Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 203 (114 - nova serija)

Godina XXXI oktobar/listopad 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Protest slikara Juse Nikshic'a

Savremena civilizacija izgleda da je odabrala buduc'nost beznadja i utopije. Teroristichkih napada i borbe svakog protiv svakog. Pa nam se i dalje valja suochavati s nedac'ama i krchiti sebi putove kroz eroziju drushtva, korupciju, agresiju, inflaciju i kriminal svake vrste.

U takvoj situaciji, i pisanje ovih uvodnika lichi na donkihotsku borbu s vjetrenjachama. Sve je to shuc'-muc', pa prospi.

Otudjenost, jad, chemer, besparicu, ruzhne navike i mrzhnju – nec'emo izlijechiti kulturom, ali nam kultura pa i literatura mogu pomoc'i da lakshe podnosimo probleme nashih malih zhivota. Kako nac'i smisao obichnog zhivota obichnog gradjanina! Pravog recepta nema!

Ovaj mostopisac pokushava da ga nadje u ovoj kolumni o kojoj c'e strogi chitalac vec' izraziti nepovoljno mishljenje. Ako.

Mi se borimo, kako znamo i umijemo. Mostarishemo. I dalje c'emo.

Nakon Ljetnog festivala i 31. Shantic'evih vecheri poezije, Mostarci su gostovali u Brchkom, u okviru tamoshnje manifestacije ”Savski cvijet”. Mostario je Teatar mladih Seje Djulic'a. Sutradan: predstavljena monografija Miroslava Prstojevic'a. ”(Ne)zaboravljeni Mostar”; otvorena izlozhba Ibrahima Novalic'a i Maje Behmen, te priredjen Koncert ”Mostarskih kisha”, a trec'eg dana gostovalo mostarsko Narodno pozorishte.

Zatim je u prelijepoj Grachanici, u sklopu njihovih ”Vecheri pod lipama”, organizovana promocija chasopisa ”Most” i veche modne agencije ”Estera”.

Minulo ljeto ostac'e zapamc'eno i po promociji monografije Mehe Sefic'a i dvije reprezentativne, posthumne izlozhbe slika – Ice Voljevice u Domu kulture na Rondou i Aleksandra-Ace Janichic'a u C'orovic'evoj kuc'i, kao i po prvom, ali izvanredno organizovanom Festivalu horova u Narodnom pozorishtu gdje su nastupili sastavi iz Brchkog, Tuzle, Sarajeva, Bugojna, Konjica i grada-domac'ina.

Iz francuskog chasopisa ”Beaux Arts”

Iz francuskog chasopisa ”Beaux Arts”

A onda je doshlo Slovo Gorchina u Stocu. Bez obzira na male padove i improvizacije ova manifestacija josh uvijek njeguje osmishljene programe i zadrzhava svoj renome u regionu, pa i shire.

U porobljenom i opustoshenom Stocu.

Po prisnosti domac'ina i organizatora – vidjelo se: ovaj je grad vishe od Begovine i Djulhanumine kuc'e, vishe od Radimlje i Daorsona, od Badnja i Krive c'uprije – Stolac nije pored, pokraj Mostara, nije ispred i iza – Stolac je u nama, mi u njemu.

Svemu tome pechat je dala izlozhba Jusufa Nikshic'a nazvana – Protest! Ovaj bard bh. slikarstva, u razvalinama Sharic'a kuc'e, ranije galerije ”Branko Shotra” izlozhio je samo dva rada – Stolac i Podina i desetak – praznih ramova!

Jusin gest s ”golim” ramovima na sablasnim zidovima Sharic'a kuc'e nije samo-protest. To je jedna vrsta krika – zashto smo ovakvi kakvi jesmo! Zashto nas ubijaju, zashto pale, siluju, izgone i progone. To je ujedno apel. I vapaj. Poziv svima nama i onima koji misle drukchije.

Za nasheg Jusu slikarstvo je zapitanost, pitalica na koju samo privilegovani mogu dati odgovor, snagom svoga duha i slobode razmishljanja. Za njeg slikarstvo nije nishta drugo nego opchinjenost, stalno vrac'anje na nepoznato, na vidjeno i skriveno. Za ovog majstora shtafelaja i kichice, ”Oslushkivanje sebe” je najprovokativniji i najidealniji segment u stvaranju slike, pa taman ona bila – prazan ram.

Mogu ti rec'i, maestro – iako zamoren od asocijacija, boja, linija i oblika – na stolachkom Slovu Gorchina izgledao si velichanstveno. Onako, u sheshiru i dzhinsu. Malo si zborio ali puno kazao.

Oduzhio si se i profesoru Branku Shotri chija je stvaralachka imaginacija – po Vojislavu Vujanovic'u – bila opsjednuta vertikalama stabala smjeshtenih u zachudnoj atmosferi gorovitih ambijenata – ali Shotrina inspiracija, prozheta humanim, ni jednog trenutka nije doshla u iskushenje da kazhe – vi, koji ulazite ovamo, ostavite svaku nadu, vec' je istovremeno ispjevavao poemu u kojoj su se ispreplitali zaumna ljepota i strahotnost realne istine.

Kad prosudimo zdravo, nasha realna istina je tu, u Stocu na zgarishtu jedne, nekada pitoreskne charshije u koju su hrlili umjetnici iz cijele zemlje i svijeta. Charshije koju smo zvali lirikom neba i zemlje, carstvom prirode i graditeljskog naslijedja. Kolijevkom umjetnosti i – zaduzhbinom duha.

Te slike koje prichaju o ljudskoj i geografskoj harmoniji, za sada su ishchezle iz Stoca, ali su ostale u nashim sjec'anjima.

I u Protestu akademskog slikara Jusufa Nikshic'a.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-23

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden