Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 190 (101 - nova serija)

Godina XXX septembar/rujan 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Faruk Vele
Istina nije provokacija

Komentar ”Dnevnog avaza”

Muftija Smajkić nije rekao ništa novo pa se s pravom postavlja pitanje zašto je njegov govor toliko zabolio hrvatske medije i političke partije.

Govor mostarskog muftije Seida ef. Smajkića na otvaranju Četvrtih susreta bošnjačke omladine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača hrvatski mediji i stranke tokom proteklih nekoliko dana kvalificirali su skandaloznim, huškačkim, provokacijom i, naposlijetku, dokazom kako jedinstvene obale Neretve i bošnjačko-hrvatsko pomirenje u Hercegovini nisu mogući.

Premalo je bilo želje da se cio govor najprije dobro iščita, analizira i podijeli na segmente, pa tek onda izvuku pouke i kvalifikacije izrečenog.

Između ostalih, zaboravljene su i muftijine jasno ispoljene želje da se na istini i povjerenju gradi suživot.

Međutim, previše je bilo želje da se Smajkića, kao nekoga ko je javno pokušao iznijeti svoja stajališta i činjenice čiji je svjedok, okvalificira šovinistom ili, kako je to učinila jedna politička partija, čak uporedi sa samim teroristom Bin Ladenom!?

A šta je zaista u govoru muftije Smajkića toliko zasmetalo dijelu mostarske stvarnosti?

Između ostalog, za njih je neugodna činjenica da su tokom 1993. godine jedinice HVO-a, često potpomognute i snagama HV-a, bile gospodari života i smrti u Hercegovini, odgovorne za stotine ubijenih, osakaćenih, odvedenih u logore Heliodrom, Dretelj, Gabela, Ljubuški, prognanih, silovanih i torturisanih, izgladnjelih, ožednjelih…

Provokacijom je ocijenjena i tvrdnja daje barbarstvo uništavanje kulturno-historijske baštine i rušenje Starog mosta, kao i to da je Mostar bio bosanskohercegovačka Hirošima, a da je mostarskim Bošnjacima i ostalim patriotama od dvije mostarske obale namijenjena Neretva. Nažalost, činjenica je da je i Katolička crkva prečesto prešućivala ili pravdala učinjeno, a nikada ga nije osudila.

Iz Crkve, objavljeno je, traže dokaze za ono što je Smajkić rekao. Na njihovu žalost, o onome što je govorio muftija Smajkić zaista postoji i previše pisanih i očiglednih dokaza. To su brojni mezari, invalidi, hercegovački logoraši, patnje Mostaraca, slike rušenja Starog mosta i uništenih objekata. Dokazale su to i haške presude zločincima, a potvrdit će one koje slijede.

Na kraju, svećenicima koji su se, navodno, našli uvrijeđenima dovoljno bi bilo da pročitaju dostupne stenograme razgovora vođenih u uredu pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden