Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 198 (109 - nova serija)

Godina XXXI maj/svibanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Lazar Manojlovic'
Zhivot dostojan poshtovanja

Pro memoria:
Panto St. Sekulic', profesor
(1932–2006.)

Panto St. Sekulic'I chovjek, i drug, i prijatelj i kolega imenom Panto St. Sekulic' napustio je ovaj svijet 16. marta 2006. godine. Iznenada i prerano, te je tim tuga za njim vec'a i bolnija. Srce ga je otkucalo. Zhivot je suvishe teshka bitka da bi se do kraja izdrzhala. Nije Sekulic' uspio da dobije i tu bitku i da josh chasno, radno i poshteno zhivi. Sa nama, uz nas i za nas. Od danas smo svi siromashniji za chasnog chovjeka. Mnogi su s tugom tu vijest o njemu primili. To je sastavni dio ljudskosti, ljubavi i chovjechnosti za kolegom.

Od ranog djetinjstva, kada je krenuo u svijet od oca Stevana i majke Joke, a iz Chadjavice Donje, Pantu Sekulic'a zhivot je udarao sa svih strana. Od rodjenja pa do groba trajale su neprekidne bitke uspjeshne i manje uspjeshne, ali i izgubljene. Na kraju je izgubio bitku sa zhivotom i zatvorio zhivotni krug bez izlaza.

Chasni chovjek, Panto Sekulic', ispunio je svoje opshte ljudske zadatke kao uchitelj, nastavnik, direktor shkole, savjetnik, novinar, publicista, pisac. U svim tim dijelovima zhivota bio je uspjeshan i ostavio vidne, a trajne tragove da oplemeni siromashni duhovni zhivot.

Od seoskog djechaka stigao je do uglednog i poshtovanog gradjanina i Bijeljine i Semberije, a u knjizhevnim i novinarskim krugovima i shirom ex Jugoslavije.

Panto Sekulic' je jedan od posebno uspjeshnih iz Prve generacije uchitelja Uchiteljske shkole u Bijeljini, iz vec' davne 1954. godine. Proshao je sve staze i bogaze ove Bosne ponosne. Od Olova, Kladnja, Ugljevika, Janje do Bijeljine. Uchio je i druge i sebe. Obrazovao i vaspitao velike ljude u malim mjestima. I tako niz generacija uputio u ovozemaljski zhivot. Na stranicama prosvjetnih listova i chasopisa ostavio je svojim prilozima trajne tragove. Bio je osnivach i glavni i odgovorni urednik Radio Bijeljine, kao i chasopisa za kulturu Brazde.

Kao novinar bio je prisutan na stranicama Oslobodjenja, Borbe, Semberskih novina i dopisnik Tanjuga za sjeveroistochnu Bosnu. Posebne, vishegodishnje tragove ostavio je na stranicama Prosvjetnog lista.

Bio je vrstan knjizhevni kritichar i analitichar na stranicama mnogih listova i chasopisa za knjizhevnost. Kao knjizhevnik i publicista ostavio je znachajne, a sadrzhajne knjige: Knjizhevni i kulturni vidici Semberije, te Poshte u Semberiji. Pred smrt je objavio obimno djelo Rodopis o Sekulic'ima u saradnji sa Borom Sekulic'em.

Svaki chovjek zasluzhi spomenik shto je izdrzhao sve tegobe zhivota, a Panto Sekulic' je, i pored toga, podigao sebi kulturni i prosvjetni spomenik za zhivota koji nec'e ni zarasti ni pasti. Chastan, poshten i dostojanstven. U skladu sa zhivotom dostojnim poshtovanja…

Prochitao je Panto Sekulic' posljednje stranice knjiga i novina, kao svoje saputnike u zhivotu i zatvorio knjigu zhivota zauvijek

Posljednje redove objavio je na stranicama Mosta (”Neobichni zapisi o hercegovachkim prezimenima”, – Risto Milichevic': Hercegovachka prezimena), broj 108, april 2006.

Tako je u mostarskom Mostu sishao i sa mosta zhivota. Mostovi i spajaju nash pochetak i kraj na ovom svijetu.

08.04.2006.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-07-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden