Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 206 (117 - nova serija)

Godina XXXII januar/siječanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Haris Tucaković
Savremena švedska književnost
Liskaluci Erica Ericsona

Eric Ericson: Pisma društvu (2003.) i Pisma inostranstvu (2006.)

Odgovornom za Coca Colu u Švedskoj.

Na jednom skupu o pravima potrošača u društvu predavao je nedavno jedan alternativni ljekar i istraživač. On je kazao da je analizirao Coca Colu i pronašao da vaše piće sadrži niz materija opasnih po zdravlje. Da Coca Cola nije zdrava, znaju vjerovatno svi, kao i da, historijski gledano, vi ne polažete neku veću pažnju na ljudska prava. Ali da piće sadrži DDT, fiksir za razvijanje filmova, nejonske tenside i fosfonate, vjerovatno ne znaju mnogi. Kada to čuje, čovjek je strašno ljut i žalostan kao potrošač, osjeća se bespomoćan pred multinacionalnim kompanijama. Jedno takvo piće ne pripada domovima razvijenih zemalja. Ja smatram da vi trebate prodavati vašu Coca Colu samo zemljama u razvoju a umjesto nje prodavati Fantu i Sprite u nordijskim zemljama i ostatku Evrope. Ja, takođe, smatram da trebate sponzorisati Kršćansku zajednicu umjesto sporta. Kršćanstvo je mnogo veće od sporta i vjerujem da bi mogli dobiti mnogo novih vjernih korisnika ako bi to radili. Sport je danas puno povezan s nasiljem, a kršćanstvo nije. Vi bi mogli npr. dijeliti kape i t-majice u kampovima za krizmanje, pretpostavljajući da finansirate jedan dio kampova. Bilo bi jako lijepo da se čovjek može približiti multinacionalnim kompanijama putem kršćanstva.

Topli pozdravi

Eric Ericson
Poštansko sanduče 344
111 73 Stockholm”

To je jedno od pisama iz Ericsonove knjige Pisma društvu (Ericson, Eric. Brev till samhället. Stockholm: Kartago Förlag, 2003.) koja je za kratko vrijeme postala kultnom knjigom i nazvana jednom od najzabavnijih knjiga ikada objavljenih u Švedskoj. Eric Ericson u toj knjizi piše pisma puna fantastičnih ideja i prijedloga i upućuje ih ustanovama i preduzećima u Švedskoj.

Od Coca Cole je dobio slijedeći odgovor:

Coca Cola

”Zdravo Eric!

Hvala na Vašem pismu sa dubokim refleksijama u vezi sadržaja naših proizvoda i marketinga.

U našim proizvodima koristimo jedino sastojke odobrene za ishranu i isti su navedeni u sadržaju kojeg možete vidjeti na pakovanju.

Moram reći da snažno reagujem na Vaš stav da to, što Vi smatrate opasnim proizvodima, treba prodavati zemljama u razvoju, a ’sigurne’ proizvode razvijenim zemljama. Od takvog načina razmišljanja se jasno ograđujemo.

Hvala na Vašim gledištima o sponzorisanju kršćanstva umjesto sporta. Više je razloga da mi to ne planiramo. Kada se radi o sponzorisanju, nikada ne sponzorišemo osobe/udruženja, političke ili vjerske organizacije.

Sa prijateljskim pozdravima
Sandra, …”

Slijedeće pismo je upućeno na adresu nekoliko komuna u Švedskoj:

”Ja zastupam jednu grupu Indijanaca iz Sjeverne Amerike. Indijanci su dugo vremena bili jako ugrožena grupa. Istražujem mogućnost izgradnje indijanskog rezervata u komuni Älvsbyn. U praksi bi to značilo 40-60 hektara zemlje gdje bi boravilo i živilo stotinjak Indijanaca. Prednost komune Älvsbyn je klima koja dosta podsjeća na izvornu indijansku klimu. Da li postoji mogućnost da se komuna Älvsbyn odrekne 40-60 hektara ili ih da u zakup na 10 godina? Želimo to što prije riješiti i zamišljeno je da Indijanci dođu u Švedsku već u junu i ostanu 3 mjeseca radi upoznavanja švedskog društva, kako bi doselili u Švedsku septembra naredne godine. Ako biste sarađivali u ovom projektu, mislim da bi to bilo vrlo pozitivno za vašu komunu. Indijanski rezervat bi jako doprinio razvoju turizma i privukao pažnju medija. Bilo bi dobro da se što prije javite. Ukoliko želite saznati više, moj kolega Thomas Olsson i ja bi rado došli, govorili više i pokazali slike Indijanaca.

Topli pozdravi
Eric Ericson”

Odgovor:

komuna Älvsbyn

”Smatramo da je ideja o indijanskom rezervatu interesantna.

U vezi zemlje, komuna Älvsbyn ne posjeduje odgovarajuće zemljište. Najveći zemljoposjednik u komuni je Sveaskog1 i možda oni ima odgovarajuće zemljište. Mi možemo pomoći u kontaktu sa odgovarajućim zemljoposjednikom.

Da bi pomogli, moramo znati više. Možete me kontaktirati radi razgovora. Praznicima sam slobodan, ali dostupan putem mobitela ili mejla…”

Pismo švedskom premijeru Göranu Perssonu:

”Dragi Göran Persson,

Zovem se Eric Ericson i dugo vremena sam radio pri raznim projektima protiv nacizma i neprijateljstva prema strancima, što smatram nužnim u današnjem društvu. Razlog što Te kontaktiram je u vezi novog uzbudljivog projekta protiv nacizma i rasizma kojeg sam pokrenuo i za kojeg tražim nove saradnike. Imam viziju komune Haninge oslobođene od rasizma za tri godine, što smatram mogućim putem preventivnog rada sa djecom i omladinom u Haningeu. Moja vizija je da već u proljeće postavim Nirnberški proces kao kasper-teatar2 na ulicama i trgovima Haningea. To bi na veoma pedagoški način učilo djecu i omladinu o nacističkom užasnom pogledu na svijet, bez upotrebe kažiprsta što smatram nuždom u komunikaciji sa maloljetnicima. Kao pomoć mi je potrebno i odobrenje na 9.000.000 kruna [oko milon eura] da bih mogao finansirati scenu, lutke i razglasni sistem. Mislim da bi moja vizija mogla uspjeti u Haningeu i nadam se da ćete biti dio tog uzbudljivog i nužnog projekta.”

Odgovor:

Regeringskansliet

”Dragi Eric,

Želim se u ime premijera Görana Perssona zahvaliti na Tvom pismu u kojem kažeš da želiš postaviti Nirnberški proces kao kasper-teatar.

Ti moliš premijera za odobrenje da Tvoj teatar nastupa na ulicama i trgovima. Zato te želim informisati da se teatri i drugi skupovi za izvođenje umjetničkih djela smatraju javnim skupovima. To znači da je za teatarske predstave na javnom mjestu, tj. ulici, trgu ili parku, potrebna dozvola policije.

Ti također moliš od premijera ekonomsku pomoć u iznosu 9.000.000 kruna. Međutim, ni premijer, ni vlada nemaju budžetirana sredstva na raspolaganju radi pomoći pojedincima.

Nadam se da će se to ipak riješiti i želim Ti sreću.

Sa prijateljskim pozdravom, …”

Pismo jednoj od nezavisnih crkava:

”Zdravo,

Nedavno se desilo nešto jako lijepo. Probudio sam se noću od užasne buke iz kuhinje i odmah otišao tamo. Tamo u mojoj kuhinji je stajao Isus i jeo hranu iz frižidera. To je bilo jako lijepo. Sutradan sam postavio sto s pićem i jelima, ali Isus nije došao.

Lijepo je da Isus voli jednostavnost, a ne sto kojeg sam postavio. Nakon što sam to ispričao prijateljima i rodbini, okrenuli su mi leđa. A moje pitanje tebi je da li mi Isus ustvari želi loše? Da li je Isus duboko u srcu zao?”

Odgovor:

Centrum Kyrkan

”Brate!

Tvoj doživljaj je bio stvaran i u skladu kako Bog običava činiti kada nam On dopušta da iskusimo svoje postojanje putem Isusa Krista našeg Spasitelja. Neka niko ne uzme iz Tebe taj doživljaj! Možda ćeš biti oprezan dijeliti to sa sumnjivcima. To je kao ’bacanje biserja svinjama’, oni gaze (potiskuju) svetost u blato.

Molim za Te i čestitam Ti za Tvoj doživljaj Isusa, potpuno u skladu sa Božijom Riječju i ljubavlju koja želi biti dio naših života.

Tvoj brat i prijatelj, …”

Pismo švedskom Securitasu (vodeća svjetska firma po pitanju sigurnosti):

”Securitas,

Zovem se Eric Ericson i imam jedanaest godina. Moj nastavnik opštetehničkog obrazovanja, koga zovemo Drveni, kaže da ste vi fašisti u Securitasu. On kaže da vi učite vaše pse da love useljenike i ostale ugrožene osobe. On, takođe, kaže da mlatite narod pendrecima i da mrzite siromašne. Ja i ostali u razredu mislimo da ste jako neljudski i pitamo se zašto ste zli?

Pozdrav
Eric Ericson”

Odgovor:

Securitas

”Zdravo Eric!

Ako Tvoj nastavnik opštetehničkog ’uči’ da su svi čuvari u Securitasu fašisti, sumnjam u njegovu pogodnost da bude nastavnik.

Ovdje sam radio u nekoj formi već od svoje 18. godine i većina čuvara su dobri ljudi.

Tako da mu možeš reći da prestane ’srati’ o jednoj cijeloj radnoj grupaciji.

Sa prijateljskim pozdravom, …”

Ericson je ove godine objavio novu knjigu na engleskom Pisma inostranstvu (Ericson, Eric. Brev till utlandet. Stockholm: Kartago Förlag, 2006.).

Ovdje su neka od tih pisama:

”Dragi Gospodine ili Gospođo

Namjera ovog pisma je da ukaže na veoma alarmantan razvoj u Evropi. Danas niti jedan od 625 članova Evropskog parlamenta nema bilo kakvu podlogu kao umjetnik pantomime niti aktivno radi u pantomima-teatru. Trenutno nema nijednog pantomimičara na bilo kojoj od viših pozicija u društvu što je jasna prijetnja demokratiji. Nijedan pantomimičar ne sjedi danas u parlamentu bilo koje zemlje unutar EU. Niti se pantomimičari mogu naći na nekom važnom položaju u industriji. To je diskriminacija, kratko i jasno. Neko to može lahko povezati sa Južnom Afrikom tokom režima aparthejda. Ako pantomimičar nema mogućnost dolaska na više pozicije u EU i u industriji, ugnjetavanje te grupacije će se vjerovatno nastaviti. Zato insistiramo na promjenama i zakonskoj regulativi. Zahtijevamo uvođenje novog zakona kako bi se i pantomimičarima dozvolilo učešće u procesu donošenja bitnih odluka i uticaj na društveni razvoj. Rješenje je u sistemu ključa tako da i pantomimičari zauzimaju visoke pozicije u društvu i komisijama. Tražimo da se zahtjev bez odlaganja razmotri u Vijeću Evrope i rješenje stupi na snagu do kraja 2006. godine.

Ljubazan pozdrav
Eric Ericson”

Odgovor:

European Parliament

”Dragi Gospodine,

Obraćam se u vezi Vašeg pisma s predmetom ”aktivno učešće pantomimičara u političkim, zakonodavnim i procesima odlučivanja u Evropi”.

Zahvaljujem se na Vašem pismu kojeg smo pročitali putem interneta. Obavještavamo Vas da su Vaše primjedbe registrovane i da ćemo Vaše prijedloge uputiti mjerodavnim tijelima.

Najbolje želje za uspjeh u Vašim nastojanjima

Vaš odani…”

Pismo:

”Kao i mnoge druge djevojčice, moja kći vidi u Britney Spears svog idola i uzor. Za svoj rođendan ona ima jednu želju: da obavimo plastičnu operaciju na njenom omiljenom psu Mishi kako bi više ličio na Britney Spears. Pitam se da li je to moguće, a ako jeste, koliko bi to koštalo? Želio bih znati koliko bi to trajalo? Želio bih dobiti više informacija o koštanju i postupku.

Najljepše želje
Eric Ericson”

Odgovor:

Mid Hudson Plastic Surgery Center

”Dragi Eric,

Potvrđujem prijem Vašeg pisma u kojem tražite informacije o plastičnoj hirurgiji za Vašeg psa. Iako dr. Hagerty ne može obaviti operaciju na jednom psu, mogu vam dati informacije o plastičnoj hirurgiji za ljude. Ljekarska naknada za povećanje grudi je $4500,00. Troškovi bolnice i anestezije oko $1360,00. Ukupni troškovi bi bili oko $5860,00. Prilažem brošuru o postupku povećanja grudi. Možete nas besplatno kontaktirati ponovo ako trebate više informacija.

Odano, …”

Pismo:

Zircoz Products

”Dragi Gospodine ili Gospođo

Jedan od vaših kupaca je preporučio da se vama obratim. Ja tražim firmu s iskustvom u proizvodnji sapuna, otuda ovo pismo. Radim na otkrivanju jednog novog proizvoda namijenjenog djeci. Proizvod je potpuno unikatni sapun. Sapun je prijatnog mirisa i čak se može jesti. Sapun je ružičaste boje i imao bi ukus žvakaće gume. Trebao bi biti konkurentan i kao sredstvo za čišćenje i kao slatkiš na tržištu sladoleda. Konzistencija je zato jako važna.

Želio bih znati cijenu i vrijeme proizvodnje tog produkta. Takođe me interesuje da li imate kapacitet za proizvodnju 2 miliona slatkiša-sapuna u nastupajućoj i 3,5 miliona u narednoj godini?

Imam povjerenje da ćete to držati u najstrožoj tajnosti i odgovoriti što je prije moguće.

Pozdravi, Eric Ericson”

Odgovor:

Shantou Jeanys CO., Ltd

”Dragi gosp. Eric Ericson

… Ja sam Jenny u Shantou Jeanys CO., Ltd. Dobili smo Vaše pismo. Hvala na Vašem zanimanju za naše proizvode i povjerenju u nas. U ovom trenutku možemo proizvoditi sapun bez pjene. Ako sada imate uzorke, možete li nam poslati primjerak? Ako su to proizvodi sa tržišta, molimo trgovački naziv. Po mom mišljenju, ne postoji nijedan takav proizvod na tržištu. Tako da ako mislite da je to OK, možemo raditi sapun bez pjene za Vas.

Naše kontakt informacije su ispod, ako imate bilo kakvih zahtjeva, molimo da nas kontaktirate.

Najljepši pozdravi, …”

U svojoj recenziji Pisama društvu, Crister Enander navodi ”Nažalost, on [Eric Ericson] je propustio čitav niz bitnih strana uzimajući ideju od Otto Ruben Svenssona”3. Opet, sada u recenziji tog ’izvornika’, Kalle Hägglund kaže ”Pisma O.R. Svenssona [Otto Ruben Svenssons Brev] su objavljena 1984. Robban Aschberg se pojavljuje s idejom koju je kopirao od engleskog književnika pod pseudonimom Henry Root. Robban Aschberg bijaše prava osoba za objavljivanje švedske verzije.”.4

Hmm! Šta je bilo prije – koka ili jaje? Što Jo-Mu reče ”bilo je prije i koka i jaja, a sad nema ništa”.

Pismo kao sredstvo komunikacije je skoro jednako staro kao i pismenost. Hetitski kralj Hattusilis III (1265.–1235. g. st. e.), savremenik misirskog faraona Ramzesa II, se hvalio diplomatskim efektima svojih pisama, a Rimljanin Kato Stariji (Marcus Porcius Cato, 234.–149. g. st. e.) je konstatovao (191. g. st. e.) da ”Antiochus vodi rat pismima i vojuje perom i mastilom”.5 Ili, što bi stari rekli ”star je dunjal”…

Za švedsku književnost su značajna pisma Esaiasa Tegnéra (1782.–1846.), Adolpha Törnerosa (1794.–1839.), Augusta Strindberga (1849.–1912.), Vernera von Heidenstama (1859.–1940.) i Edith Södergran (1892.–1923.). U oblasti otvorenih, tj. javnih, pisama, upućenih nekoj ustanovi ili javnoj osobi, i često političkog karaktera, u švedskoj književnosti posebno mjesto zauzimaju Strindbergova Otvorena pisma Intimnom teatru [Öppna bref till Intima teatern] (1909.).

Ericsonova i Svenssonova (Aschbergova) pisma nisu jednaka. Aschberg je vrlo konkretan i s njim šale nema. Udara direktno u glavu. Ericson je univerzalniji, pisma su mu dubokosmislena i udaraju pravo u mozak.

Pisma Henry Roota [The Henry Root Letters] (1980.), koja pominje Hägglund, su kreacija engleskog satiričara i playboya Williama Donaldsona (1935.–2005.), u kojima Donaldson, koristeći kao alter ego Roota, navodno penzionisanog trgovca vlažnom ribom i napuhanog torijevca (konzervativca) koji se ne vozi zajedno sa useljenicima, ’seksualnim devijantima’, feministima i ostalim koji ne pripadaju njegovoj klasi, piše provokativna pisma poznatim javnim ličnostima, često prilažući jednu funtu6 u vidu podrške. Rootova pisma se pojavljuju neposredno nakon (vjerovatno kao posljedica) prve pobjede torijevaca 1979. pod Margaret Thatcher, a primaoci su: načelnik Metropolitan policije Sir David McNee, tv-voditeljka Esther Rantzen, tadašnji urednik tabloida The Sun Larry Lamb, tv-tajkun Lord Grade i, naravno, njegova heroina Margaret Thatcher koja je, of course, zadržala ’svoju’ funtu. Objavljena u vidu knjige, ta pisma su naredne godine bila britanski bestseler br. 1.

Nakon smrti oca, brodarskog magnata, William Donaldson je 1957. naslijedio 175,000 funti što je u to vrijeme bilo pravo bogatstvo. Times (27. juna 2005.) pominje čak svotu od 350,000 funti. Na početku karijere, poslije studija, se pokazao kao vrlo uspješan impresario, npr. kao koproducent je 1961. okupio sjajnu komičarsku ekipu: Jonathan Miller, Alan Bennett, Peter Cook i Dudley Moore u Beyond the Fringe, što je vjerovatno najbolja prethodnica Monty Pythona, bio jedan od prvih ozbiljnih promotera Boba Dylana u UK itd. Međutim, kola su mu ubrzo krenula nizbrdo. Niz neuspjelih književnih poduhvata i teatarskih produkcija, raskalašen život, ekstravagantne zabave, brojne ljubavnice i droga odveli su ga u bankrot. Zadnjih 2,000 funti je 1971. na Ibizi uložio u brodić sa staklenim dnom. Tek mu je Henry Root, na kojem je zaradio oko 100,000 funti, vratio materijalnu sigurnost.

U tom žanru, za kojeg Wikipedia koristi naziv hoax letters a najveći svjetski prodavač knjiga Amazon.com prank letters, Roota slijede Lazlo Toth (kreacija Don Novella), Ted L. Nancy i Ed Broth (vjerovatno kreacije Jerry Seinfelda), Robin Cooper (kreacija Roberta Poppera) i drugi.

Ali ne i Eric Ericson! Eric Ericson je kreacija Erica Ericsona. To nije pseudonim, kako se pretpostavljalo, već osoba od krvi i mesa, a svoja prva pisma je počeo pisati još kao klinac, kada su se neki direktori velikih firmi i načelnici državnih ustanova prvi put upoznali s Drvenim, njegovim navodnim nastavnikom OTO-a.

Eric Ericson, u intervjuu Evi Redvall za list Sydsvenskan od 3. oktobra 2006., kaže da je čuo za neka od tih izdanja, ali da ništa od toga nije čitao. Želio je istražiti kako društvo funkcioniše i dobio tačno onakav odgovor kako je i pretpostavljao: čak je i na najbizarnija raspitivanja dobijao učtive odgovore, skoro svugdje a posebno iz Švedske i Austrije.

Eric Ericson (1972.) je studirao slikarstvo, radio kao antikvar, pohađao čuvenu Beckmans školu za dizajn u Stockholmu, radio u reklamnim biroima u Londonu, New Yorku i Kopenhagenu, a bavio se i 3D-animiranim filmom.

Objavio je i Panoramu (2005.) u kojoj je bez ijedne riječi iscrtao grad na crtežu dugačkom 21 metar. Panorama predstavlja osjećaj najmoćnijeg ljudskog izraza: Grad, a 2005. je proglašena jednom od 25 najljepših knjiga te godine u Švedskoj.

Trenutno dizajnira za odjevnu firmu Whyred i planira foto-monografiju o starom sirijskom gradu Palmiri. Jedan od njegovih projekata na jednu vodu je i miljo program za male ptice – 8 kuća u nizu, sa po 80 gnijezda u svakoj, na jednom polju u Smålandu.

– Za me su ti projekti više ozbiljni nego čudni. Smatram da je stvarnost često uvrnutija od mojih projekata, kaže Ericson.

Ericsonova pisma dotiču mnogo dublja pitanja nego što to površno izgleda. Svojim laganim pristupom i vrlo pitkim liskalucima, on jednostavno mami odgovor na postavljeno pitanje ili ponudu. I u tome izvrsno uspijeva.

Među domaćim liskopiscima starije generacije, neizostavan je novinar i boem Muhamed Hama Ajkić, urednik mostarskog satiričnog lista Sepet između 2 svjetska rata, a kasnije dugogodišnji dopisnik beogradske Politike iz Pariza, u vrijeme kad je Politika bila mjera novinarstva i kad su za nju mogla pisati samo najbolja jugoslavenska novinarska pera.

Hama je, između ostalog, vodio i vrlo živu polemiku s uglednom književnicom MirJam [Milica Jakovljević], posebno poznatom po borbi za prava žena. Jedno od Haminih pisama počinje starom bosanskom sevdalinkom:

Ja usadih jelu na kamenu,
… E, takva je u mene djevojka:
Što je karam, to je veselija,
Što je ljubim, sve je rumenija!

Navodim po sjećanju sa udaljenosti 2,500 km od Mostara. To sam imao priliku čitati nakon Hamine smrti, negdje prije frtalj vijeka, sa njegovim sinom Jacom u brdu Ajkićevih novinskih tekstova, bilješki i ostalog.

____________________

1 Sveaskog – preduzeće za gazdovanje švedskim državnim šumama.
2 Jedna vrsta pozorišta lutaka; švedski: kasperteater; njemački: Kaspertheater, Kasperletheater, Kasperltheater; engleski: Punch-and-Judy show.
3 Enander, Crister: Putslustiga brev till makthavarna [Burleskna pisma vlastodršcima]. Helsingborgs Dagblad, Kultur, 3. avgust 2003. Riječ putslustig je teško naći u rječnicima; ovdje je prevedena kao burlesque (fr.) = putslustig, prema Nordisk familjebok. Stockholm, 1878. s. 1355.
4 Hägglund, Kalle: Gasen i botten och flaggan i topp [Gas do daske i zastava gore]. www.hagglundsforlag.se
5 Brev [Pismo] – Bra böckers lexikon 2000, bes – bruc. Höganäs: Bra böcker AB, 1995. s. 357.
6 ”Prilažem ovaj mali predujam (to je za Vas lično, Vi razumijete)…”.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden