Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 200 (111 - nova serija)

Godina XXXI juli-avgust/srpanj-kolovoz 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ines Kajić
Velež i Ahmet

Rođeni, najrođeniji

Ime Ahmeta Džubura (42), kojeg u Mostaru svi zovu Paša, sasvim je sigurno ostaje upisano u anale Veležove istorije, što bi Mostarci rekli zlatnim slovima.

Tri godine trajala je Veležova agonija, borba sa inim postavljenim preprekama kako pred igrače tako i u rukovodstvu ovog slavnog mostarskog tima.

Dok smo na Veležovom stadionu u Vrapčićima, koji svaki dan poprima nove obrise pravili intervju sa Ahmetom Džuburom, igrači su bili u slavljeničkom raspoloženju, a svi koji su se našli na terenu iz ovog ili onog razloga osjećali su posebnu atmosferu koja vlada igralištem.

Najvjerniji navijači na svijetu

Najvjerniji navijači na svijetu

”Ja sam svoje obećanje i ukazano povjerenje na mjestu Predsjednika fudbalskog kluba Velež ispunio i opravdao. Velež se nakon burnih i teških godina vratio u Prvu ligu Federacije BiH, i mislim da smo zajedničkim snagama pokazali kako se timskim radom, te svi vođeni istom željom može doći do zacrtanog cilja”,

kaže nam Ahmet, dok se svi žele usput pozdraviti sa njim i čestitati mu na uspjehu.

Ahmet Džubur već je dvije godine dekan Agromediteranskog fakulteta na Univerzitetu ”Džemal Bijedić” u Mostaru te ističe da je posao na fakultetu za njega veoma bitna karika kada je u pitanju karijera, ali da je Velež nešto što se neobjašnjivo mnogo voli još iz doba djetinjstva.

Bio je to djelomično i odgovor na pitanje šta je to bio motiv da se preuzme vodstvo nad posrnulim klubom koji je proteklih decenija imao samo najbolja imena u svijetu najvažnije sporedne stvari.

”Moj moto cijelu sezonu bio je vratiti Veležu imidž velikih ekipa, te ga izdignuti na mjesto u kojem je oduvijek bio, bez obzira što su igrači igrali na alternativnom stadionu u Vrapčićima i što nam tek predstoji drugi krug borbe za povratak pod Bijeli Brijeg, stadion kojeg su Mostarci i Hercegovci zdušno svojim rukama i srcima gradili”,

srčano i sa neskrivenim zadovoljstvom kazuje Ahmet i dodaje:

”Trener Milomir Šešlija kroz rad i disciplinu izvukao je iz igrača maksimum, a on sam kroz ukazani angažman pokazao je vrijednosti visokih kvaliteta te se u potpunosti profilirao u trenera koji s utakmica na brojnim terenima donosi samo pobjedu. Njegov entuzijazam veliki je podsticaj svima nama, posebno ovim mladim igračima.”

– konstatuje Džubur i kazuje kako je dobrim taktičkom potezima Velež i prije kraja sezone osigurao povratak među najbolje u Bosni i Hercegovini.

Početkom jeseni stiže pojačanje, pet novih- starih igrača, a Ahmet nas moli da ne iznosimo njihova imena u javnost kao i ostale pojedinosti dok sve ne bude crno na bijelo.

Sa dolaskom mladih snaga, uvjeren je predsjednik Fudbalskog kluba Velež, ovaj mostarski tim biće među prvih pet klubova u narednoj sezoni, a teren u Vrapčićima tokom ljeta izgradit će se po kriterijima FS BiH.

Brojni sponzori, prvenstveno domaće firme kao i pomoć od Grada obezbijedili su sredstva za nastavak gradnje sjeverne i južne tribine te neophodnih svlačionica.

Za uspjeh koji se mjeri sa 11 bodova prednosti u odnosu na drugu ekipa Rudara, bio je potreban ogromni trud, maksimalno zalaganje te prije svega prijateljski odnos sa svima u klubu bez kojeg, govori nam Ahmet ništa ne bi bilo moguće.

”Velež je krenuo na put ka vrhu, a gorko iskustvo koje se neće ponoviti, svima je lekcija kako se mora raditi u budućnosti, jer bez međusobnog poštovanja i uvažavanja kao i osjećaja za hijerarhiju teško da bilo šta može funkcionisati”,

kazuje Ahmet, nesvjesno otkrivajući sa kakvim se sve problemima susreo preuzevši funkciju Predsjednika kluba.

FK ”Velež” Mostar, sezona 2005/2006.

FK ”Velež” Mostar, sezona 2005/2006.

Hoće li se i u narednoj sezoni naći na istoj funkciji, logično je pitanje koje nam se u razgovoru nametalo, međutim očekujući takva pitanja u narednom periodu Ahmet nam kaže:

”Ne vjerujem da ću ostati Predsjednik kluba, jer mjesto dekana i zahtjevnost trenutne pozicije oduzima mi puno vremena. Moja ljubav prema Veležu je dokazana, jer me ona i vodila da se uhvatim u koštac sa svim nagomilanim problemima, a ispunjeno obećanje čast je koja nema cijenu. Naredne godine vidim se u redovima Red Army navijača.”,

smijući se dodaje Ahmet svjestan da će brojni poštovaoci Veleža poneseni uspjehom tražiti da ostane na njegovom čelu.

Ako ne pristane na slijedećoj Skupštini Veleža ostati Predsjednik na njegovo mjesto mora doći prodoran i energičan čovjek, čovjek koji je u stanju imati dobru komunikaciju sa svima te osoba koja voli Velež više od fudbalskih intriga koje se stalno pletu oko klubova u našoj zemlji – stav je Ahmeta Džubura.

Veležove bivše, danas svjetske zvijezde mora naslijediti jak i ambiciozan podmlatak, a da Mostar ima prirodnu predodređenost da daje talente izuzetnih vještina vjeruje i Džubur koji sa sigurnošću tvrdi da nova juniorska imena imaju takav potencijal i zato Veležovo zlatno doba uskoro dolazi.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-17

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden