Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 190 (101 - нова серија)

Година XXX септембар/рујан 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Фарук Веле
Истина није провокација

Коментар „Дневног аваза“

Муфтија Смајкић није рекао ништа ново па се с правом поставља питање зашто је његов говор толико заболио хрватске медије и политичке партије.

Говор мостарског муфтије Сеида еф. Смајкића на отварању Четвртих сусрета бошњачке омладине у Хрватском дому Херцег Стјепан Косача хрватски медији и странке током протеклих неколико дана квалифицирали су скандалозним, хушкачким, провокацијом и, напослијетку, доказом како јединствене обале Неретве и бошњачко-хрватско помирење у Херцеговини нису могући.

Премало је било жеље да се цио говор најприје добро ишчита, анализира и подијели на сегменте, па тек онда извуку поуке и квалификације изреченог.

Између осталих, заборављене су и муфтијине јасно испољене жеље да се на истини и повјерењу гради суживот.

Међутим, превише је било жеље да се Смајкића, као некога ко је јавно покушао изнијети своја стајалишта и чињенице чији је свједок, оквалифицира шовинистом или, како је то учинила једна политичка партија, чак упореди са самим терористом Бин Ладеном!?

А шта је заиста у говору муфтије Смајкића толико засметало дијелу мостарске стварности?

Између осталог, за њих је неугодна чињеница да су током 1993. године јединице ХВО-а, често потпомогнуте и снагама ХВ-а, биле господари живота и смрти у Херцеговини, одговорне за стотине убијених, осакаћених, одведених у логоре Хелиодром, Дретељ, Габела, Љубушки, прогнаних, силованих и тортурисаних, изгладњелих, ожедњелих…

Провокацијом је оцијењена и тврдња даје барбарство уништавање културно-хисторијске баштине и рушење Старог моста, као и то да је Мостар био босанскохерцеговачка Хирошима, а да је мостарским Бошњацима и осталим патриотама од двије мостарске обале намијењена Неретва. Нажалост, чињеница је да је и Католичка црква пречесто прешућивала или правдала учињено, а никада га није осудила.

Из Цркве, објављено је, траже доказе за оно што је Смајкић рекао. На њихову жалост, о ономе што је говорио муфтија Смајкић заиста постоји и превише писаних и очигледних доказа. То су бројни мезари, инвалиди, херцеговачки логораши, патње Мостараца, слике рушења Старог моста и уништених објеката. Доказале су то и хашке пресуде злочинцима, а потврдит ће оне које слиједе.

На крају, свећеницима који су се, наводно, нашли увријеђенима довољно би било да прочитају доступне стенограме разговора вођених у уреду покојног хрватског предсједника Фрање Туђмана.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-12-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска