Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 203 (114 - nova serija)

Godina XXXI oktobar/listopad 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Protest slikara Juse Nikšića

Savremena civilizacija izgleda da je odabrala budućnost beznađa i utopije. Terorističkih napada i borbe svakog protiv svakog. Pa nam se i dalje valja suočavati s nedaćama i krčiti sebi putove kroz eroziju društva, korupciju, agresiju, inflaciju i kriminal svake vrste.

U takvoj situaciji, i pisanje ovih uvodnika liči na donkihotsku borbu s vjetrenjačama. Sve je to šuć-muć, pa prospi.

Otuđenost, jad, čemer, besparicu, ružne navike i mržnju – nećemo izliječiti kulturom, ali nam kultura pa i literatura mogu pomoći da lakše podnosimo probleme naših malih života. Kako naći smisao običnog života običnog građanina! Pravog recepta nema!

Ovaj mostopisac pokušava da ga nađe u ovoj kolumni o kojoj će strogi čitalac već izraziti nepovoljno mišljenje. Ako.

Mi se borimo, kako znamo i umijemo. Mostarišemo. I dalje ćemo.

Nakon Ljetnog festivala i 31. Šantićevih večeri poezije, Mostarci su gostovali u Brčkom, u okviru tamošnje manifestacije ”Savski cvijet”. Mostario je Teatar mladih Seje Đulića. Sutradan: predstavljena monografija Miroslava Prstojevića. ”(Ne)zaboravljeni Mostar”; otvorena izložba Ibrahima Novalića i Maje Behmen, te priređen Koncert ”Mostarskih kiša”, a trećeg dana gostovalo mostarsko Narodno pozorište.

Zatim je u prelijepoj Gračanici, u sklopu njihovih ”Večeri pod lipama”, organizovana promocija časopisa ”Most” i veče modne agencije ”Estera”.

Minulo ljeto ostaće zapamćeno i po promociji monografije Mehe Sefića i dvije reprezentativne, posthumne izložbe slika – Ice Voljevice u Domu kulture na Rondou i Aleksandra-Ace Janičića u Ćorovićevoj kući, kao i po prvom, ali izvanredno organizovanom Festivalu horova u Narodnom pozorištu gdje su nastupili sastavi iz Brčkog, Tuzle, Sarajeva, Bugojna, Konjica i grada-domaćina.

Iz francuskog časopisa ”Beaux Arts”

Iz francuskog časopisa ”Beaux Arts”

A onda je došlo Slovo Gorčina u Stocu. Bez obzira na male padove i improvizacije ova manifestacija još uvijek njeguje osmišljene programe i zadržava svoj renome u regionu, pa i šire.

U porobljenom i opustošenom Stocu.

Po prisnosti domaćina i organizatora – vidjelo se: ovaj je grad više od Begovine i Đulhanumine kuće, više od Radimlje i Daorsona, od Badnja i Krive ćuprije – Stolac nije pored, pokraj Mostara, nije ispred i iza – Stolac je u nama, mi u njemu.

Svemu tome pečat je dala izložba Jusufa Nikšića nazvana – Protest! Ovaj bard bh. slikarstva, u razvalinama Šarića kuće, ranije galerije ”Branko Šotra” izložio je samo dva rada – Stolac i Podina i desetak – praznih ramova!

Jusin gest s ”golim” ramovima na sablasnim zidovima Šarića kuće nije samo-protest. To je jedna vrsta krika – zašto smo ovakvi kakvi jesmo! Zašto nas ubijaju, zašto pale, siluju, izgone i progone. To je ujedno apel. I vapaj. Poziv svima nama i onima koji misle drukčije.

Za našeg Jusu slikarstvo je zapitanost, pitalica na koju samo privilegovani mogu dati odgovor, snagom svoga duha i slobode razmišljanja. Za njeg slikarstvo nije ništa drugo nego opčinjenost, stalno vraćanje na nepoznato, na viđeno i skriveno. Za ovog majstora štafelaja i kičice, ”Osluškivanje sebe” je najprovokativniji i najidealniji segment u stvaranju slike, pa taman ona bila – prazan ram.

Mogu ti reći, maestro – iako zamoren od asocijacija, boja, linija i oblika – na stolačkom Slovu Gorčina izgledao si veličanstveno. Onako, u šeširu i džinsu. Malo si zborio ali puno kazao.

Odužio si se i profesoru Branku Šotri čija je stvaralačka imaginacija – po Vojislavu Vujanoviću – bila opsjednuta vertikalama stabala smještenih u začudnoj atmosferi gorovitih ambijenata – ali Šotrina inspiracija, prožeta humanim, ni jednog trenutka nije došla u iskušenje da kaže – vi, koji ulazite ovamo, ostavite svaku nadu, već je istovremeno ispjevavao poemu u kojoj su se ispreplitali zaumna ljepota i strahotnost realne istine.

Kad prosudimo zdravo, naša realna istina je tu, u Stocu na zgarištu jedne, nekada pitoreskne čaršije u koju su hrlili umjetnici iz cijele zemlje i svijeta. Čaršije koju smo zvali lirikom neba i zemlje, carstvom prirode i graditeljskog naslijeđa. Kolijevkom umjetnosti i – zadužbinom duha.

Te slike koje pričaju o ljudskoj i geografskoj harmoniji, za sada su iščezle iz Stoca, ali su ostale u našim sjećanjima.

I u Protestu akademskog slikara Jusufa Nikšića.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-23

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden