Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 203 (114 - nova serija)

Godina XXXI oktobar/listopad 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Sabahudin Hadžialić
Crtice iz nesvijesti – VI dio

(Bosanskohercegovachke)

XXI

Danas je nine eleven (na bosanskom, srpskom i hrvatskom – jedanaesti deveti – čudno, u ovom slučaju nema razlike u jezicima i ne treba prevoditi!... sic!).

Prije tačno pet godina bio sam u avionu koji je letio iz Zuricha (Ciriha – i ovdje ne treba prevodilac) za Sarajevo. Nine eleven se desio u 8:45 po vremenu u SAD-u dok je kod nas bilo 14:45. Sletih na sarajevski aerodrom u 14: 40. Supruga me JE dočekala i krenusmo u pravcu Bugojna. Brzo smo stigli bez stajanja ali i bez žurbe. Po ulasku u stan i pozdravivši se sa djecom, bacih oko na TV – avion je letio ka neboderu i ubrzo potom ”zabio” se u njega. Rekoh: Film. Koji li, je ovo kanal?... No, već u slijedećem trenutku vidjeh CNN u donjem desnom uglu. Zanijemih i sjedoh. Ostalo je istorija / povijest / historija.

Da li mi se može dozvoliti da bez imalo fundamentalističko / vehabijsko / sunitsko / šitskog backgrounda kažem slijedeće: Vladaoci Svijeta, odnosno onih 200-300 osoba iz Bildenburške grupe su ovo isplanirali i u dogovoru sa islamskim fanaticima i realizirali. Bin Laden nikada neće biti uhvaćen. Zbog čega? Odgovor je jednostavan: Potreban je svjetskim moćnicima da ovaj naš ludi Svijet drže pod šinjelom straha od terorizma istovremeno manipulirajući burzama širom planete i puneći vlastite džepove. A ja pomislih: Mogao je i moj avion završiti u nekom neboderu. Možda bih i ja tada bio teroristom prozvan. Samo zbog toga što sam se vraćao sa jedne od književnih putešestvija. I nedužan stradao. Možda.

XXII

Vratih se iz Sarajeva kasno sinoć. Dva majstora su sa mnom: Zijo i Tale. Jedan je stolar a drugi moler. Zijo kaže da ćemo se vidjeti na onom svijetu i da ću ja tada biti pod njihovim patronatom. Možda samo cuke vodati jer na ovom svijetu je obrnuto. Glasno se nasmijah i rekoh kako nemam ništa protiv ali zar u svetom Kur’anu ne piše kako postoje tri stvari za ulazak u dženhet: potomstvo ostaviti, knjige pisati i dobra djela činiti. I mislim da se nećemo sresti u takvom obliku tamo. Bar mislim. Ili je i tamo neko čudno uređenje stvari u pitanju. Zijo, kao prorok samo kaza: Vidjećeš… jarane… vidjećeš. U tom trenutku se probudih.

Samir Sufi: Maske, kombinovana tehnika

Samir Sufi: Maske, kombinovana tehnika

XXIII

Countdown je počeo. Još 19 dana do prvoga desetog. Izbori 2006. g. A ja u minusu na računu. Plus? Za dvadeset godina. Kada i ova zemlja bude u plusu. Životnome. Akobogda.

XXIV

Frka oko dodjele nagrade nazvane po imenu slavnoga Meše Selimovića, književnika. Dodjeljena anamo nekoj. Iz Srbije. A što nije našem? Bošnjaku. Kada će Bošnjo dobiti nagradu u Srbiji? Nikada, vele dežurni čuvari pečata bošnjačkoga. Eto, zbog ovoga sam odlučio da po izlasku nove knjige (dok ovo čitate već je objavljena) poezije više ne radim promocije. Možda kao Bošnjak nekoga uvrijedim svojom pojavom jer sam Bošnjak. Ma daj, j…te se! Hoću da objavljujem i ovdje i tamo (jesam), hoću da budem i ovdje i tamo (jesam), hoću da budem dnevnom politikom neopterećeni Bošnjak (jesam). I hoću da budem… čovjek. Teško u zemlji u kojoj je ime važnije od kvaliteta djela koje se čita, gleda, sluša i miriše. No, ipak, da li sam u pravu?

XXV

Čestitam, kao član Redakcije MOST-a dnevnom listu OSLOBOĐENJE na zaista neprekidnom, detaljnom osvrtu na književne napise unutar našeg magazina. ”Oslobođenje” zaista cijeni jedini redovni i ničim (a najviše isključivosti neopterećeni) uslovljeni časopis za kulturu na ovim prostorima: MOST. Idemo dalje. Hvala Vam gospodo iz redakcije kulture ”Oslobođenja” što dajete nadu da novinarsko viđenje kulturnih dešavanja nije opterećeno ničim drugim do kvalitetom više.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-23

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden