Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 206 (117 - nova serija)

Godina XXXII januar/siječanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Mugdim Karabeg
Ginekološki ”kuhar” doktora Paje

Skice za studiju ”američki san” (1)

U sto brojeva ZAMBAKA, čikaškog magazina bh. imigranata u SAD, pokušavam, kao što mnogi drugi, vjerovatno, čine, odgonetnuti pravi sadržaj formule ”američki san”. Nisam nikad stigao do krajnjeg rješenja. Imam, međutim, dojam da ću ovom reportažom o životu porodice Paje i Đenite Pašić iz Luivila u državi Kentaki SAD, biti bliže rješenju, iako konačna odgonetka praktično ne postoji.


Šira porodica Pašića: koliko ”američkih snova” za jednim stolom!

Šira porodica Pašića: koliko ”američkih snova” za jednim stolom!

Posmatram i razmišljam o fotografiji koja ilustruje širu porodicu Rešada Paje Pašića i njegove supruge Đenite, za vrijeme zajedničkog ručka…

Doktor Paja: najkraće rečeno ginekolog svijeta. Ima u glavi ”recepte” i za najkomplikovanije ginekološke operacije metodom ”laparoskopije”. Magistar pa doktor medicinskih nauka, profesor fakulteta, naučni istraživač u oblasti ginekologije, autor nekoliko ”udžbenika” laparoskopije koji obilaze svijet… Do njega supruga Đenita. Nekadašnja studentkinja žurnalistike na Političkim naukama u Sarajevu. Diplomirala francuski jezik u Sarajevu pa sada tečno govori engleski, talijanski, francuski i svakako bosanski. Diplomirala ”po stare dane” pravo u SAD. Specijalizirala internacionalni biznis iz ugla prava. Do nje: pokćerka Jasmina, kći Pajinog brata Sadika. Diplomirala na fakultetu biznisa, magistrirala u gradu Luivilu, država SAD Kentaki. Preko puta nje mali Jasminin sin Haris, kao da ”naučno istražuje” jelo ispred sebe. Do Harisa Đenitina i Pajina kći Ema, pohađa Northwestern University (Nortvestern Universiti) u Čikagu, studira političke nauke, internacionalni biznis i ”biznis institucije”. Uz pohađanje višemjesečnih seminara u Istambulu i Parizu, učeći, uz znanje bosanskog i engleskog i španski jezik. Do nje Amar Smailhodžić, Stočanin, Jasminin suprug, diplomirao na koledžu za kompjutere, uspješno radi u velikoj firmi kao menadžer kompjuterskih softvera i uporedo priprema magisterij…

Koliko učenja, znanja, diploma, naučnih dostignuća, specijalizacija i subspecijalizacija za jednim stolom! Koliko ostvarenih ”američkih snova” šestoro naših imigranata u SAD!

Od ”temeljca” pa dalje

Znate li da će uskoro izaći stoti broj magazina bh. dijaspore u SAD ”Zambak” koji se izdaje u Čikagu? U gotovo svakom od tih brojeva napisao sam, proteklu deceniju, barem po jednu reportažu o našim ljudima u Sjedinjenim Državama. One sadrže sudbine nekoliko stotina likova: roditelja, djece, rođaka, prijatelja… U svakoj sam, uz ostalo, polazio od pitanja: koliko su pojedinci i pojedine familije postigle od opjevanog, nikad dokraja definisanog ”američkog sna”? I nikad nisam stigao do krajnjeg, zadovoljavajućeg rješenja. Jer tih ”snova” ima onoliko koliko ima pojedinaca na tlu SAD. Tri stotine miliona! Pa ipak svi ti snovi imaju jedan zajednički nazivnik i nisu baš samo stvar maštanja. Imam dojam da ću ovom reportažom o životu porodice Paje i Đenite Pašić iz Louisvilla u državi Kentucky u dobroj mjeri biti mnogo bliže rješenju. A zašto, saznaćete kad pročitate dva nastavka ove priče. Jer, i pored mojih upinjanja, sve mi nije moglo stati u jednu reportažu.

Kažu da je temeljac ”američkog sna” kupovina vlastite kuće. Međutim ta me formula samo djelomično zadovoljava. Jer, na primjer, mister Gejts, rodonačelnik interneta i kralj industrije kompjuterskih softvera (elektronske pameti) danas je bogat 56 milijardi dolara. Ako jedna prilično lijepa kuća košta, recimo, milion dolara, gospodin Gejts je u stanju da kupi 56 hiljada takvih kuća. Time taj ”san” dovodimo do apsurda. Ali rekoh da svaki pojedinac ima svoj američki san. Mister Gejts je nakon enormnog bogaćenja pronašao svoju formulu tog sna. Izdvojio je tri četvrtine svog kapitala u fond za pomoć siromašnim, ugroženim, zaboravljenim, bolesnim, izgubljenim u svijetu tehnologija i gladi za novcem. Tako je između tog potrošačkog apsurda sakupljanja materijalnih sredstava i logike lijepog, kako mi kažemo rahat življenja, uspostavio spasonosnu vlastitu ravnotežu. I dobio svoj, jedino svoj ”san”: duhovnu zadovoljštinu i harmoniju koju ne mogu nadomjestiti ni gomile novca niti prolazno veličanstvo slave.

A kupovina svog krova nad glavom samo je kamen temeljac tog ”sna”. Jer tek nakon toga treba krenuti uzlaznom stazom ka nekom zamišljenom vrhu koji se, ipak, nikad ne može dostići. Jer ljudske želje nemaju granica. Kad se nazre željeni, navodno konačni cilj, on se u mašti pomiče sve dalje i na sve veću kotu.

Pajin ”glavni zgoditak”

A sada da se vratim našoj temi. Čuli ste, a možda niste čuli da je doktor Rešad Pašić, kojeg svi prijatelji i znanci prepoznaju po nadimku Paja, 10. novembra ove 2006. godine, u kockarskom centru svijeta Las Vegasu, na kongresu ginekologa, izvukao svoj ”glavni zgoditak”. Izabran je za predsjednika Američkog udruženja laparoskopskih ginekologa (AAGL – American Association Gynecologist Laparoscopic) koja ima 4000 članova u SAD i drugim zemljama svijeta.

Kentaki je prijatan grad središnjeg dijela Great Plains (Grejt Pleins) Velike Ravnice srednje Amerike. Prostrt je južno od velike krivine moćne rijeke Ohajo, u trouglu američkih država Ohajo, Indijana i Kentaki. Njegova pitoma, blago zatalasana zelena prostranstva, puna šumaraka, parkova i igrališta, djeluju sneno i umirujuće. Stambena kuća Pašićevih kao da se tajnovito skrila u jednoj sjenovitoj udolinici elitnijeg dijela Luivila, u hladovini visokih, granatih stabala. Za evropske pojmove ”vrlo je velika”, za američke ”ne baš naročito prostrana”.

Kćerka Ema, otac Paja i majka Đenita

Kćerka Ema, otac Paja i majka Đenita

Paja i Đenita sjede na kauču u vrlo prostranoj spavaćoj sobi koja, pored dva salona na drugom spratu, njima istovremeno služi i kao dnevni boravak. Visoki prozori, poredani na zidovima sjeverne i zapadne strane, idu od poda do plafona pa se solidni ali ne i naročito skupi namještaj kupa u svjetlosti. Na tepihu pored masivnog stola leži pas ”Bejbi”. Zadnja lijeva noga mu je u gipsu. Dok priča Đenita ga miluje po tjemenu, vidi se da je uz muža zaljubljena i u svog ”Bejbija” dlake crne poput katrana.

– Volimo svjetlost i to je možda jedan od razloga što već trinaestu godinu živimo u ovoj kući, premda nam prilike dozvoljavaju da kupimo veću i savremeniju, veli Đenita. Ali ne robujemo skupljanju materijalnih dobara na gomilu. Volimo druženja, beskrajna putovanja po Americi i svijetu, razne sportove i javne priredbe, a na prvom mjestu su nam ulaganja u obrazovanje, nas dvoje i naše kćerke Eme i pokćerke Jasmine.

Doktor Paja je naočit muškarac, skladne fizičke građe, pedeset petih godina. Lice mu uvijek zrači osmjehom prisnosti i dobroćudnosti. Taj izraz i topli glas stvaraju atmosferu prisnosti i povjerenja, a njegovim pacijentkinjama ulijevaju sigurnost da su u rukama dobrog ginekologa. Đenita djeluje mladenački i poletno. Njene krupne, široko otvorene inteligentne oči, kao da vide i čuju riječi razgovora.

Doktor Rešad Pašić veli da nije šokantno iznenađen počašću koju su mu odale kolege svijeta. Jer iza njega su ostale dvije i po decenije učenja, naučnih istraživanja i prakse u toj oblasti, naučne studije i laporoskopske knjige kao i druga dostignuća.

– Prije bih rekao kako sam uistinu obradovan, veli nam doktor Paja. Jer titule, ma koliko bile zaslužene, mogu da mimoiđu pojedinca igrom slučaja ili kadrovskim kombinacijama u kojim opet ima igara. Ali čini mi se da sam se ja nametnuo svojim dostignućima. Laparoskopija je, inače, od ranije poznata metoda dijagnosticiranja oboljenja u oblasti ginekologije i drugih grana medicine. Ona se sastoji od uvlačenja u trbušnu šupljinu, kroz pupak, najsavremenijih instrumenata za snimanje unutrašnjosti duplje i njeno projiciranje na TV ekranu. U ginekološkoj laporoskopskoj hirurgiji danas se, istovremeno sa uvlačenjem kamere, na zidu trbuha naprave dva uboda kroz koji se uvode takodje savremeni instrumenti za hirurške intervencije čak i najkomplikovanijih zahvata. Ja sam taj metod usavršio u oblasti ginekologije i napisao tri udžbenika praktičnih uputa za pojedine operativne zahvate. Nazvao sam te knjige ”Praktični priručnik operativne laporoskopije – laparoskopski kuhar”. Neki pitaju zašto baš ”kuhar”? Zbog toga što se u knjigama nalaze recepti za pojedine hirurške intervencije sa plastičnim grafičkim ilustracijama koje je izradio naš poznati dizajner iz Sarajeva, koji sada živi u Vašingtonu D.C. – Branko Modraković. Oni koji se u svijetu bave tom hirurgijom zahvalni su mi na jednostavnim uputama koje su razumljive za primjenu u praksi. Jedna knjiga doživljava drugo izdanje.

Vratimo se sada u prošlost porodice Pašić iz čije ćemo hronike saznati kako se do tih ”recepata” došlo složenim putevima istraživanja, preko prepona, iskušenja, i trauma, ali i trenutaka radosti zbog stvaralačkog uzbuđenja nad postignutim rezultatima. I kako su Paja i njegova Đenita zajednički tutnjali kroz ta i nevremena i lijepa vremena, i u raznim oblastima, svako od njih dvoje na svoj način, izbili na svjetsku scenu. Jer mnogo toga se odvijalo u godinama agresije na BiH, tegoba i teških ispaštanja. Koja su pratila ne samo porodicu Pašić već cijelu našu emigraciju.

Hod očevim stazama

Nisam od Paje tražio odgovor na takvo pitanje, ali mislim da mu je mladost protekla u popriličnim ljepotama. Majka mu – danas 87-godišnja hadži-Avdija Pašić – vuče korijene iz bogate sarajevske porodice Muhasilović. Trezvena i načitana žena, koja, iako duboka vjernica, živi na savremeni način, njegujući brižno kvalitete bosanskohercegovačke i islamske tradicije. Otac Hamid Pašić došao je svojevremeno iz Gacka u Sarajevo, moglo bi se reći ”trbuhom za kruhom”, ali ne u onom smislu neimaštine, već ispunjen željama i poletom da postigne ono za što je bio siguran da svojim umom i željom da uči može postići. Najprije je bio oficir Kraljevske vojske. Ali učio je predano, savladao tokom života francuski, njemački i engleski, diplomirao na dva fakulteta i postao redovni profesor fizike na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u čijem je formiranju i sam učestvovao. Njih dvoje tražili su od djece da se posvete studioznom obrazovanju. Mlađi sin Sadik je, međutim, pokazivao naklonost prema poslovnom biznisu, dok je Paja osjetio nagon da se posveti nauci, sanjajući da krene očevim akademskim stopama.

Bila su to vremena relativnog popuštanja komunističko-socijalističke stege u Jugoslaviji, javljanja dašaka demokratičnosti, prodora privatnog biznisa i porasta standarda. Premda su neki središnju republiku Titove Jugoslavije BiH i dalje nazivali ”tamnim vilajetom”, nju su sve više su obasjavale svjetlosti svestranog razvoja – obrazovnog, intelektualnog i kulturnog. Sarajevo postaje razvijeno središte filmske industrije, zabavne i klasične muzike, međunarodnih festivala pozorišta, izdavaštva knjiga i časopisa, literature, razvoja filozofske misli, nicanja moćnih koncerna za građevinarstvo, elektroindustriju, svjetsku trgovinu itd.

U takvoj stvaralačkoj atmosferi Paja završava gimnaziju. Početkom 1969. godine otac mu obezbjeđuje materijalnu podlogu za odlazak u Ameriku na godinu dana, na bazi razmjene učenika. On boravi godinu dana u jednoj američkoj porodici u predgrađu Bostona i uz njemački, koji je savladavao u okviru redovnog gimnazijskog programa, uči i engleski. Nije tada, svakako, ni slutio da će mu to biti dragocjena osnova za kasniju nadogradnju engleskog i rad odnosno razvoj na medicinskom polju u SAD. Otac Hamid je znao vrijednost tog jezika jer je, dobivši svojevremeno Fulbrajtovu stipendiju, takodje boravio u SAD, u gradu Chapel Hill (Čapel Hil), u Sjevernoj Karolini, održavajući povremeno predavanja na tamošnjem Univerzitetu.

– Bilo je to vrijeme konačne odluke za izbor studija, priča mi Paja. Moje gimnazijske kolege su uglavnom gravitirale arhitekturi. Ali na očev savjet ja se upisujem na medicinu. Nakon sticanja diplome medicinara nastavljam specijalizaciju na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu. Već tokom te specijalizacije otkrivam dijagnostičku laparoskopiju, posredstvom profesora Srećka Simića koji je tu metodu donio i koristio u Sarajevu. Laparoskopija me je odmah duboko zainteresovala, ali u tim trenucima nisam ni sanjao na mogućnost da ću se nakon nešto više od dvije deceniji naći u vrhu svjetske ginekološke laparoskopije.

”Ulovila” Paju na žvaku, pa ga isprosila

U međuvremenu život mlade Đenite Muzurović odvija se sasvim drugim stazama. Svakako u to vrijeme gimnazijske mladosti ona i ne zna da negdje na zemaljskoj kugli postoji momak koji se zove Rešad Paja Pašić. Rodila se sticajem prilika u Dubrovniku gdje su joj živjeli nena i dedo, ili kako ona po dubrovački kaže ”nono i nona”, otac i majka njezine majke Elfije rođene Hadžiahmetović, udate za Midhata Muzurovića. Otac Midhat je poduzetan mladi čovjek, na čelu finansija u ”Energoinvestu”, kasnije na istaknutim pozicijama u velikim trgovačkim firmama. Boravio je sa porodicom u Tunisu i Španiji po nekoliko godina kao predstavnik bh. i jugoslovenskih prometnih organizacija.

– Kada sam prispjela za gimnaziju, dok je mlađa sestra Selma pohađala osnovnu školu, naša porodica je krenula na četiri godine u Tunis, gdje je otac dobio posao predstavnika naše privrede. Do tada smo učile engleski, ali u Tunisu se svi služe francuskim gotovo više nego arapskim. Cijela porodica je sjela za knjigu i počela učiti francuski. Ja i Selma kao najmlađe savladale smo perfektno taj jezik. Tako sam kasnije govorila tečno engleski, francuski i talijanski. U Sarajevu sam diplomirala žurnalistiku na Političkim naukama i francuski jezik na sarajevskom Filozofskom fakultetu. Uz to zamjenjivala sam često prezaposlenu majku, koja je radila u banci, u kućnim poslovima. Dakle od malih nogu odgajane smo ja i Selma da radimo i da stičemo nova znanja, što će meni, kasnije u Americi, biti od najveće koristi.

Ljeta 1987. godine Đenita se priprema za studije. Jedne večeri igrom slučaja odlazi u kafić ”Oloman” sa drugaricama. Tu susreće prijateljicu Seku Durić, koja je upoznaje sa Rešadom Pašićem.

– Odmah sam zapazila da je visok, snažan, crnomanjast, tamnokos i zgodan i nešto me je štrecnulo oko srca – priča kroz lukavi ženski osmijeh Đenita. Zaželjeh da postane moj momak. Kasnije smo malo pričali o svačemu i ničemu, kako to biva kod prvih poznanstava. Onda sam mu pružila žvakaću gumu koju je on rado primio. I danas mislim da sam ga ulovila na tu žvaku, takve smo mi žene.

Izašli su na prvi randevu u kino ”Romaniju”, gdje se davao film ”Groznica subotom uveče”. Kako je počelo sa filmskom groznicom, tako se nastavilo njihovom grozničavom ljubavlju. Postali su nerazdvojni. Paja je započinjao specijalizaciju na ginekologiji, Đenita prvu godinu na studijama žurnalistike. On je stariji od nje devet godina. Ipak nalaze da su im interesi i prirode slične, da dopunjavaju jedno drugo željom za novim saznanjima, putovanjima i druženjima.

– Završila sam fakultet 1982. godine i zaposlila se u privatnoj firmi. Paja u isto vrijeme završava specijalizaciju na ginekologiji. Tada moji roditelji ponovo putuju u inostranstvo, u Španiju, na duže vrijeme. Ja im odlučno kažem da se neću rastajati sa Pajom ni po mrtvu glavu. Prenosim svoju odluku Rešadu. On se samo smijulji, a u pogledu mu veliko pitanje: ”Pa šta sad”? Ja mu kažem: ”Najbolje da se odmah vjenčamo”. On se i dalje smijulji, a u očima mu vidim veliki pristanak. Tako smo sklopili brak.

Prema tome Paju sam najprije uhvatila na žvaku, a u odlučnom času nije on mene već sam ja njega isprosila!

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden