Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 207 (118 - nova serija)

Godina XXXII februar/veljača 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Mr. Mika Mirin, profesor
Čudan slikarski jezik
Marije Babović Bosanke

Slike Marije Babović govore nekim posebnim, pomalo čudnim jezikom. Osim boje kojom ona veoma ekspresivno ”govori” svoja osjećanja, njene slike su prava poezija. One su realne i irealne u isto vrijeme. Ljudski likovi su njena preokupacija. Ti likovi su često atomizirani i pomalo deformisani. To je nerijetko i u životu, pa u tom smislu, ona je realista.

Slikama Marije Babović-Bosanke teško je tražiti uzore u slikarstvu drugih.

Iz prostog razloga što je izrazila svoj slikarski izraz, svoj jezik. Po nečemu kao da potsjeća na Šagala, ali to može biti samo privid. Ona ne kopira već stvara. Njene slike su uistinu nova stvarnost. Nije čudo što je svaka njena slika u isto vrijeme pjesma izražena bojama, a svaka pjesma (jer je pjesnik) kompleks osjećanja slikovito izraženih.

Marija Babović Bosanka: Prelja

Marija Babović Bosanka: Prelja

Marija slike upućuje na autora filozofa, autora koji ukazuje na svu kompleksnost i isprepletenost svega postojećeg. S tog stanovništva o njoj se može govoriti kao o slikaru sui generis, hroničaru vremena i prostora koji bojama progovara. Njene boje i njihova kombinacija pružaju izvanrednu ekspresiju. I po bojama i po njihovim kombinacijama ona je prepoznatljiva. Žena koja dominira na Marijinim slikama je njen neiscrpni motiv. Ženine grudi – to divno izvorište života je njenim bojama nešto najopjevanije.

Na njenim slikama nije potreban potpis, pa da ih gledaoci prepoznaju. Dovoljno ih je izložiti, pa da svako ko i malo poznaje karakteristike njenog slikarstva iste prepozna. Samim tim što je postala originalna, postigla je visok nivo u slikarstvu.

Nije ni čudo što je Marija Babović-Bosanka dobitnik više vrijednih priznanja u slikarstvu.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-04-06

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden