Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 203 (114 - nova serija)

Godina XXXI oktobar/listopad 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Sabahudin Hadzhialic'
Crtice iz nesvijesti – VI dio

(Bosanskohercegovačke)

XXI

Danas je nine eleven (na bosanskom, srpskom i hrvatskom – jedanaesti deveti – chudno, u ovom sluchaju nema razlike u jezicima i ne treba prevoditi!... sic!).

Prije tachno pet godina bio sam u avionu koji je letio iz Zuricha (Ciriha – i ovdje ne treba prevodilac) za Sarajevo. Nine eleven se desio u 8:45 po vremenu u SAD-u dok je kod nas bilo 14:45. Sletih na sarajevski aerodrom u 14: 40. Supruga me JE dochekala i krenusmo u pravcu Bugojna. Brzo smo stigli bez stajanja ali i bez zhurbe. Po ulasku u stan i pozdravivshi se sa djecom, bacih oko na TV – avion je letio ka neboderu i ubrzo potom ”zabio” se u njega. Rekoh: Film. Koji li, je ovo kanal?... No, vec' u slijedec'em trenutku vidjeh CNN u donjem desnom uglu. Zanijemih i sjedoh. Ostalo je istorija / povijest / historija.

Da li mi se mozhe dozvoliti da bez imalo fundamentalistichko / vehabijsko / sunitsko / shitskog backgrounda kazhem slijedec'e: Vladaoci Svijeta, odnosno onih 200-300 osoba iz Bildenburshke grupe su ovo isplanirali i u dogovoru sa islamskim fanaticima i realizirali. Bin Laden nikada nec'e biti uhvac'en. Zbog chega? Odgovor je jednostavan: Potreban je svjetskim moc'nicima da ovaj nash ludi Svijet drzhe pod shinjelom straha od terorizma istovremeno manipulirajuc'i burzama shirom planete i punec'i vlastite dzhepove. A ja pomislih: Mogao je i moj avion zavrshiti u nekom neboderu. Mozhda bih i ja tada bio teroristom prozvan. Samo zbog toga shto sam se vrac'ao sa jedne od knjizhevnih puteshestvija. I neduzhan stradao. Mozhda.

XXII

Vratih se iz Sarajeva kasno sinoc'. Dva majstora su sa mnom: Zijo i Tale. Jedan je stolar a drugi moler. Zijo kazhe da c'emo se vidjeti na onom svijetu i da c'u ja tada biti pod njihovim patronatom. Mozhda samo cuke vodati jer na ovom svijetu je obrnuto. Glasno se nasmijah i rekoh kako nemam nishta protiv ali zar u svetom Kur’anu ne pishe kako postoje tri stvari za ulazak u dzhenhet: potomstvo ostaviti, knjige pisati i dobra djela chiniti. I mislim da se nec'emo sresti u takvom obliku tamo. Bar mislim. Ili je i tamo neko chudno uredjenje stvari u pitanju. Zijo, kao prorok samo kaza: Vidjec'esh… jarane… vidjec'esh. U tom trenutku se probudih.

Samir Sufi: Maske, kombinovana tehnika

Samir Sufi: Maske, kombinovana tehnika

XXIII

Countdown je pocheo. Josh 19 dana do prvoga desetog. Izbori 2006. g. A ja u minusu na rachunu. Plus? Za dvadeset godina. Kada i ova zemlja bude u plusu. Zhivotnome. Akobogda.

XXIV

Frka oko dodjele nagrade nazvane po imenu slavnoga Meshe Selimovic'a, knjizhevnika. Dodjeljena anamo nekoj. Iz Srbije. A shto nije nashem? Boshnjaku. Kada c'e Boshnjo dobiti nagradu u Srbiji? Nikada, vele dezhurni chuvari pechata boshnjachkoga. Eto, zbog ovoga sam odluchio da po izlasku nove knjige (dok ovo chitate vec' je objavljena) poezije vishe ne radim promocije. Mozhda kao Boshnjak nekoga uvrijedim svojom pojavom jer sam Boshnjak. Ma daj, j…te se! Hoc'u da objavljujem i ovdje i tamo (jesam), hoc'u da budem i ovdje i tamo (jesam), hoc'u da budem dnevnom politikom neopterec'eni Boshnjak (jesam). I hoc'u da budem… chovjek. Teshko u zemlji u kojoj je ime vazhnije od kvaliteta djela koje se chita, gleda, slusha i mirishe. No, ipak, da li sam u pravu?

XXV

Chestitam, kao chlan Redakcije MOST-a dnevnom listu OSLOBODJENJE na zaista neprekidnom, detaljnom osvrtu na knjizhevne napise unutar nasheg magazina. ”Oslobodjenje” zaista cijeni jedini redovni i nichim (a najvishe iskljuchivosti neopterec'eni) uslovljeni chasopis za kulturu na ovim prostorima: MOST. Idemo dalje. Hvala Vam gospodo iz redakcije kulture ”Oslobodjenja” shto dajete nadu da novinarsko vidjenje kulturnih deshavanja nije opterec'eno nichim drugim do kvalitetom vishe.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-23

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden