Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 207 (118 - nova serija)

Godina XXXII februar/veljacha 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Mr. Mika Mirin, profesor
Chudan slikarski jezik
Marije Babovic' Bosanke

Slike Marije Babovic' govore nekim posebnim, pomalo chudnim jezikom. Osim boje kojom ona veoma ekspresivno ”govori” svoja osjec'anja, njene slike su prava poezija. One su realne i irealne u isto vrijeme. Ljudski likovi su njena preokupacija. Ti likovi su chesto atomizirani i pomalo deformisani. To je nerijetko i u zhivotu, pa u tom smislu, ona je realista.

Slikama Marije Babovic'-Bosanke teshko je trazhiti uzore u slikarstvu drugih.

Iz prostog razloga shto je izrazila svoj slikarski izraz, svoj jezik. Po nechemu kao da potsjec'a na Shagala, ali to mozhe biti samo privid. Ona ne kopira vec' stvara. Njene slike su uistinu nova stvarnost. Nije chudo shto je svaka njena slika u isto vrijeme pjesma izrazhena bojama, a svaka pjesma (jer je pjesnik) kompleks osjec'anja slikovito izrazhenih.

Marija Babovic' Bosanka: Prelja

Marija Babovic' Bosanka: Prelja

Marija slike upuc'uje na autora filozofa, autora koji ukazuje na svu kompleksnost i isprepletenost svega postojec'eg. S tog stanovnishtva o njoj se mozhe govoriti kao o slikaru sui generis, hronicharu vremena i prostora koji bojama progovara. Njene boje i njihova kombinacija pruzhaju izvanrednu ekspresiju. I po bojama i po njihovim kombinacijama ona je prepoznatljiva. Zhena koja dominira na Marijinim slikama je njen neiscrpni motiv. Zhenine grudi – to divno izvorishte zhivota je njenim bojama neshto najopjevanije.

Na njenim slikama nije potreban potpis, pa da ih gledaoci prepoznaju. Dovoljno ih je izlozhiti, pa da svako ko i malo poznaje karakteristike njenog slikarstva iste prepozna. Samim tim shto je postala originalna, postigla je visok nivo u slikarstvu.

Nije ni chudo shto je Marija Babovic'-Bosanka dobitnik vishe vrijednih priznanja u slikarstvu.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-04-06

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden