Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 199 (110 - nova serija)

Godina XXXI juni/lipanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Prof. dr. Fuad C'atovic'
Univerzalna nachela akademizma

Svechanost u povodu dodjele pochasnog doktorata nauka Predragu Matvejevic'u na Univerzitetu ”Dzhemal Bijedic'” u Mostaru

Ekscelencije, dame i gospodo,

Zhelim vam dobrodoshlicu na svechano uruchenje pochasnog doktorata nauka Univerziteta ”Dzhemal Bijedic'” u Mostaru uvazhenom akademiku Predragu Matvejevic'u.

Koliko god da je chast primiti pochasni doktorat nauka, josh je vec'a chast dodijeliti ga. Univerziteti, medju ostalim, i bivaju prepoznatljivi po tome ko je sve primio njihov pochasni doktorat.

Upravo zbog toga, te zbog chinjenice da danas pochasni doktorat dodjeljujemo jednome istaknutom akademiku evropskih opredjeljenja, naglasimo da su univerziteti oblikovali evropski identitet i to njegovim kulturnim, humanistichkim, pravnim, nauchnim i umjetnichkim naslijedjem. Oni su vezivno tkivo na kojem se gradi evropsko jedinstvo koje mora udahnuti duh kulture nashem kontinentu, kao shto se to deshavalo u proshlosti. To daje novu ulogu univerzitetima u podruchju medjunarodne politike djelovanja u miru i u podruchju povec'anja procesa razvoja. Ta nova uloga mora posebno biti afirmirana na ovim prostorima, a znachaj univerziteta mozhe biti posebno naglashen, ne samo u promoviranju zashtite ljudskog bic'a, vec' i u revitalizaciji kulturnih, profesionalnih i humanih uvjeta ljudi, uznemirenih konfliktima i zhalostima. Velika motivacija ljudskog bic'a nakon tragedije mozhe biti dodatna vrijednost toj afirmaciji.

Sa dodjele pochasnog doktorata Predragu Matvejevic'u

Sa dodjele pochasnog doktorata Predragu Matvejevic'u (Foto: C'amil Topuz)

Evropska ideja bi trebala igrati najbolju ulogu moralnog vodicha i pruzhiti jednaku shansu svim ljudima. Evropa je nash zajednichki cilj, jer evropske su vrijednosti: dostojanstvo ljudskog bic'a, nepovredivost ljudskog zhivota, pravo na obrazovanje, sloboda mishljenja, govora i izrazhavanja ideja i religija, ustavna drzhava, saradnja za realizaciju zajednichkog okvira, smatranje rada lichnim i drushtvenim okvirom. Univerzitet mozhe i mora dati znachajan doprinos u ponovnom ozhivljavanju ovih ideja.

Naravno, glavna briga nas odgovornih za akademsku zajednicu je obrazovanje mladih koji pohadjaju nashe univerzitete i to predstavlja fundamentalnu obavezu, jer mi moramo pripremiti evropske gradjane koji su u moguc'nosti gledati na nove izazove s novim stavom, u kompleksnosti nasheg drushtva.

Univerzitet ”Dzhemal Bijedic'” u Mostaru se uklapa u taj trend afirmirajuc'i promjene, posebno reforme koje su trenutno vrlo aktuelni trend u Evropi znan pod imenom Bolonjski proces. Visoko obrazovanje u nashoj sredini pochinje slijediti evropska i univerzalna nachela akademizma u svim formama. Ono u svakom pogledu prelazi granice drzhava, ono postaje evropsko i univerzalno, globalno, svjetsko.

I u tome kontekstu je i danashnja ceremonija. Dodjela pochasnog doktorata uglednom evropskom gradjaninu svakako ima i svoju odredjenu poruku. Ta je poruka veoma jasan signal koji zheli uputiti nasha akademska zajednica u cilju shto jache saradnje, a ochigledno je da to chini akademik Predrag Matvejevic'.

Dame i gospodo,

Shta ima prirodnije od dodjele pochasnog doktorata vizionaru – u gradu koji za sebe kazhe da je grad vizionara i na Univerzitetu koji nosi ime vizionara.

Shta ima prirodnije od dodjele pochasnog doktorata Predragu Matvejevic'u, chovjeku koji se kao nauchnik i knjizhevnik nadahnuo i koji se kao chovjek ostvario u ljudskosti na doslovno mostarskom duhu, na osebujnom jeziku ovoga grada, gdje je, uostalom, i rodjen.

Jedan od sjajnih ljudi, koji po djelu ne pripada samo jednoj etnichkoj skupini, nego i drugima, chovjek prodorne misli, snazhnih vizija, plodonosnih rjeshenja – koje, u najblistavijim dionicama traju u svojim bitnim, oljudjenim relacijama.

Onaj koji apsorbira svojim djelom prepoznatljive, a nabrojane karakteristike, preobrazhene u zhiva djela i podignuta na univerzalnu razinu – chovjek je kojemu vrijeme nikada nec'e nauditi i chije djelo ima pripadati svakom vremenu.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-08-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden