako jednom prilikom zapisa Muharem Bazdulj, knjizhevnik i novinar, ova knjiga je i svojevrstan katalog razlichitih dozhivljaja opsade Sarajeva. Danas, kada se lista ova knjiga, mnogi c'e uochiti, ponajprije, samo koliko je njezinih autora i autorica, u medjuvremenu, preminulo. Svi su oni dali neshto ”svoje” da bi knjiga bila takva kakva jeste. A proshlo je tek neshto vishe od deset godina, a toliki vishe nisu medju zhivima: Susan Sontag, fra Ljubo Luchic', Ilija Ladin, Dubravko Brigic', Vlado Mrkic', Mirza Idrizovic', Dario Dzhamonja i drugi. I kada se ta ”zehra” ima u vidu, dodje chovjeku i teshko chitati ovu knjigu, kad mnogih iz nje – nema. Zato je ona (ova knjiga) mozhda u nekom vidu i knjiga – nekrolog, sarajevski nekrolog. Kada je o zhivima rijech, mnogi iz knjige vishe nisu u Sarajevu. Neki su odlazili pa se vrac'ali, a najvec'i broj njih, grad na Miljacki nikada nisu ni napushtali. Ni u ”snu” – shto bi se reklo.

Zato shto je u sebi knjiga ”sabrala” pisane priloge (tekstove) poznatih, ali i onih manje poznatih Sarajlija, knjiga je zaista izvanredan mozaik ljudske dushe, raspolozhenja, neznadja i nadanja. Ona je neshto trajno ”sarajevsko” osobeno i neponovljivo. Chitati se mora u tishini, tiho i bez zhurbe. Svaka ”kockica” ovoga mozaika ima, zashto ne rec'i, svoj vlastiti sjaj i nemir. Ukomponovane u cjelinu, u knjigu, ”kockice” tvore neshto, shtivo koje se chita na dushak!

Ova knjiga zaista sve ima shto je mozhe chiniti knjigom koja se mozhe (i treba) chitati u svim vremenima i povodima. Zaboraviti se ne smije da jedna ovakva knjiga postoji. Ona treba da se nadje u svakoj porodichnoj biblioteci. I drugima da se preporuchuje, kako se nikada ne bi zaboravila oruzhana agresija na drzhavu Bosnu i Hercegovinu, ali i na opsadu Sarajeva.

Neka se ratno zlo nikada ne zaboravi!

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-04-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden