Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 206 (117 - nova serija)

Godina XXXII januar/sijechanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Milica Tomic'
In memoriam: Emira Karabeg

(1934.-2007.)

Ugledno novinarsko ime izgradila je pishuc'i u ”Politici” o problemima socijalne politike.

Emira KarabegU petak, 17. novembra, u jutarnjim satima, iznenada i tiho napustila nas je koleginica Emira Karabeg, ugledna novinarka nasheg lista. Emira je rodjena 1934. godine u Mostaru u cenjenoj i ponositoj begovskoj porodici. Diplomirala je romanistiku i jugoslovensku knjizhevnost sa srpskohrvatskim jezikom na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Prva novinarska iskustva sticala je u kulturnoj rubrici sarajevskog ”Oslobodjenja” i kasnije kao dopisnik ovog lista iz Beograda. Kada je Leon Davicho osnivach ”Politike Ekspres” formirao grupu novinara, Emira se obrela u tom timu i ubrzo izdvojila sa svojom stalnom kolumnom ”Ona”.

Od 1967. godine pridruzhila se novinarima lista ”Politika” gde ostaje do penzionisanja. Ugledno novinarsko ime izgradila je pishuc'i godinama o temama iz zdravstva i socijalne politike za shta je bila nagradjivana od ustanova chiji je to resor bio. U to vreme stekla je reputaciju vrsnog jugoslovenskog poznavaoca ondashnjih socijalnih prilika.

Prvu knjigu ”Makrobiotika – zdravlje na tanjiru” objavila je 1987. godine, zbog velikog interesovanja chitalaca njene dugogodishnje istoimene rubrike u ”Ilustrovanoj Politici”. Pored novinarskog, bavila se i knjizhevnim radom i objavila vishe knjiga, putopisa, pripovedaka i autobiografske proze.

Emira Karabeg-Mira, kako smo je zvali, bila je tiha, suptilna i veoma emotivna i drazhesna dama. Veliki poznavalac jezichkih finesa, kako u pisanju tako i u verbalnoj komunikaciji, negovala je jasan i dopadljiv stil. Volela je Mostar, Sarajevo, Beograd, svoje sinove Srdjana i Darka, brata Omera i prijatelje. I njeni prijatelji voleli su nju. Ponosna sam shto sam je poznavala i shto smo se druzhile.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden