Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 190 (101 - nova serija)

Godina XXX septembar/rujan 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Slobodan Vukanović
Novi srpski projekat – Srebrenica 2

(Nastavak Jugo tragedije, čin peti. Mjesto radnje Crna Gora)

Poslije ratova sa Slovenijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, nastala je kratka pauza u projektu Velike Srbije. Na pomolu je novi projekat, borba za srpsku Crnu Goru. Premijer Srbije Vojislav Koštunica je odnio spisak Crnogoraca (263 hiljade) zvaničnoj Evropi sa naznakom da ima više Crnogoraca u Srbiji, iako je po zvaničnom popisu bilo 80 hiljada Crnogoraca. A nezvanično, po četničko-nacionalističkoj procjeni ima ih više od 500 do 800 hiljada, po nekim preko milion možda i dva. Po tom spisku premijera Srbije oni bi glasali na referendumu i spriječili bi odvajanje Crne Gore. Pošto su ostali bez srpske Hrvatske, srpske BiH, srpske Makedonije, makar da dobiju srpsku Crnu Goru.

Priprema se novi front. Uz podršku beogradskih Srba iz Crne Gore sa čelnicima: Bećković, Slavenko Terzić, Ljubomir Tadić (sin predsjednika Srbije), pripremaju poklon Srbiji, poklon se zove Crna Gora. Ponavlja se 1918. godina kad je ukinuta kraljevina Crna Gora i silom prisajedinjena Srbiji. Tada se i briše naziv Crna Gora. Pobuna je krvavo ugušena, uz masakre i zločine nad onima koji nisu željeli prisajedinjenje. Taj zločin se zataškavao skoro pedeset godina radi ”bratskih” odnosa. Srbija je planski uzimala najbolje crnogorske kadrove i usađivala im šarene laži, da su oni cvijet srpstva, kao što je govoreno Muslimanima da su cvijet hrvatstva. Što se bliži dan referenduma, nastaje sve jača histerija politike, srpske crkve i medija. Mržnja nema granica. Stižu ratne poruke i najava nove, Srebrenice 2. Srbi imaju iskustva u tome. Očekuju podršku Evrope (njihove braće Grka, možda opet Holanđana). Poručuju treba protjerati Crnogorce. Oni ne postoje, ne postoji crnogorska država, ne postoji crnogorska nacija, ne postoji crnogorska crkva (koju su Srbi ukinuli, a sada opet postoji). Opet slijedi etničko čišćenje. Šta imaju da traže Crnogorci u Crnoj Gori. To je srpska zemlja, srpski narod, srpsko nebo…

Mehmed Zaimović: Srebrenica

Mehmed Zaimović: Srebrenica

Srpski program najavljuje destabilizaciju Crne Gore. Srbi iz Čikaga (najveći četnički grad u svijetu, kako vole da kažu Srbi) šalju poruku Milu Đukanoviću, da će biti likvidiran. Među borcima srpstva je i dr Srđa Trifković, bivši savjetnik Biljane Plavšić. Planom Z treba zapaliti Crnu Goru. Likvidirati ”Mila Turčina” (Đukanović je dobio nadimak kao zaštitnik Muslimana i Albanaca, kako kažu borci za Veliku Srbiju). Veliku ulogu će odigrati Novo Srbi, to je preko 50 hiljada posrbljenih Crnogoraca, po popisu od 2003. godine i isto toliko Srba izbjeglica iz BiH, Hrvatske i Kosova. Najavljuju se ”Škorpioni”, ”Gepardi”, ”Bijeli orlovi” i ostale divlje životinje. Javlja se još jedna organizacija, zvana Srpski korpus, njihova prijetnja je upućena albanskom lideru Dinoši.

Najavljuje se novi bal vampira, psihopate siju mržnju, prave se nove mape i projekti cijepanja Crne Gore ako dođe do referenduma. Priprema se i novo ime Crnoj Gori, Republika srpsko more ili Srpska republika Nemanjići. Izbjeglice iz BiH Herceg Novi će u Srbobran, Podgorica može biti Nemanjin grad, Nikšić Šešeljevo, Berane Milošević grad, i tako Crna Gora će imati više srpskih naziva gradova i ulica no Srba.

Prijeti se novom Srebrenicom, BiH Srebrenicu je na BK televiziji podržalo 81 odsto, samo 19 odsto je reklo da su Srbi krivi za genocid. A vlasnik BK televizije poslije dva-tri dana u Sarajevu dobija nagradu kao biznismen. Gospodin je Karić bio bliski saradnik S. Miloševića. Ova nagrada je najavljena kao spektakl na BK televiziji. Trgovina!!! Sa čim u ime čega??? Ovo me podsjetilo na dane kad je slavni pisac Meša Selimović najavio da je Srbin i srpski pisac. Beogradska čaršija je slavila riječima ”kupismo Turčina”. Skoro, kad je Kusturica dobio veliku sumu novca za snimanje filma i postao ”Nebeski”. Slijedilo je, ”kupismo još jednog”. Kusturica se dobro unovčio, beogradski Crnogorci u srpstvo prelaze za male ili uglavnom besplatno, poltronski, jadovno, kao otirači.

Sada se javljam iz Crne Gore, u kojoj žive Crnogorci, Muslimani-Bošnjaci, Albanci, Hrvati i Srbi, možda će sljedeće javljanje biti iz neke druge, Srpske republike Nemanjići, kako najavljuju srpska braća. Zagrljaj je prejak, teško se diše. Opet će oživjeti sedmi bataljon koji je osnovao S. Milošević da opomene neposlušnu Crnu Goru. A bogme, jedno vrijeme je i slušala, istina pod prijetnjom, ali je slušala, na svoju štetu, obraz i dostojanstvo. Hoće li Evropa i svijet opet zažmiriti, dok Srbi budu crtali nove srpske države. Ratni zločinci su heroji u Srbiji, oni što odlaze u Hag i nagrađuju se sa po nekoliko stotina hiljada eura. Svijet i sud u Hagu znaju i to. Ćute. A Crnoj Gori zabranjuju ljudsko pravo na referendum. Što nije učinjeno nijednoj republici SFRJ.

Ponavlja se scenario iz devedesetih godina prošlog vijeka. Sada su druga lica ove tragedije. Umjesto Miloševića, Šešelja, Mladića, Karadžića i ostalih nepomenika, tu su Koštunica, Tadić, radikali, i čuvari srpstva u Crnoj Gori: Žižić, Bulatović, P. Popović, Danilović, Mandić i ostali jurišnici sa zloglasnim popom Amfilohijem (čuvarom lika i djela R. Karadžića) biće izvođači krvavih radova.

Zašto Srbima treba toliko Srebrenica?

Evropa ćuti kad je ne boli, a kad je zaboli cio svijet mora da tuguje.

Hoće li se još jednim genocidom osnovati još jedna srpska tvorevina, zasnovana na zlu i masakrima. Koliko Srbima treba država da bi prestali?

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden