Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 206 (117 - нова серија)

Година XXXII јануар/сијечањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Салко Шарић
Посљедњи поздрав Дани Курбалији

Мостар се ових дана опростио од глумице мостарског Народног позоришта Данице-Дане Курбалије-Вицан. Иако се знало да је ова омиљена мостарска глумица тешко болесна, ипак је многе затекла и дубоко ражалостила вијест о њеној смрти.

Дана Курбалија, Јозо Лепетић и Петар Петковић

Дана Курбалија, Јозо Лепетић и Петар Петковић
у представи „Женидба“ Н.В. Гогоља Народног позоришта у Мостару.
Ред. Јосип Лешић – премијера 13.2.1960. године

Дана је рођена у босанском градићу Дрвар, 18. V 1925. године. За вријеме Другог свјетског рата, као шеснаестогодишњакиња, приступила је Народноослободилачком покрету. У почетку чланица је културно образовне екипе, а нешто касније и Централне позоришне трупе за БиХ. Тим поводом 1957. године одликована је Орденом заслуга за народ III реда. Завршила је Средњу драмску школу у Сарајеву 1951. године и исте године постаје чланица мостарског Народног позоришта. Прва улога у овом театру јој је била Рака, синчић – у представи „Госпођа министарка“ Б. Нушића коју је режирао Света Милутиновић. Наиме, у овој улози замијенила је Мишу Пиштала по доласку у мостарско Позориште 1951. године. Од тада је остварила 106 улога у исто толико представа Народног позоришта. Поводом одласка у мировину 1988. године премијерно је, по њеној жељи, изведена представа „Омер и Мерима“ аутора М. Беловића и С. Пешића а у режији Ахмета Обрадовића. У овој представи Дана је остварила улогу Есма, Меримина мајка. Премијера ове представе била је у пећини у Кујунџилуку 30. VI 1988. године. Као умировљеница наставила је играти у мостарском Народном позоришту а посљедња улога у овој кући јој је била Пруденција у представи „Дом Бернарде Албе“ Ф.Г. Лорке у режији Боре Стјепановића (премијера 19. X 1991. ). Остварила је бројне улоге у ТВ серијама а највише се памти по серији „Осма офанзива“ у режији Соје Јовановић.

Глумице Дане више нема, умрла је 21. XI 2006. године у Мостару а сахрањена је у херцеговачком мјесташцу Вињани Горњи у обитељској гробници Вицан.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска