Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 207 (118 - нова серија)

Година XXXII фебруар/вељача 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Мр. Мика Мирин, професор
Чудан сликарски језик
Марије Бабовић Босанке

Слике Марије Бабовић говоре неким посебним, помало чудним језиком. Осим боје којом она веома експресивно „говори“ своја осјећања, њене слике су права поезија. Оне су реалне и иреалне у исто вријеме. Људски ликови су њена преокупација. Ти ликови су често атомизирани и помало деформисани. То је неријетко и у животу, па у том смислу, она је реалиста.

Сликама Марије Бабовић-Босанке тешко је тражити узоре у сликарству других.

Из простог разлога што је изразила свој сликарски израз, свој језик. По нечему као да потсјећа на Шагала, али то може бити само привид. Она не копира већ ствара. Њене слике су уистину нова стварност. Није чудо што је свака њена слика у исто вријеме пјесма изражена бојама, а свака пјесма (јер је пјесник) комплекс осјећања сликовито изражених.

Марија Бабовић Босанка: Преља

Марија Бабовић Босанка: Преља

Марија слике упућује на аутора филозофа, аутора који указује на сву комплексност и испреплетеност свега постојећег. С тог становништва о њој се може говорити као о сликару sui generis, хроничару времена и простора који бојама проговара. Њене боје и њихова комбинација пружају изванредну експресију. И по бојама и по њиховим комбинацијама она је препознатљива. Жена која доминира на Маријиним сликама је њен неисцрпни мотив. Женине груди – то дивно извориште живота је њеним бојама нешто најопјеваније.

На њеним сликама није потребан потпис, па да их гледаоци препознају. Довољно их је изложити, па да свако ко и мало познаје карактеристике њеног сликарства исте препозна. Самим тим што је постала оригинална, постигла је висок ниво у сликарству.

Није ни чудо што је Марија Бабовић-Босанка добитник више вриједних признања у сликарству.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-04-06

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска