Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 199 (110 - нова серија)

Година XXXI јуни/липањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Алија Бијавица
Свијетло лице Мостара

Уз 61. годишњицу побједе над фашизмом

Особе које су оскрнавиле гробове ваших хероја – наших заједничких хероја – нису се суочиле са истином, неће се помирити и требале би бити изведене пред лице правде – рекао је 9. маја, на Дан побједе над фашизмом на Партизанском споменику у Мостару, амбасадор Краљевине Норвешке у Сарајеву Хенрик Офстад.

У Мостару је 9. мај – Дан побједе над фашизмом свечано обиљежен. Грађани антифашисти окупили су се на Партизанском спомен-гробљу. Међу присутнима нашли су се гости: амбасадор Краљевине Норвешке у Сарајеву г. Хенрик Офстад, фра Марко Оршолић, генерал АРБиХ Бахрудин Фазлић, те Мурат Ћорић, предсједник Градског вијећа.

Обиљежавање Дана побједе над фашизмом на Партизанском спомен-гробљу

Обиљежавање Дана побједе над фашизмом на Партизанском спомен-гробљу
(Фото: Дневни аваз)

Прије почетка церемоније гости, бројне организације и грађани положили су цвијеће, након чега се г. Амбасадор обратио присутнима кратким говором, у којем је, између осталог, рекао:

„Сакупили смо се на овом споменику како бисмо прославили Дан Европе и одали почаст онима који су положили своје животе у борби против фашизма у току Другог свјетског рата. (…) Окружени смо разбијеним стаклом и нацистичким симболима – које је недавно прекрила бојом једна Јеврејка – видимо како су ови гробови оскрнављени. Исус је рекао: Опрости им, јер не знају шта чине, али како је могуће не знати што чиниш, када је прошло више од 60 година од Другог свјетског рата. Колико је година потребно да неко схвати? (…) Особе које су оскрнавиле гробове ваших хероја – наших заједничких хероја – нису се суочиле са истином, неће се помирити и требале би бити изведене пред лице правде. Допустимо да они који су дали своје животе почивају у миру – и одајмо им почаст минутом шутње.

Увијек ћемо опростити – никад заборавити!“

Фра Марко Оршолић, доказани антифашиста, у име Главног одбора СУБНОАР-а поздравио је присутне и честитао Дан побједе, осуђујући вандалски чин рушења Споменика и истакао погубност нацизма, фашизма, који су донијели толико зла човјечанству. Такођер је упозорио на погубност неофашизма, истичући његов расизам, ксенофобију, антисемитизам, пренаглашеност своје нације и нетолеранцију.

Слушајући фра Марка Оршолића, аутору овог написа наметнула се једна оцјена изражена у његовој књизи Злодусима насупрот:

„Фашизам је у својој бити антирелигијски (у нашем европском искуству антијудаистички, антикршћански и антиисламски) јер је расистички. Међутим, и поред тога еx. југославенске кршћанско-исламске религијске вође нису храбриле своје вјернике за антифашистичку борбу, осим појединаца. Пред њиховим очима су фашисти и њихови домаћи епигони искорјењивали Јевреје и Роме (неаријевце), те Србе и антифашисте. Вјерски ауторитети нису се довољно томе супротстављали кад је то било актуелно, а нису се ни послије шездесет година на прави начин покајали за те своје, по човјечанство погубне пропусте.“

Присутнима се обратио и генерал Бахрудин Фазлић, одајући признање борцима Армије РБиХ у одбрани Мостара и Босне и Херцеговине. Апеловао је на младе да се боре за бољи живот у нашој земљи.

Такођер, својим кратким излагањем обратио се и предсједник Градског одбора ЈОБ Зијад Мушић, истакавши да су борци из овог рата антифашисти насљедници бораца антифашиста из Другог свјетског рата.

Наступ пјесника Алије Кебе који је рецитовао пјесму о Титу, која је настала на дан његове смрти, изузетно је топло поздрављен од присутних.

Обиљежавање Дана побједе над фашизмом на Партизанском спомен-гробљу

Обиљежавање Дана побједе над фашизмом на Партизанском спомен-гробљу
(Фото: Дневни аваз)

На крају, у име организатора, аутор овог написа захвалио се свима на учешћу у обиљежавању Дана побједе над фашизмом, а посебно гостима и по ко зна који пут с индигнацијом осудио рушење Споменика, истакавши да је то работа фашиста из Другог свјетског рата (и овог посљедњег), а то значи опредјељење за геноцид над Србима 1941. (за чисту територију), за Јасеновце, за Старе Градишке, за јаме и каме (недалеко од нас је и чувена јама у Шурманцима), као и друга стратишта. Дакле, ови који руше Споменик нису се суочили с истином ни тада а ни с новим концентрационим логорима, силовањима и прогонима. Своју опомену завршио је позивом УЉУДИТЕ СЕ ЉУДИ!

Послије завршетка церемоније на Споменику присутни су се упутили у Народно позориште гдје је одржана свечана академија у организацији БЗК „Препород“, на којој су били присутни реису-л-улема еф. Мустафа Церић и мостарски муфтија Сеид еф. Смајкић, уз остале званичнике из друштвеног живота.

На почетку свечане академије посјетиоцима се обратио и реису-л-улема еф. Церић, одајући признање Мостарцима у одбрани свога града и Босне и Херцеговине, те честитао Дан побједе над фашизмом.

Публика је извођаче наградила бурним аплаузима, посебно госте Сарајевску филхармонију, с напоменом да је можда програм требало да има више локални карактер.

Аденауерова критика католичке хијерархије и клера 1946.

Њемачки народ, а бискупи и клер великим дијелом, су се упустили у национал-социјалистичку агитацију (…) Али, уосталом, такођер се знало – да се и није знало за догађања у логорима, у њиховој пуној мјери – да су лична слобода, сва правна начела гажена ногама, да су у концентрационим логорима чињене велике страхоте, да су Гестапо, наше СС трупе, а дијелом и наше трупе у Пољској и Русији поступали беспримјерним страхотама према цивилном становништву. Погроми Јевреја 1933. и 1938. су се дешавали потпуно јавно. (…) Вјерујем да би, да су бискупи сви заједно једног одређеног дана јавно с проповиједаонице заузели став против тога, они могли много тога спријечити. То се није догодило и за то нема извињења.

____________________

Из писма Конрада Аденауера жупнику др. Бернарду Кустодису (: Bernhardu Custodisu) у Бону 23. вељаче 1946., стр. 103-104, М. Оршолић: Злодусима насупрот

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-08-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска