Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 199 (110 - nova serija)

Godina XXXI juni/lipanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Alija Bijavica
Svijetlo lice Mostara

Uz 61. godishnjicu pobjede nad fashizmom

Osobe koje su oskrnavile grobove vashih heroja – nashih zajednichkih heroja – nisu se suochile sa istinom, nec'e se pomiriti i trebale bi biti izvedene pred lice pravde – rekao je 9. maja, na Dan pobjede nad fashizmom na Partizanskom spomeniku u Mostaru, ambasador Kraljevine Norveshke u Sarajevu Henrik Ofstad.

U Mostaru je 9. maj – Dan pobjede nad fashizmom svechano obiljezhen. Gradjani antifashisti okupili su se na Partizanskom spomen-groblju. Medju prisutnima nashli su se gosti: ambasador Kraljevine Norveshke u Sarajevu g. Henrik Ofstad, fra Marko Orsholic', general ARBiH Bahrudin Fazlic', te Murat C'oric', predsjednik Gradskog vijec'a.

Obiljezhavanje Dana pobjede nad fashizmom na Partizanskom spomen-groblju

Obiljezhavanje Dana pobjede nad fashizmom na Partizanskom spomen-groblju
(Foto: Dnevni avaz)

Prije pochetka ceremonije gosti, brojne organizacije i gradjani polozhili su cvijec'e, nakon chega se g. Ambasador obratio prisutnima kratkim govorom, u kojem je, izmedju ostalog, rekao:

”Sakupili smo se na ovom spomeniku kako bismo proslavili Dan Evrope i odali pochast onima koji su polozhili svoje zhivote u borbi protiv fashizma u toku Drugog svjetskog rata. (…) Okruzheni smo razbijenim staklom i nacistichkim simbolima – koje je nedavno prekrila bojom jedna Jevrejka – vidimo kako su ovi grobovi oskrnavljeni. Isus je rekao: Oprosti im, jer ne znaju shta chine, ali kako je moguc'e ne znati shto chinish, kada je proshlo vishe od 60 godina od Drugog svjetskog rata. Koliko je godina potrebno da neko shvati? (…) Osobe koje su oskrnavile grobove vashih heroja – nashih zajednichkih heroja – nisu se suochile sa istinom, nec'e se pomiriti i trebale bi biti izvedene pred lice pravde. Dopustimo da oni koji su dali svoje zhivote pochivaju u miru – i odajmo im pochast minutom shutnje.

Uvijek c'emo oprostiti – nikad zaboraviti!”

Fra Marko Orsholic', dokazani antifashista, u ime Glavnog odbora SUBNOAR-a pozdravio je prisutne i chestitao Dan pobjede, osudjujuc'i vandalski chin rushenja Spomenika i istakao pogubnost nacizma, fashizma, koji su donijeli toliko zla chovjechanstvu. Takodjer je upozorio na pogubnost neofashizma, istichuc'i njegov rasizam, ksenofobiju, antisemitizam, prenaglashenost svoje nacije i netoleranciju.

Slushajuc'i fra Marka Orsholic'a, autoru ovog napisa nametnula se jedna ocjena izrazhena u njegovoj knjizi Zlodusima nasuprot:

”Fashizam je u svojoj biti antireligijski (u nashem evropskom iskustvu antijudaistichki, antikrshc'anski i antiislamski) jer je rasistichki. Medjutim, i pored toga ex. jugoslavenske krshc'ansko-islamske religijske vodje nisu hrabrile svoje vjernike za antifashistichku borbu, osim pojedinaca. Pred njihovim ochima su fashisti i njihovi domac'i epigoni iskorjenjivali Jevreje i Rome (nearijevce), te Srbe i antifashiste. Vjerski autoriteti nisu se dovoljno tome suprotstavljali kad je to bilo aktuelno, a nisu se ni poslije shezdeset godina na pravi nachin pokajali za te svoje, po chovjechanstvo pogubne propuste.”

Prisutnima se obratio i general Bahrudin Fazlic', odajuc'i priznanje borcima Armije RBiH u odbrani Mostara i Bosne i Hercegovine. Apelovao je na mlade da se bore za bolji zhivot u nashoj zemlji.

Takodjer, svojim kratkim izlaganjem obratio se i predsjednik Gradskog odbora JOB Zijad Mushic', istakavshi da su borci iz ovog rata antifashisti nasljednici boraca antifashista iz Drugog svjetskog rata.

Nastup pjesnika Alije Kebe koji je recitovao pjesmu o Titu, koja je nastala na dan njegove smrti, izuzetno je toplo pozdravljen od prisutnih.

Obiljezhavanje Dana pobjede nad fashizmom na Partizanskom spomen-groblju

Obiljezhavanje Dana pobjede nad fashizmom na Partizanskom spomen-groblju
(Foto: Dnevni avaz)

Na kraju, u ime organizatora, autor ovog napisa zahvalio se svima na ucheshc'u u obiljezhavanju Dana pobjede nad fashizmom, a posebno gostima i po ko zna koji put s indignacijom osudio rushenje Spomenika, istakavshi da je to rabota fashista iz Drugog svjetskog rata (i ovog posljednjeg), a to znachi opredjeljenje za genocid nad Srbima 1941. (za chistu teritoriju), za Jasenovce, za Stare Gradishke, za jame i kame (nedaleko od nas je i chuvena jama u Shurmancima), kao i druga stratishta. Dakle, ovi koji rushe Spomenik nisu se suochili s istinom ni tada a ni s novim koncentracionim logorima, silovanjima i progonima. Svoju opomenu zavrshio je pozivom ULjUDITE SE LjUDI!

Poslije zavrshetka ceremonije na Spomeniku prisutni su se uputili u Narodno pozorishte gdje je odrzhana svechana akademija u organizaciji BZK ”Preporod”, na kojoj su bili prisutni reisu-l-ulema ef. Mustafa Ceric' i mostarski muftija Seid ef. Smajkic', uz ostale zvanichnike iz drushtvenog zhivota.

Na pochetku svechane akademije posjetiocima se obratio i reisu-l-ulema ef. Ceric', odajuc'i priznanje Mostarcima u odbrani svoga grada i Bosne i Hercegovine, te chestitao Dan pobjede nad fashizmom.

Publika je izvodjache nagradila burnim aplauzima, posebno goste Sarajevsku filharmoniju, s napomenom da je mozhda program trebalo da ima vishe lokalni karakter.

Adenauerova kritika katolichke hijerarhije i klera 1946.

Njemachki narod, a biskupi i kler velikim dijelom, su se upustili u nacional-socijalistichku agitaciju (…) Ali, uostalom, takodjer se znalo – da se i nije znalo za dogadjanja u logorima, u njihovoj punoj mjeri – da su lichna sloboda, sva pravna nachela gazhena nogama, da su u koncentracionim logorima chinjene velike strahote, da su Gestapo, nashe SS trupe, a dijelom i nashe trupe u Poljskoj i Rusiji postupali besprimjernim strahotama prema civilnom stanovnishtvu. Pogromi Jevreja 1933. i 1938. su se deshavali potpuno javno. (…) Vjerujem da bi, da su biskupi svi zajedno jednog odredjenog dana javno s propovijedaonice zauzeli stav protiv toga, oni mogli mnogo toga sprijechiti. To se nije dogodilo i za to nema izvinjenja.

____________________

Iz pisma Konrada Adenauera zhupniku dr. Bernhardu Custodisu u Bonu 23. veljache 1946., str. 103-104, M. Orsholic': Zlodusima nasuprot

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-08-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden