Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 198 (109 - nova serija)

Godina XXXI maj/svibanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Meho Barakovic'
30 brojeva lista ”Zhena – Kvinna”

Mali jubilej – pismo iz Shvedske

Nedavno, preciznije, 1. aprila ove 2006. godine, u shvedskom gradu Vaexjoe-u odrzhana je jedanaesta po redu izborna Godishnja skupshtina Bosanskohercegovachkog Saveza zhena u Shvedskoj, chije se sjedishte nalazi u Skoevde-u. Tom prilikom izvrshena je prezentacija i promocija tridesetog (30), dakle jubilarnog, broja lista ”Zhena – Kvinna”. Inache, kako stoji u samom impresumu lista, to je prvi bosanskohercegovachki zhenski list izvan Bosne i Hercegovine. List je dvojezichan od samog pochetka (bosanski i shvedski), a prvi broj je objavljen aprila mjeseca 1999. godine.

Kako stoji u Slovu glavne i odgovorne urednice Senade Beshic' ”…Ja uvijek tvrdim da zhena iz BiH zna shta hoc'e, ima ciljeve i vidi sushtinu stvari. To potvrdjuje i Vahida Mehinovic' u intervjuu za ’Shvedski Radio Internacional (Sveriges Radio International)’. Druzhenje zbog hrane i plesa nije nash cilj, predstavljanje nashe kuhinje i folklora je samo mali dio nashe tradicije, mi imamo toliko puno da pokazhemo, shto Vahida istiche u ovom intervjuu.”

30. broj lista ”Zhena – Kvinna”

30. broj lista ”Zhena – Kvinna”

I ovaj trideseti broj ”Zhene – Kvinne” obiluje brojnim i raznovrsnim prilozima iz udruzhenja i asocijacija BH Saveza zhena u Shvedskoj, ali i drugim tekstovima i zanimljivostima. Tako se mogu prochitati prilozi pod naslovom ”Nagrada Astrid Lindgren americhkoj knjizhevnici”, ”Zlatni medo sarajevskoj Grbavici”, ”Zhene govore filmom”, ”Putovanje u BiH”, ”Multikulturalna 2006. godina”, ” Mobilisering 2006. – Diskriminacija kao kljuchno pitanje na izborima u Shvedskoj 2006.”, ”Kulturno nasljedje bez granica”, ”Projekat o demokratiji u Geteborgu (Goeteborgu)” i brojni drugi. Takodje, tu su i vijesti i biljeshke iz udruzhenja u gradovima Vaexjoe, Nybro, Oskarshamn, Tidaholm i Mariestad.

Svakako treba posebno istac'i prikaz (zapravo esej) o knjizi poezije ”Halka” Enise Popovic'-Chengic' iz pera izdavacha i knjizhevnika Atifa Kujundzhic'a. Vec' pomenutom treba pridodati i tekstove pod nazivom ”Kulturna razglednica iz Goeteborga”, nekoliko pjesama Mirzete Memishevic' i neshto kao ”shlag” – bajku za klince i klinceze ”Machak u chizmama” u prevodu Zeine Mehmedbashic'.

I na samom kraju, na zadnjoj stranici, objavljen je prevod pjesme ”Ja visst goer det ont” (Naravno da boli) shvedske knjizhevnice Karin Boye. Koliko je poznato, ovo je prvo objavljivanje te antologijske shvedske pjesme na jedan od juzhnoslavenskih jezika.

Kao i sve ranije brojeve, i ovaj jubilarni, trideseti broj ”Zhene – Kvinne” tehnichki i grafichki je oblikovao Haris Tucakovic', tako da ovaj list ima svoju prepoznatljivost i posebnost. ”Zhena – Kvinna” je pouzdano jedan od najbolje dizajniranih bosanskohercegovachkih listova i, za divno chudo, oslobodjen zhutila, senzacionalizma i gluposti. A to je nivo za koji su se bosanskohercegovachke zhene u Shvedskoj znale izboriti!

To je – sigurno!

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-07-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden