Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 199 (110 - nova serija)

Godina XXXI juni/lipanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Prof. dr. Fuad Ćatović
Univerzalna načela akademizma

Svečanost u povodu dodjele počasnog doktorata nauka Predragu Matvejeviću na Univerzitetu ”Džemal Bijedić” u Mostaru

Ekscelencije, dame i gospodo,

Želim vam dobrodošlicu na svečano uručenje počasnog doktorata nauka Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru uvaženom akademiku Predragu Matvejeviću.

Koliko god da je čast primiti počasni doktorat nauka, još je veća čast dodijeliti ga. Univerziteti, među ostalim, i bivaju prepoznatljivi po tome ko je sve primio njihov počasni doktorat.

Upravo zbog toga, te zbog činjenice da danas počasni doktorat dodjeljujemo jednome istaknutom akademiku evropskih opredjeljenja, naglasimo da su univerziteti oblikovali evropski identitet i to njegovim kulturnim, humanističkim, pravnim, naučnim i umjetničkim naslijeđem. Oni su vezivno tkivo na kojem se gradi evropsko jedinstvo koje mora udahnuti duh kulture našem kontinentu, kao što se to dešavalo u prošlosti. To daje novu ulogu univerzitetima u području međunarodne politike djelovanja u miru i u području povećanja procesa razvoja. Ta nova uloga mora posebno biti afirmirana na ovim prostorima, a značaj univerziteta može biti posebno naglašen, ne samo u promoviranju zaštite ljudskog bića, već i u revitalizaciji kulturnih, profesionalnih i humanih uvjeta ljudi, uznemirenih konfliktima i žalostima. Velika motivacija ljudskog bića nakon tragedije može biti dodatna vrijednost toj afirmaciji.

Sa dodjele počasnog doktorata Predragu Matvejeviću

Sa dodjele počasnog doktorata Predragu Matvejeviću (Foto: Ćamil Topuz)

Evropska ideja bi trebala igrati najbolju ulogu moralnog vodiča i pružiti jednaku šansu svim ljudima. Evropa je naš zajednički cilj, jer evropske su vrijednosti: dostojanstvo ljudskog bića, nepovredivost ljudskog života, pravo na obrazovanje, sloboda mišljenja, govora i izražavanja ideja i religija, ustavna država, saradnja za realizaciju zajedničkog okvira, smatranje rada ličnim i društvenim okvirom. Univerzitet može i mora dati značajan doprinos u ponovnom oživljavanju ovih ideja.

Naravno, glavna briga nas odgovornih za akademsku zajednicu je obrazovanje mladih koji pohađaju naše univerzitete i to predstavlja fundamentalnu obavezu, jer mi moramo pripremiti evropske građane koji su u mogućnosti gledati na nove izazove s novim stavom, u kompleksnosti našeg društva.

Univerzitet ”Džemal Bijedić” u Mostaru se uklapa u taj trend afirmirajući promjene, posebno reforme koje su trenutno vrlo aktuelni trend u Evropi znan pod imenom Bolonjski proces. Visoko obrazovanje u našoj sredini počinje slijediti evropska i univerzalna načela akademizma u svim formama. Ono u svakom pogledu prelazi granice država, ono postaje evropsko i univerzalno, globalno, svjetsko.

I u tome kontekstu je i današnja ceremonija. Dodjela počasnog doktorata uglednom evropskom građaninu svakako ima i svoju određenu poruku. Ta je poruka veoma jasan signal koji želi uputiti naša akademska zajednica u cilju što jače saradnje, a očigledno je da to čini akademik Predrag Matvejević.

Dame i gospodo,

Šta ima prirodnije od dodjele počasnog doktorata vizionaru – u gradu koji za sebe kaže da je grad vizionara i na Univerzitetu koji nosi ime vizionara.

Šta ima prirodnije od dodjele počasnog doktorata Predragu Matvejeviću, čovjeku koji se kao naučnik i književnik nadahnuo i koji se kao čovjek ostvario u ljudskosti na doslovno mostarskom duhu, na osebujnom jeziku ovoga grada, gdje je, uostalom, i rođen.

Jedan od sjajnih ljudi, koji po djelu ne pripada samo jednoj etničkoj skupini, nego i drugima, čovjek prodorne misli, snažnih vizija, plodonosnih rješenja – koje, u najblistavijim dionicama traju u svojim bitnim, oljuđenim relacijama.

Onaj koji apsorbira svojim djelom prepoznatljive, a nabrojane karakteristike, preobražene u živa djela i podignuta na univerzalnu razinu – čovjek je kojemu vrijeme nikada neće nauditi i čije djelo ima pripadati svakom vremenu.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-08-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden