Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 206 (117 - nova serija)

Godina XXXII januar/sijechanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Haris Tucakovic'
Savremena shvedska knjizhevnost
Liskaluci Erica Ericsona

Eric Ericson: Pisma drushtvu (2003.) i Pisma inostranstvu (2006.)

Odgovornom za Coca Colu u Shvedskoj.

Na jednom skupu o pravima potroshacha u drushtvu predavao je nedavno jedan alternativni ljekar i istrazhivach. On je kazao da je analizirao Coca Colu i pronashao da vashe pic'e sadrzhi niz materija opasnih po zdravlje. Da Coca Cola nije zdrava, znaju vjerovatno svi, kao i da, historijski gledano, vi ne polazhete neku vec'u pazhnju na ljudska prava. Ali da pic'e sadrzhi DDT, fiksir za razvijanje filmova, nejonske tenside i fosfonate, vjerovatno ne znaju mnogi. Kada to chuje, chovjek je strashno ljut i zhalostan kao potroshach, osjec'a se bespomoc'an pred multinacionalnim kompanijama. Jedno takvo pic'e ne pripada domovima razvijenih zemalja. Ja smatram da vi trebate prodavati vashu Coca Colu samo zemljama u razvoju a umjesto nje prodavati Fantu i Sprite u nordijskim zemljama i ostatku Evrope. Ja, takodje, smatram da trebate sponzorisati Krshc'ansku zajednicu umjesto sporta. Krshc'anstvo je mnogo vec'e od sporta i vjerujem da bi mogli dobiti mnogo novih vjernih korisnika ako bi to radili. Sport je danas puno povezan s nasiljem, a krshc'anstvo nije. Vi bi mogli npr. dijeliti kape i t-majice u kampovima za krizmanje, pretpostavljajuc'i da finansirate jedan dio kampova. Bilo bi jako lijepo da se chovjek mozhe priblizhiti multinacionalnim kompanijama putem krshc'anstva.

Topli pozdravi

Eric Ericson
Poshtansko sanduche 344
111 73 Stockholm”

To je jedno od pisama iz Ericsonove knjige Pisma drushtvu (Ericson, Eric. Brev till samhaellet. Stockholm: Kartago Foerlag, 2003.) koja je za kratko vrijeme postala kultnom knjigom i nazvana jednom od najzabavnijih knjiga ikada objavljenih u Shvedskoj. Eric Ericson u toj knjizi pishe pisma puna fantastichnih ideja i prijedloga i upuc'uje ih ustanovama i preduzec'ima u Shvedskoj.

Od Coca Cole je dobio slijedec'i odgovor:

Coca Cola

”Zdravo Eric!

Hvala na Vashem pismu sa dubokim refleksijama u vezi sadrzhaja nashih proizvoda i marketinga.

U nashim proizvodima koristimo jedino sastojke odobrene za ishranu i isti su navedeni u sadrzhaju kojeg mozhete vidjeti na pakovanju.

Moram rec'i da snazhno reagujem na Vash stav da to, shto Vi smatrate opasnim proizvodima, treba prodavati zemljama u razvoju, a ’sigurne’ proizvode razvijenim zemljama. Od takvog nachina razmishljanja se jasno ogradjujemo.

Hvala na Vashim gledishtima o sponzorisanju krshc'anstva umjesto sporta. Vishe je razloga da mi to ne planiramo. Kada se radi o sponzorisanju, nikada ne sponzorishemo osobe/udruzhenja, politichke ili vjerske organizacije.

Sa prijateljskim pozdravima
Sandra, …”

Slijedec'e pismo je upuc'eno na adresu nekoliko komuna u Shvedskoj:

”Ja zastupam jednu grupu Indijanaca iz Sjeverne Amerike. Indijanci su dugo vremena bili jako ugrozhena grupa. Istrazhujem moguc'nost izgradnje indijanskog rezervata u komuni Aelvsbyn. U praksi bi to znachilo 40-60 hektara zemlje gdje bi boravilo i zhivilo stotinjak Indijanaca. Prednost komune Aelvsbyn je klima koja dosta podsjec'a na izvornu indijansku klimu. Da li postoji moguc'nost da se komuna Aelvsbyn odrekne 40-60 hektara ili ih da u zakup na 10 godina? Zhelimo to shto prije rijeshiti i zamishljeno je da Indijanci dodju u Shvedsku vec' u junu i ostanu 3 mjeseca radi upoznavanja shvedskog drushtva, kako bi doselili u Shvedsku septembra naredne godine. Ako biste saradjivali u ovom projektu, mislim da bi to bilo vrlo pozitivno za vashu komunu. Indijanski rezervat bi jako doprinio razvoju turizma i privukao pazhnju medija. Bilo bi dobro da se shto prije javite. Ukoliko zhelite saznati vishe, moj kolega Thomas Olsson i ja bi rado doshli, govorili vishe i pokazali slike Indijanaca.

Topli pozdravi
Eric Ericson”

Odgovor:

komuna Aelvsbyn

”Smatramo da je ideja o indijanskom rezervatu interesantna.

U vezi zemlje, komuna Aelvsbyn ne posjeduje odgovarajuc'e zemljishte. Najvec'i zemljoposjednik u komuni je Sveaskog1 i mozhda oni ima odgovarajuc'e zemljishte. Mi mozhemo pomoc'i u kontaktu sa odgovarajuc'im zemljoposjednikom.

Da bi pomogli, moramo znati vishe. Mozhete me kontaktirati radi razgovora. Praznicima sam slobodan, ali dostupan putem mobitela ili mejla…”

Pismo shvedskom premijeru Goeranu Perssonu:

”Dragi Goeran Persson,

Zovem se Eric Ericson i dugo vremena sam radio pri raznim projektima protiv nacizma i neprijateljstva prema strancima, shto smatram nuzhnim u danashnjem drushtvu. Razlog shto Te kontaktiram je u vezi novog uzbudljivog projekta protiv nacizma i rasizma kojeg sam pokrenuo i za kojeg trazhim nove saradnike. Imam viziju komune Haninge oslobodjene od rasizma za tri godine, shto smatram moguc'im putem preventivnog rada sa djecom i omladinom u Haningeu. Moja vizija je da vec' u proljec'e postavim Nirnbershki proces kao kasper-teatar2 na ulicama i trgovima Haningea. To bi na veoma pedagoshki nachin uchilo djecu i omladinu o nacistichkom uzhasnom pogledu na svijet, bez upotrebe kazhiprsta shto smatram nuzhdom u komunikaciji sa maloljetnicima. Kao pomoc' mi je potrebno i odobrenje na 9.000.000 kruna [oko milon eura] da bih mogao finansirati scenu, lutke i razglasni sistem. Mislim da bi moja vizija mogla uspjeti u Haningeu i nadam se da c'ete biti dio tog uzbudljivog i nuzhnog projekta.”

Odgovor:

Regeringskansliet

”Dragi Eric,

Zhelim se u ime premijera Goerana Perssona zahvaliti na Tvom pismu u kojem kazhesh da zhelish postaviti Nirnbershki proces kao kasper-teatar.

Ti molish premijera za odobrenje da Tvoj teatar nastupa na ulicama i trgovima. Zato te zhelim informisati da se teatri i drugi skupovi za izvodjenje umjetnichkih djela smatraju javnim skupovima. To znachi da je za teatarske predstave na javnom mjestu, tj. ulici, trgu ili parku, potrebna dozvola policije.

Ti takodjer molish od premijera ekonomsku pomoc' u iznosu 9.000.000 kruna. Medjutim, ni premijer, ni vlada nemaju budzhetirana sredstva na raspolaganju radi pomoc'i pojedincima.

Nadam se da c'e se to ipak rijeshiti i zhelim Ti srec'u.

Sa prijateljskim pozdravom, …”

Pismo jednoj od nezavisnih crkava:

”Zdravo,

Nedavno se desilo neshto jako lijepo. Probudio sam se noc'u od uzhasne buke iz kuhinje i odmah otishao tamo. Tamo u mojoj kuhinji je stajao Isus i jeo hranu iz frizhidera. To je bilo jako lijepo. Sutradan sam postavio sto s pic'em i jelima, ali Isus nije doshao.

Lijepo je da Isus voli jednostavnost, a ne sto kojeg sam postavio. Nakon shto sam to isprichao prijateljima i rodbini, okrenuli su mi ledja. A moje pitanje tebi je da li mi Isus ustvari zheli loshe? Da li je Isus duboko u srcu zao?”

Odgovor:

Centrum Kyrkan

”Brate!

Tvoj dozhivljaj je bio stvaran i u skladu kako Bog obichava chiniti kada nam On dopushta da iskusimo svoje postojanje putem Isusa Krista nasheg Spasitelja. Neka niko ne uzme iz Tebe taj dozhivljaj! Mozhda c'esh biti oprezan dijeliti to sa sumnjivcima. To je kao ’bacanje biserja svinjama’, oni gaze (potiskuju) svetost u blato.

Molim za Te i chestitam Ti za Tvoj dozhivljaj Isusa, potpuno u skladu sa Bozhijom Rijechju i ljubavlju koja zheli biti dio nashih zhivota.

Tvoj brat i prijatelj, …”

Pismo shvedskom Securitasu (vodec'a svjetska firma po pitanju sigurnosti):

”Securitas,

Zovem se Eric Ericson i imam jedanaest godina. Moj nastavnik opshtetehnichkog obrazovanja, koga zovemo Drveni, kazhe da ste vi fashisti u Securitasu. On kazhe da vi uchite vashe pse da love useljenike i ostale ugrozhene osobe. On, takodje, kazhe da mlatite narod pendrecima i da mrzite siromashne. Ja i ostali u razredu mislimo da ste jako neljudski i pitamo se zashto ste zli?

Pozdrav
Eric Ericson”

Odgovor:

Securitas

”Zdravo Eric!

Ako Tvoj nastavnik opshtetehnichkog ’uchi’ da su svi chuvari u Securitasu fashisti, sumnjam u njegovu pogodnost da bude nastavnik.

Ovdje sam radio u nekoj formi vec' od svoje 18. godine i vec'ina chuvara su dobri ljudi.

Tako da mu mozhesh rec'i da prestane ’srati’ o jednoj cijeloj radnoj grupaciji.

Sa prijateljskim pozdravom, …”

Ericson je ove godine objavio novu knjigu na engleskom Pisma inostranstvu (Ericson, Eric. Brev till utlandet. Stockholm: Kartago Foerlag, 2006.).

Ovdje su neka od tih pisama:

”Dragi Gospodine ili Gospodjo

Namjera ovog pisma je da ukazhe na veoma alarmantan razvoj u Evropi. Danas niti jedan od 625 chlanova Evropskog parlamenta nema bilo kakvu podlogu kao umjetnik pantomime niti aktivno radi u pantomima-teatru. Trenutno nema nijednog pantomimichara na bilo kojoj od vishih pozicija u drushtvu shto je jasna prijetnja demokratiji. Nijedan pantomimichar ne sjedi danas u parlamentu bilo koje zemlje unutar EU. Niti se pantomimichari mogu nac'i na nekom vazhnom polozhaju u industriji. To je diskriminacija, kratko i jasno. Neko to mozhe lahko povezati sa Juzhnom Afrikom tokom rezhima aparthejda. Ako pantomimichar nema moguc'nost dolaska na vishe pozicije u EU i u industriji, ugnjetavanje te grupacije c'e se vjerovatno nastaviti. Zato insistiramo na promjenama i zakonskoj regulativi. Zahtijevamo uvodjenje novog zakona kako bi se i pantomimicharima dozvolilo ucheshc'e u procesu donoshenja bitnih odluka i uticaj na drushtveni razvoj. Rjeshenje je u sistemu kljucha tako da i pantomimichari zauzimaju visoke pozicije u drushtvu i komisijama. Trazhimo da se zahtjev bez odlaganja razmotri u Vijec'u Evrope i rjeshenje stupi na snagu do kraja 2006. godine.

Ljubazan pozdrav
Eric Ericson”

Odgovor:

European Parliament

”Dragi Gospodine,

Obrac'am se u vezi Vasheg pisma s predmetom ”aktivno ucheshc'e pantomimichara u politichkim, zakonodavnim i procesima odluchivanja u Evropi”.

Zahvaljujem se na Vashem pismu kojeg smo prochitali putem interneta. Obavjeshtavamo Vas da su Vashe primjedbe registrovane i da c'emo Vashe prijedloge uputiti mjerodavnim tijelima.

Najbolje zhelje za uspjeh u Vashim nastojanjima

Vash odani…”

Pismo:

”Kao i mnoge druge djevojchice, moja kc'i vidi u Britney Spears svog idola i uzor. Za svoj rodjendan ona ima jednu zhelju: da obavimo plastichnu operaciju na njenom omiljenom psu Mishi kako bi vishe lichio na Britney Spears. Pitam se da li je to moguc'e, a ako jeste, koliko bi to koshtalo? Zhelio bih znati koliko bi to trajalo? Zhelio bih dobiti vishe informacija o koshtanju i postupku.

Najljepshe zhelje
Eric Ericson”

Odgovor:

Mid Hudson Plastic Surgery Center

”Dragi Eric,

Potvrdjujem prijem Vasheg pisma u kojem trazhite informacije o plastichnoj hirurgiji za Vasheg psa. Iako dr. Hagerty ne mozhe obaviti operaciju na jednom psu, mogu vam dati informacije o plastichnoj hirurgiji za ljude. Ljekarska naknada za povec'anje grudi je $4500,00. Troshkovi bolnice i anestezije oko $1360,00. Ukupni troshkovi bi bili oko $5860,00. Prilazhem broshuru o postupku povec'anja grudi. Mozhete nas besplatno kontaktirati ponovo ako trebate vishe informacija.

Odano, …”

Pismo:

Zircoz Products

”Dragi Gospodine ili Gospodjo

Jedan od vashih kupaca je preporuchio da se vama obratim. Ja trazhim firmu s iskustvom u proizvodnji sapuna, otuda ovo pismo. Radim na otkrivanju jednog novog proizvoda namijenjenog djeci. Proizvod je potpuno unikatni sapun. Sapun je prijatnog mirisa i chak se mozhe jesti. Sapun je ruzhichaste boje i imao bi ukus zhvakac'e gume. Trebao bi biti konkurentan i kao sredstvo za chishc'enje i kao slatkish na trzhishtu sladoleda. Konzistencija je zato jako vazhna.

Zhelio bih znati cijenu i vrijeme proizvodnje tog produkta. Takodje me interesuje da li imate kapacitet za proizvodnju 2 miliona slatkisha-sapuna u nastupajuc'oj i 3,5 miliona u narednoj godini?

Imam povjerenje da c'ete to drzhati u najstrozhoj tajnosti i odgovoriti shto je prije moguc'e.

Pozdravi, Eric Ericson”

Odgovor:

Shantou Jeanys CO., Ltd

”Dragi gosp. Eric Ericson

… Ja sam Jenny u Shantou Jeanys CO., Ltd. Dobili smo Vashe pismo. Hvala na Vashem zanimanju za nashe proizvode i povjerenju u nas. U ovom trenutku mozhemo proizvoditi sapun bez pjene. Ako sada imate uzorke, mozhete li nam poslati primjerak? Ako su to proizvodi sa trzhishta, molimo trgovachki naziv. Po mom mishljenju, ne postoji nijedan takav proizvod na trzhishtu. Tako da ako mislite da je to OK, mozhemo raditi sapun bez pjene za Vas.

Nashe kontakt informacije su ispod, ako imate bilo kakvih zahtjeva, molimo da nas kontaktirate.

Najljepshi pozdravi, …”

U svojoj recenziji Pisama drushtvu, Crister Enander navodi ”Nazhalost, on [Eric Ericson] je propustio chitav niz bitnih strana uzimajuc'i ideju od Otto Ruben Svenssona”3. Opet, sada u recenziji tog ’izvornika’, Kalle Haegglund kazhe ”Pisma O.R. Svenssona [Otto Ruben Svenssons Brev] su objavljena 1984. Robban Aschberg se pojavljuje s idejom koju je kopirao od engleskog knjizhevnika pod pseudonimom Henry Root. Robban Aschberg bijashe prava osoba za objavljivanje shvedske verzije.”.4

Hmm! Shta je bilo prije – koka ili jaje? Shto Jo-Mu reche ”bilo je prije i koka i jaja, a sad nema nishta”.

Pismo kao sredstvo komunikacije je skoro jednako staro kao i pismenost. Hetitski kralj Hattusilis III (1265.–1235. g. st. e.), savremenik misirskog faraona Ramzesa II, se hvalio diplomatskim efektima svojih pisama, a Rimljanin Kato Stariji (Marcus Porcius Cato, 234.–149. g. st. e.) je konstatovao (191. g. st. e.) da ”Antiochus vodi rat pismima i vojuje perom i mastilom”.5 Ili, shto bi stari rekli ”star je dunjal”…

Za shvedsku knjizhevnost su znachajna pisma Esaiasa Tegnéra (1782.–1846.), Adolpha Toernerosa (1794.–1839.), Augusta Strindberga (1849.–1912.), Vernera von Heidenstama (1859.–1940.) i Edith Soedergran (1892.–1923.). U oblasti otvorenih, tj. javnih, pisama, upuc'enih nekoj ustanovi ili javnoj osobi, i chesto politichkog karaktera, u shvedskoj knjizhevnosti posebno mjesto zauzimaju Strindbergova Otvorena pisma Intimnom teatru [Oeppna bref till Intima teatern] (1909.).

Ericsonova i Svenssonova (Aschbergova) pisma nisu jednaka. Aschberg je vrlo konkretan i s njim shale nema. Udara direktno u glavu. Ericson je univerzalniji, pisma su mu dubokosmislena i udaraju pravo u mozak.

Pisma Henry Roota [The Henry Root Letters] (1980.), koja pominje Haegglund, su kreacija engleskog satirichara i playboya Williama Donaldsona (1935.–2005.), u kojima Donaldson, koristec'i kao alter ego Roota, navodno penzionisanog trgovca vlazhnom ribom i napuhanog torijevca (konzervativca) koji se ne vozi zajedno sa useljenicima, ’seksualnim devijantima’, feministima i ostalim koji ne pripadaju njegovoj klasi, pishe provokativna pisma poznatim javnim lichnostima, chesto prilazhuc'i jednu funtu6 u vidu podrshke. Rootova pisma se pojavljuju neposredno nakon (vjerovatno kao posljedica) prve pobjede torijevaca 1979. pod Margaret Thatcher, a primaoci su: nachelnik Metropolitan policije Sir David McNee, tv-voditeljka Esther Rantzen, tadashnji urednik tabloida The Sun Larry Lamb, tv-tajkun Lord Grade i, naravno, njegova heroina Margaret Thatcher koja je, of course, zadrzhala ’svoju’ funtu. Objavljena u vidu knjige, ta pisma su naredne godine bila britanski bestseler br. 1.

Nakon smrti oca, brodarskog magnata, William Donaldson je 1957. naslijedio 175,000 funti shto je u to vrijeme bilo pravo bogatstvo. Times (27. juna 2005.) pominje chak svotu od 350,000 funti. Na pochetku karijere, poslije studija, se pokazao kao vrlo uspjeshan impresario, npr. kao koproducent je 1961. okupio sjajnu komicharsku ekipu: Jonathan Miller, Alan Bennett, Peter Cook i Dudley Moore u Beyond the Fringe, shto je vjerovatno najbolja prethodnica Monty Pythona, bio jedan od prvih ozbiljnih promotera Boba Dylana u UK itd. Medjutim, kola su mu ubrzo krenula nizbrdo. Niz neuspjelih knjizhevnih poduhvata i teatarskih produkcija, raskalashen zhivot, ekstravagantne zabave, brojne ljubavnice i droga odveli su ga u bankrot. Zadnjih 2,000 funti je 1971. na Ibizi ulozhio u brodic' sa staklenim dnom. Tek mu je Henry Root, na kojem je zaradio oko 100,000 funti, vratio materijalnu sigurnost.

U tom zhanru, za kojeg Wikipedia koristi naziv hoax letters a najvec'i svjetski prodavach knjiga Amazon.com prank letters, Roota slijede Lazlo Toth (kreacija Don Novella), Ted L. Nancy i Ed Broth (vjerovatno kreacije Jerry Seinfelda), Robin Cooper (kreacija Roberta Poppera) i drugi.

Ali ne i Eric Ericson! Eric Ericson je kreacija Erica Ericsona. To nije pseudonim, kako se pretpostavljalo, vec' osoba od krvi i mesa, a svoja prva pisma je pocheo pisati josh kao klinac, kada su se neki direktori velikih firmi i nachelnici drzhavnih ustanova prvi put upoznali s Drvenim, njegovim navodnim nastavnikom OTO-a.

Eric Ericson, u intervjuu Evi Redvall za list Sydsvenskan od 3. oktobra 2006., kazhe da je chuo za neka od tih izdanja, ali da nishta od toga nije chitao. Zhelio je istrazhiti kako drushtvo funkcionishe i dobio tachno onakav odgovor kako je i pretpostavljao: chak je i na najbizarnija raspitivanja dobijao uchtive odgovore, skoro svugdje a posebno iz Shvedske i Austrije.

Eric Ericson (1972.) je studirao slikarstvo, radio kao antikvar, pohadjao chuvenu Beckmans shkolu za dizajn u Stockholmu, radio u reklamnim biroima u Londonu, New Yorku i Kopenhagenu, a bavio se i 3D-animiranim filmom.

Objavio je i Panoramu (2005.) u kojoj je bez ijedne rijechi iscrtao grad na crtezhu dugachkom 21 metar. Panorama predstavlja osjec'aj najmoc'nijeg ljudskog izraza: Grad, a 2005. je proglashena jednom od 25 najljepshih knjiga te godine u Shvedskoj.

Trenutno dizajnira za odjevnu firmu Whyred i planira foto-monografiju o starom sirijskom gradu Palmiri. Jedan od njegovih projekata na jednu vodu je i miljo program za male ptice – 8 kuc'a u nizu, sa po 80 gnijezda u svakoj, na jednom polju u Smaalandu.

– Za me su ti projekti vishe ozbiljni nego chudni. Smatram da je stvarnost chesto uvrnutija od mojih projekata, kazhe Ericson.

Ericsonova pisma dotichu mnogo dublja pitanja nego shto to povrshno izgleda. Svojim laganim pristupom i vrlo pitkim liskalucima, on jednostavno mami odgovor na postavljeno pitanje ili ponudu. I u tome izvrsno uspijeva.

Medju domac'im liskopiscima starije generacije, neizostavan je novinar i boem Muhamed Hama Ajkic', urednik mostarskog satirichnog lista Sepet izmedju 2 svjetska rata, a kasnije dugogodishnji dopisnik beogradske Politike iz Pariza, u vrijeme kad je Politika bila mjera novinarstva i kad su za nju mogla pisati samo najbolja jugoslavenska novinarska pera.

Hama je, izmedju ostalog, vodio i vrlo zhivu polemiku s uglednom knjizhevnicom MirJam [Milica Jakovljevic'], posebno poznatom po borbi za prava zhena. Jedno od Haminih pisama pochinje starom bosanskom sevdalinkom:

Ja usadih jelu na kamenu,
… E, takva je u mene djevojka:
Shto je karam, to je veselija,
Shto je ljubim, sve je rumenija!

Navodim po sjec'anju sa udaljenosti 2,500 km od Mostara. To sam imao priliku chitati nakon Hamine smrti, negdje prije frtalj vijeka, sa njegovim sinom Jacom u brdu Ajkic'evih novinskih tekstova, biljeshki i ostalog.

____________________

1 Sveaskog – preduzec'e za gazdovanje shvedskim drzhavnim shumama.
2 Jedna vrsta pozorishta lutaka; shvedski: kasperteater; njemachki: Kaspertheater, Kasperletheater, Kasperltheater; engleski: Punch-and-Judy show.
3 Enander, Crister: Putslustiga brev till makthavarna [Burleskna pisma vlastodrshcima]. Helsingborgs Dagblad, Kultur, 3. avgust 2003. Rijech putslustig je teshko nac'i u rjechnicima; ovdje je prevedena kao burlesque (fr.) = putslustig, prema Nordisk familjebok. Stockholm, 1878. s. 1355.
4 Haegglund, Kalle: Gasen i botten och flaggan i topp [Gas do daske i zastava gore]. www.hagglundsforlag.se
5 Brev [Pismo] – Bra boeckers lexikon 2000, bes – bruc. Hoeganaes: Bra boecker AB, 1995. s. 357.
6 ”Prilazhem ovaj mali predujam (to je za Vas lichno, Vi razumijete)…”.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden