Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 203 (114 - нова серија)

Година XXXI октобар/листопад 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Сабахудин Хаџиалић
Цртице из несвијести – VI дио

(Босанскохерцеговачке)

XXI

Данас је nine eleven (на босанском, српском и хрватском – једанаести девети – чудно, у овом случају нема разлике у језицима и не треба преводити!... сиц!).

Прије тачно пет година био сам у авиону који је летио из Zuricha (Цириха – и овдје не треба преводилац) за Сарајево. Nine eleven се десио у 8:45 по времену у САД-у док је код нас било 14:45. Слетих на сарајевски аеродром у 14: 40. Супруга ме ЈЕ дочекала и кренусмо у правцу Бугојна. Брзо смо стигли без стајања али и без журбе. По уласку у стан и поздравивши се са дјецом, бацих око на ТВ – авион је летио ка небодеру и убрзо потом „забио“ се у њега. Рекох: Филм. Који ли, је ово канал?... Но, већ у слиједећем тренутку видјех CNN у доњем десном углу. Занијемих и сједох. Остало је историја / повијест / хисторија.

Да ли ми се може дозволити да без имало фундаменталистичко / вехабијско / сунитско / шитског backgrounda кажем слиједеће: Владаоци Свијета, односно оних 200-300 особа из Билденбуршке групе су ово испланирали и у договору са исламским фанатицима и реализирали. Бин Ладен никада неће бити ухваћен. Због чега? Одговор је једноставан: Потребан је свјетским моћницима да овај наш луди Свијет држе под шињелом страха од тероризма истовремено манипулирајући бурзама широм планете и пунећи властите џепове. А ја помислих: Могао је и мој авион завршити у неком небодеру. Можда бих и ја тада био терористом прозван. Само због тога што сам се враћао са једне од књижевних путешествија. И недужан страдао. Можда.

XXII

Вратих се из Сарајева касно синоћ. Два мајстора су са мном: Зијо и Тале. Један је столар а други молер. Зијо каже да ћемо се видјети на оном свијету и да ћу ја тада бити под њиховим патронатом. Можда само цуке водати јер на овом свијету је обрнуто. Гласно се насмијах и рекох како немам ништа против али зар у светом Кур’ану не пише како постоје три ствари за улазак у џенхет: потомство оставити, књиге писати и добра дјела чинити. И мислим да се нећемо срести у таквом облику тамо. Бар мислим. Или је и тамо неко чудно уређење ствари у питању. Зијо, као пророк само каза: Видјећеш… јаране… видјећеш. У том тренутку се пробудих.

Самир Суфи: Маске, комбинована техника

Самир Суфи: Маске, комбинована техника

XXIII

Countdown је почео. Још 19 дана до првога десетог. Избори 2006. г. А ја у минусу на рачуну. Плус? За двадесет година. Када и ова земља буде у плусу. Животноме. Акобогда.

XXIV

Фрка око додјеле награде назване по имену славнога Меше Селимовића, књижевника. Додјељена анамо некој. Из Србије. А што није нашем? Бошњаку. Када ће Бошњо добити награду у Србији? Никада, веле дежурни чувари печата бошњачкога. Ето, због овога сам одлучио да по изласку нове књиге (док ово читате већ је објављена) поезије више не радим промоције. Можда као Бошњак некога увриједим својом појавом јер сам Бошњак. Ма дај, ј…те се! Хоћу да објављујем и овдје и тамо (јесам), хоћу да будем и овдје и тамо (јесам), хоћу да будем дневном политиком неоптерећени Бошњак (јесам). И хоћу да будем… човјек. Тешко у земљи у којој је име важније од квалитета дјела које се чита, гледа, слуша и мирише. Но, ипак, да ли сам у праву?

XXV

Честитам, као члан Редакције МОСТ-а дневном листу ОСЛОБОЂЕЊЕ на заиста непрекидном, детаљном осврту на књижевне написе унутар нашег магазина. „Ослобођење“ заиста цијени једини редовни и ничим (а највише искључивости неоптерећени) условљени часопис за културу на овим просторима: МОСТ. Идемо даље. Хвала Вам господо из редакције културе „Ослобођења“ што дајете наду да новинарско виђење културних дешавања није оптерећено ничим другим до квалитетом више.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-12-23

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска