Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 194 (105 - nova serija)

Godina XXXI januar/siječanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Samija Rizvanović
Kulturni centar starog vijeka

Zapis sa Daorsona

Ne možete se baš tako lako bez kondicije popeti uz brdo Ošanići, od Stoca udaljeno nekoliko kilometara. Pokraj puta šipci (u Bosni kažu nar) crvene boje, nabrekli u svojoj zrelini kasne jeseni. Drveće zlatnih listova koji opadaju. Kad prođeš selo i dvije sudačke stolice uklesane u kamenu, sa kojih su presude izricali srednjovjekovni feudalci ovog kraja, pogled pukne na prostrani plato kojim vlada drača, zanovijet, poneki jasen i … kamen.

Cilj je – ilirski grad Daorson.

Tamo sam išla još u gimnazijskim danima i kao student. Tada smo svi htjeli biti arheolozi, zaneseni i zadivljeni entuzijazmom dr. Zdravka Marića, čuvenog arheologa, koji je tada radio u Zemaljskom muzeju i vršio velika arheološka istraživanja ovog najznačajnijeg kulturnog centra starog vijeka u Hercegovini, u kome su živjeli Daorsi, ilirsko pleme.

Što ste bliže ovom nekad neobično utvrđenom gradu, koga su mnogi nazvali bosanskom Mikenom, sve je više kamena i neke čudne tišine koju jedino narušava planinski vjetrić koji dolazi sa Hrguda čiji su se obronci naslonili na ošanićki plato.

Izdaleka, kada si sav već u znoju i kada misliš da kraja putu nema, pred vama u nestvarnom krajoliku, na samoj litici koja se izvila iznad korita kraške rječice Radimlje, pritoke Bregave, izranjaju kiklopske zidine Daorsona izrađene od ogromnih kamenih fino klesanih blokova skladno sastavljenih u cjelinu zida sa kapijom i dvije kule koji su štitili grad.

U Hercegovini, pod svakim kamenom je istorija, rekao bi Ćamil Sijarić. Čini se da je i na svakom kamenu istorijski zapis. A ovdje je više kamena nego bilo čega drugog. Siv, a nekako topao. Sama ta pomisao pobuđuje posebna osjećanja. Šta li sve zemlja skriva, kad je na njenoj površini ovo čudo ostalo?

Moram priznati, da su mi, kad sam prvi put vidjela te kamene kiklopske zidine, izgledale grandioznije.

Daorson

Daorson

Dodirujem zid (dugačak 60, a debeo 4 metra) i razmišljam o onima koji su ga zidali i tu slagali. Da li je stvarno čovjek svojim rukama to uradio? Jer, tako ogromno kamenje, dužine i po tri metra, težine i više od deset tona, trebalo je isklesati, donijeti i ugraditi u ovu zidinu.

Kada prođeš kroz kapiju ovog čudesnog grada, sa njegova platoa se širi pogled daleko preko Dubravske visoravni, sve do mora. Malo lijevo kanjon Bregave i u njemu pećina Badanj sa crtežom praistorijskog čovjeka na stijeni ispred pećine. (Gipsani otisak se može vidjeti u Zemaljskom muzeju u Sarajevu – ako je muzej otvoren). A pogled sa same litice, dole u dubinu, pruža se na vijugavo suho korito rječice Radimlje, koja se tu blizu uranja u Bregavu, u plodnom Vidovu polju i liči na ”prašnu cestu” kojom ne ”klizi limuzina plave boje” ali je sigurno da ”na dvoje dijeli svijet”, ovaj gore nestvarni i onaj na drugoj strani koji život daje, a očituje se u betonskoj bazi uz samu Bregavu podno Sastavaka. A malo niže vidi se nekropola stećaka koja se, gledana odozgo, doima usitnjena i drugačija. Na platou ispred gradskih zidina, u kamenu, naziru se temelji građevina koje su činili gradski trg na kome se odvijao život. Ogromna cisterna za vodu u gradu služila je za preživljavanje u slučaju dugotrajnije opsade grada. Stanovništvo bi se u tom slučaju povlačilo u privremene nastambe na strmim liticama, koje su prirodnim ambijentom litice bile zaštićene sa tri strane, dok je četvrtu stranu trebalo da štiti izgrađeni kiklopski zid. Da zid nije ispunio predviđenu svrhu, i pored svoje impozantnosti, vidi se po tome što je široka kamena kapija u obliku luka pregrađivana naknadno manjim kamenim blokovima. Takođe, naziru se ostaci stepenica koje se spuštaju niz litice stijena ostajući da vise nad provalijom. Njihova ma staza je, najvjerovatnije, vodila dole do same rječice Radimlje. Gomile raskomadane keramike razbacane na sve strane ostale od prethodnih iskopavanja.

Prva iskopavanja ovog nalazišta, vršena 1963., otkrila su keramiku porijeklom iz južne Italije, razne strijele i bronzane novčiće, nakit. ”Na osnovu nešto keramičkih nalaza može se zaključiti da je naselje osnovano negdje u 16. stoljeću p.n.e. i da je sigurno stojalo od kraja 5. stoljeća do 1. stoljeća pr.n.e. Gradsko utvrđenje sa zidovima građenim od ogromnih kamenih blokova nastalo je najvjerovatnije u 4. stoljeću pr.n.e.”, zapisao je istraživač Zdravko Marić.

Grad Daorson je kovao svoj novac. Arheološki nalazi koje je istražio Marić sadrže brojne bronzane i srebrne novčiće koji su kovani u 4., 3. ili 2. stoljeću p.n.e. na Siciliji, u Rimu, Draču, Risnu, Hvaru i na samim Ošanićima. Novčić sa natpisom Daorson iz Ošanića, najstarije pisano otkriće Hercegovine, potvrđuje da su Daorsi živjeli oko Neretve i da je grad na Ošanićima najvjerovatnije dobio po njima ime.

Prilaz Daorsonu je nepristupačan, i najbolje bi bilo da tako i ostane dok neko ne osmisli i provede arheološka iskopavanja do kraja i ostatke zaštiti. Ljeti ga štite zmije otrovnice i žega, a zimi niko.

Na unutrašnjoj strani kiklopskih zidina neki novi klinci, plavim i crvenim sprejom ispisali svoja imena: Filip M., Goran T., Marin M., Mario K., Mirjana J., Monika P., Gabrijela P., Ivana B., Maja P, Marko O., Saša, Ružica, Lana, Vinka B., VIII a Crnići. Uz imena, slovo i u njemu krst, da se zna. Šta djeca znaju šta je pet stoljeća prije Krista? Kad može krst staroj stolačkoj tvrđavi sa ostacima srednjovjekovnog, pa turskog, pa austrougarskog grada i spomenik blajburškim žrtvama u istom obliku tik uz srednjovjekovnu nekropolu stećaka Radimlja, onda malo spreja po kamenju koje je tu ugrađeno prije više od dva i po milenijuma se i ne doima tako tragično. Do danas niko ranije nije na ovim zidinama ništa pisao niti urezivao. Daorson se čuvao kao nešto sveto i drago. Da može svijetu pokazati odakle smo i dokle sežu korijeni naših predaka.

Stolac je istorija Bosne i Hercegovine u malom. Njeno džepno izdanje. Kad upoznaš istoriju i znamenitosti Stoca, sve će ti iz istorije ove zemlje biti jasnije.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-02-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden