Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 206 (117 - nova serija)

Godina XXXII januar/siječanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Milica Tomić
In memoriam: Emira Karabeg

(1934.-2007.)

Ugledno novinarsko ime izgradila je pišući u ”Politici” o problemima socijalne politike.

Emira KarabegU petak, 17. novembra, u jutarnjim satima, iznenada i tiho napustila nas je koleginica Emira Karabeg, ugledna novinarka našeg lista. Emira je rođena 1934. godine u Mostaru u cenjenoj i ponositoj begovskoj porodici. Diplomirala je romanistiku i jugoslovensku književnost sa srpskohrvatskim jezikom na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Prva novinarska iskustva sticala je u kulturnoj rubrici sarajevskog ”Oslobođenja” i kasnije kao dopisnik ovog lista iz Beograda. Kada je Leon Davičo osnivač ”Politike Ekspres” formirao grupu novinara, Emira se obrela u tom timu i ubrzo izdvojila sa svojom stalnom kolumnom ”Ona”.

Od 1967. godine pridružila se novinarima lista ”Politika” gde ostaje do penzionisanja. Ugledno novinarsko ime izgradila je pišući godinama o temama iz zdravstva i socijalne politike za šta je bila nagrađivana od ustanova čiji je to resor bio. U to vreme stekla je reputaciju vrsnog jugoslovenskog poznavaoca ondašnjih socijalnih prilika.

Prvu knjigu ”Makrobiotika – zdravlje na tanjiru” objavila je 1987. godine, zbog velikog interesovanja čitalaca njene dugogodišnje istoimene rubrike u ”Ilustrovanoj Politici”. Pored novinarskog, bavila se i književnim radom i objavila više knjiga, putopisa, pripovedaka i autobiografske proze.

Emira Karabeg-Mira, kako smo je zvali, bila je tiha, suptilna i veoma emotivna i dražesna dama. Veliki poznavalac jezičkih finesa, kako u pisanju tako i u verbalnoj komunikaciji, negovala je jasan i dopadljiv stil. Volela je Mostar, Sarajevo, Beograd, svoje sinove Srđana i Darka, brata Omera i prijatelje. I njeni prijatelji voleli su nju. Ponosna sam što sam je poznavala i što smo se družile.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden