Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 199 (110 - nova serija)

Godina XXXI juni/lipanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Alija Bijavica
Svijetlo lice Mostara

Uz 61. godišnjicu pobjede nad fašizmom

Osobe koje su oskrnavile grobove vaših heroja – naših zajedničkih heroja – nisu se suočile sa istinom, neće se pomiriti i trebale bi biti izvedene pred lice pravde – rekao je 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom na Partizanskom spomeniku u Mostaru, ambasador Kraljevine Norveške u Sarajevu Henrik Ofstad.

U Mostaru je 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom svečano obilježen. Građani antifašisti okupili su se na Partizanskom spomen-groblju. Među prisutnima našli su se gosti: ambasador Kraljevine Norveške u Sarajevu g. Henrik Ofstad, fra Marko Oršolić, general ARBiH Bahrudin Fazlić, te Murat Ćorić, predsjednik Gradskog vijeća.

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom na Partizanskom spomen-groblju

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom na Partizanskom spomen-groblju
(Foto: Dnevni avaz)

Prije početka ceremonije gosti, brojne organizacije i građani položili su cvijeće, nakon čega se g. Ambasador obratio prisutnima kratkim govorom, u kojem je, između ostalog, rekao:

”Sakupili smo se na ovom spomeniku kako bismo proslavili Dan Evrope i odali počast onima koji su položili svoje živote u borbi protiv fašizma u toku Drugog svjetskog rata. (…) Okruženi smo razbijenim staklom i nacističkim simbolima – koje je nedavno prekrila bojom jedna Jevrejka – vidimo kako su ovi grobovi oskrnavljeni. Isus je rekao: Oprosti im, jer ne znaju šta čine, ali kako je moguće ne znati što činiš, kada je prošlo više od 60 godina od Drugog svjetskog rata. Koliko je godina potrebno da neko shvati? (…) Osobe koje su oskrnavile grobove vaših heroja – naših zajedničkih heroja – nisu se suočile sa istinom, neće se pomiriti i trebale bi biti izvedene pred lice pravde. Dopustimo da oni koji su dali svoje živote počivaju u miru – i odajmo im počast minutom šutnje.

Uvijek ćemo oprostiti – nikad zaboraviti!”

Fra Marko Oršolić, dokazani antifašista, u ime Glavnog odbora SUBNOAR-a pozdravio je prisutne i čestitao Dan pobjede, osuđujući vandalski čin rušenja Spomenika i istakao pogubnost nacizma, fašizma, koji su donijeli toliko zla čovječanstvu. Također je upozorio na pogubnost neofašizma, ističući njegov rasizam, ksenofobiju, antisemitizam, prenaglašenost svoje nacije i netoleranciju.

Slušajući fra Marka Oršolića, autoru ovog napisa nametnula se jedna ocjena izražena u njegovoj knjizi Zlodusima nasuprot:

”Fašizam je u svojoj biti antireligijski (u našem evropskom iskustvu antijudaistički, antikršćanski i antiislamski) jer je rasistički. Međutim, i pored toga ex. jugoslavenske kršćansko-islamske religijske vođe nisu hrabrile svoje vjernike za antifašističku borbu, osim pojedinaca. Pred njihovim očima su fašisti i njihovi domaći epigoni iskorjenjivali Jevreje i Rome (nearijevce), te Srbe i antifašiste. Vjerski autoriteti nisu se dovoljno tome suprotstavljali kad je to bilo aktuelno, a nisu se ni poslije šezdeset godina na pravi način pokajali za te svoje, po čovječanstvo pogubne propuste.”

Prisutnima se obratio i general Bahrudin Fazlić, odajući priznanje borcima Armije RBiH u odbrani Mostara i Bosne i Hercegovine. Apelovao je na mlade da se bore za bolji život u našoj zemlji.

Također, svojim kratkim izlaganjem obratio se i predsjednik Gradskog odbora JOB Zijad Mušić, istakavši da su borci iz ovog rata antifašisti nasljednici boraca antifašista iz Drugog svjetskog rata.

Nastup pjesnika Alije Kebe koji je recitovao pjesmu o Titu, koja je nastala na dan njegove smrti, izuzetno je toplo pozdravljen od prisutnih.

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom na Partizanskom spomen-groblju

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom na Partizanskom spomen-groblju
(Foto: Dnevni avaz)

Na kraju, u ime organizatora, autor ovog napisa zahvalio se svima na učešću u obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, a posebno gostima i po ko zna koji put s indignacijom osudio rušenje Spomenika, istakavši da je to rabota fašista iz Drugog svjetskog rata (i ovog posljednjeg), a to znači opredjeljenje za genocid nad Srbima 1941. (za čistu teritoriju), za Jasenovce, za Stare Gradiške, za jame i kame (nedaleko od nas je i čuvena jama u Šurmancima), kao i druga stratišta. Dakle, ovi koji ruše Spomenik nisu se suočili s istinom ni tada a ni s novim koncentracionim logorima, silovanjima i progonima. Svoju opomenu završio je pozivom ULjUDITE SE LjUDI!

Poslije završetka ceremonije na Spomeniku prisutni su se uputili u Narodno pozorište gdje je održana svečana akademija u organizaciji BZK ”Preporod”, na kojoj su bili prisutni reisu-l-ulema ef. Mustafa Cerić i mostarski muftija Seid ef. Smajkić, uz ostale zvaničnike iz društvenog života.

Na početku svečane akademije posjetiocima se obratio i reisu-l-ulema ef. Cerić, odajući priznanje Mostarcima u odbrani svoga grada i Bosne i Hercegovine, te čestitao Dan pobjede nad fašizmom.

Publika je izvođače nagradila burnim aplauzima, posebno goste Sarajevsku filharmoniju, s napomenom da je možda program trebalo da ima više lokalni karakter.

Adenauerova kritika katoličke hijerarhije i klera 1946.

Njemački narod, a biskupi i kler velikim dijelom, su se upustili u nacional-socijalističku agitaciju (…) Ali, uostalom, također se znalo – da se i nije znalo za događanja u logorima, u njihovoj punoj mjeri – da su lična sloboda, sva pravna načela gažena nogama, da su u koncentracionim logorima činjene velike strahote, da su Gestapo, naše SS trupe, a dijelom i naše trupe u Poljskoj i Rusiji postupali besprimjernim strahotama prema civilnom stanovništvu. Pogromi Jevreja 1933. i 1938. su se dešavali potpuno javno. (…) Vjerujem da bi, da su biskupi svi zajedno jednog određenog dana javno s propovijedaonice zauzeli stav protiv toga, oni mogli mnogo toga spriječiti. To se nije dogodilo i za to nema izvinjenja.

____________________

Iz pisma Konrada Adenauera župniku dr. Bernhardu Custodisu u Bonu 23. veljače 1946., str. 103-104, M. Oršolić: Zlodusima nasuprot

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-08-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden