Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 198 (109 - нова серија)

Година XXXI мај/свибањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Мехо Бараковић
30 бројева листа „Жена – Квина“

Мали јубилеј – писмо из Шведске

Недавно, прецизније, 1. априла ове 2006. године, у шведском граду Векшоу (: Växjö-u) одржана је једанаеста по реду изборна Годишња скупштина Босанскохерцеговачког Савеза жена у Шведској, чије се сједиште налази у Шевде-у (: Skövde-u). Том приликом извршена је презентација и промоција тридесетог (30), дакле јубиларног, броја листа ”Жена – Квина” (: Kvinna). Иначе, како стоји у самом импресуму листа, то је први босанскохерцеговачки женски лист изван Босне и Херцеговине. Лист је двојезичан од самог почетка (босански и шведски), а први број је објављен априла мјесеца 1999. године.

Како стоји у Слову главне и одговорне уреднице Сенаде Бешић ”…Ја увијек тврдим да жена из БиХ зна шта хоће, има циљеве и види суштину ствари. То потврђује и Вахида Мехиновић у интервјуу за ’Шведски Радио Интернационал (Sveriges Radio International)’. Дружење због хране и плеса није наш циљ, представљање наше кухиње и фолклора је само мали дио наше традиције, ми имамо толико пуно да покажемо, што Вахида истиче у овом интервјуу.”

30. број листа „Жена – Квина“

30. број листа „Жена – Квина“

И овај тридесети број ”Жене – Квине” обилује бројним и разноврсним прилозима из удружења и асоцијација БХ Савеза жена у Шведској, али и другим текстовима и занимљивостима. Тако се могу прочитати прилози под насловом „Награда Астрид Линдгрен америчкој књижевници“, „Златни медо сарајевској Грбавици“, „Жене говоре филмом“, „Путовање у БиХ“, „Мултикултурална 2006. година“, ” Mobilisering 2006. – Дискриминација као кључно питање на изборима у Шведској 2006.“, „Културно насљеђе без граница“, „Пројекат о демократији у Гетеборгу (Göteborgu)“ и бројни други. Такође, ту су и вијести и биљешке из удружења у градовима Векшо (: Växjö), Нибро (: Nybro), Оскарсхамн, Тидахолм и Мариестад.

Свакако треба посебно истаћи приказ (заправо есеј) о књизи поезије „Халка“ Енисе Поповић-Ченгић из пера издавача и књижевника Атифа Кујунџића. Већ поменутом треба придодати и текстове под називом „Културна разгледница из Гетеборга (: Göteborga)“, неколико пјесама Мирзете Мемишевић и нешто као „шлаг“ – бајку за клинце и клинцезе „Мачак у чизмама“ у преводу Зеине Мехмедбашић.

И на самом крају, на задњој страници, објављен је превод пјесме „Ja visst gör det ont“ (Наравно да боли) шведске књижевнице Карин Боје (: Boye). Колико је познато, ово је прво објављивање те антологијске шведске пјесме на један од јужнославенских језика.

Као и све раније бројеве, и овај јубиларни, тридесети број „Жене – Квине“ технички и графички је обликовао Харис Туцаковић, тако да овај лист има своју препознатљивост и посебност. „Жена – Квина“ је поуздано један од најбоље дизајнираних босанскохерцеговачких листова и, за дивно чудо, ослобођен жутила, сензационализма и глупости. А то је ниво за који су се босанскохерцеговачке жене у Шведској знале изборити!

То је – сигурно!

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-07-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска