Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 190 (101 - nova serija)

Godina XXX septembar/rujan 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Faruk Vele
Istina nije provokacija

Komentar ”Dnevnog avaza”

Muftija Smajkic' nije rekao nishta novo pa se s pravom postavlja pitanje zashto je njegov govor toliko zabolio hrvatske medije i politichke partije.

Govor mostarskog muftije Seida ef. Smajkic'a na otvaranju Chetvrtih susreta boshnjachke omladine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosacha hrvatski mediji i stranke tokom proteklih nekoliko dana kvalificirali su skandaloznim, hushkachkim, provokacijom i, naposlijetku, dokazom kako jedinstvene obale Neretve i boshnjachko-hrvatsko pomirenje u Hercegovini nisu moguc'i.

Premalo je bilo zhelje da se cio govor najprije dobro ishchita, analizira i podijeli na segmente, pa tek onda izvuku pouke i kvalifikacije izrechenog.

Izmedju ostalih, zaboravljene su i muftijine jasno ispoljene zhelje da se na istini i povjerenju gradi suzhivot.

Medjutim, previshe je bilo zhelje da se Smajkic'a, kao nekoga ko je javno pokushao iznijeti svoja stajalishta i chinjenice chiji je svjedok, okvalificira shovinistom ili, kako je to uchinila jedna politichka partija, chak uporedi sa samim teroristom Bin Ladenom!?

A shta je zaista u govoru muftije Smajkic'a toliko zasmetalo dijelu mostarske stvarnosti?

Izmedju ostalog, za njih je neugodna chinjenica da su tokom 1993. godine jedinice HVO-a, chesto potpomognute i snagama HV-a, bile gospodari zhivota i smrti u Hercegovini, odgovorne za stotine ubijenih, osakac'enih, odvedenih u logore Heliodrom, Dretelj, Gabela, Ljubushki, prognanih, silovanih i torturisanih, izgladnjelih, ozhednjelih…

Provokacijom je ocijenjena i tvrdnja daje barbarstvo unishtavanje kulturno-historijske bashtine i rushenje Starog mosta, kao i to da je Mostar bio bosanskohercegovachka Hiroshima, a da je mostarskim Boshnjacima i ostalim patriotama od dvije mostarske obale namijenjena Neretva. Nazhalost, chinjenica je da je i Katolichka crkva prechesto preshuc'ivala ili pravdala uchinjeno, a nikada ga nije osudila.

Iz Crkve, objavljeno je, trazhe dokaze za ono shto je Smajkic' rekao. Na njihovu zhalost, o onome shto je govorio muftija Smajkic' zaista postoji i previshe pisanih i ochiglednih dokaza. To su brojni mezari, invalidi, hercegovachki logorashi, patnje Mostaraca, slike rushenja Starog mosta i unishtenih objekata. Dokazale su to i hashke presude zlochincima, a potvrdit c'e one koje slijede.

Na kraju, svec'enicima koji su se, navodno, nashli uvrijedjenima dovoljno bi bilo da prochitaju dostupne stenograme razgovora vodjenih u uredu pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tudjmana.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden