Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 198 (109 - nova serija)

Godina XXXI maj/svibanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Meho Baraković
30 brojeva lista ”Žena – Kvinna”

Mali jubilej – pismo iz Švedske

Nedavno, preciznije, 1. aprila ove 2006. godine, u švedskom gradu Växjö-u održana je jedanaesta po redu izborna Godišnja skupština Bosanskohercegovačkog Saveza žena u Švedskoj, čije se sjedište nalazi u Skövde-u. Tom prilikom izvršena je prezentacija i promocija tridesetog (30), dakle jubilarnog, broja lista ”Žena – Kvinna”. Inače, kako stoji u samom impresumu lista, to je prvi bosanskohercegovački ženski list izvan Bosne i Hercegovine. List je dvojezičan od samog početka (bosanski i švedski), a prvi broj je objavljen aprila mjeseca 1999. godine.

Kako stoji u Slovu glavne i odgovorne urednice Senade Bešić ”…Ja uvijek tvrdim da žena iz BiH zna šta hoće, ima ciljeve i vidi suštinu stvari. To potvrđuje i Vahida Mehinović u intervjuu za ’Švedski Radio Internacional (Sveriges Radio International)’. Druženje zbog hrane i plesa nije naš cilj, predstavljanje naše kuhinje i folklora je samo mali dio naše tradicije, mi imamo toliko puno da pokažemo, što Vahida ističe u ovom intervjuu.”

30. broj lista ”Žena – Kvinna”

30. broj lista ”Žena – Kvinna”

I ovaj trideseti broj ”Žene – Kvinne” obiluje brojnim i raznovrsnim prilozima iz udruženja i asocijacija BH Saveza žena u Švedskoj, ali i drugim tekstovima i zanimljivostima. Tako se mogu pročitati prilozi pod naslovom ”Nagrada Astrid Lindgren američkoj književnici”, ”Zlatni medo sarajevskoj Grbavici”, ”Žene govore filmom”, ”Putovanje u BiH”, ”Multikulturalna 2006. godina”, ” Mobilisering 2006. – Diskriminacija kao ključno pitanje na izborima u Švedskoj 2006.”, ”Kulturno nasljeđe bez granica”, ”Projekat o demokratiji u Geteborgu (Göteborgu)” i brojni drugi. Takođe, tu su i vijesti i bilješke iz udruženja u gradovima Växjö, Nybro, Oskarshamn, Tidaholm i Mariestad.

Svakako treba posebno istaći prikaz (zapravo esej) o knjizi poezije ”Halka” Enise Popović-Čengić iz pera izdavača i književnika Atifa Kujundžića. Već pomenutom treba pridodati i tekstove pod nazivom ”Kulturna razglednica iz Göteborga”, nekoliko pjesama Mirzete Memišević i nešto kao ”šlag” – bajku za klince i klinceze ”Mačak u čizmama” u prevodu Zeine Mehmedbašić.

I na samom kraju, na zadnjoj stranici, objavljen je prevod pjesme ”Ja visst gör det ont” (Naravno da boli) švedske književnice Karin Boye. Koliko je poznato, ovo je prvo objavljivanje te antologijske švedske pjesme na jedan od južnoslavenskih jezika.

Kao i sve ranije brojeve, i ovaj jubilarni, trideseti broj ”Žene – Kvinne” tehnički i grafički je oblikovao Haris Tucaković, tako da ovaj list ima svoju prepoznatljivost i posebnost. ”Žena – Kvinna” je pouzdano jedan od najbolje dizajniranih bosanskohercegovačkih listova i, za divno čudo, oslobođen žutila, senzacionalizma i gluposti. A to je nivo za koji su se bosanskohercegovačke žene u Švedskoj znale izboriti!

To je – sigurno!

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-07-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden