Most - Index
Most - Pretplata
Zarifa Velic': Bez naslova [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 185 (96 - nova serija)

Godina XXX april/travanj 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ante Zirdum
Zachin iz kuhinje CIAnid

Predvidjanja ili scenarij?!

Predvidjanja americhke obavjeshtajne sluzhbe (CIA) za narednih 15 godina svakako su zanimljivo shtivo i zasluzhuje pozornost vec'u nego shto je mi, prosjechni Bosanci i Hercegovci, i inache imamo spram globalnih vizija. Ne zato shto je to radilo vishe od 1000 americhkih i stranih istrazhivacha, vec' zbog toga shto se u toj viziji na neki nachin konstatira puno toga mrachnog, a pogotovo glede same Bosne i Hercegovine.

Indikativno i zabrinjavajuc'e u tim vizijama je prije svega chinjenica da ne postoji ni jedan svijetli scenarij nego su svi mrachni. Zapravo, National Intelligence Council (NIC) nije ni pokushao projicirati neki optimistichki scenarij i razradjivati moguc'nosti da se on dogodi, vec' se tendenciozno projiciraju orvelovske vizije u kojima se vide kriza medjunarodnih institucija i Europske unije te veliki ekonomski rast Kine i Indije koji c'e preoblikovati proces globalizacije. Orvelove tvorevine: Oceanija, Euroazija i Istazija nekako se naziru iz ovih vizija, a kriza u Euroaziji (chitaj Europskoj Uniji) svakako bi se najnepovoljnije trebale odraziti na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru i Albaniju koje se po tim vizijama nec'e nac'i integrirane u Euroazijsku porodicu drzhava u kojoj bi se do 2030. godine trebale nac'i Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Makedonija i Turska (tipichna euroazijska drzhava). Istinu za volju u ovoj porodici nema ni Shvicarske ni Norveshke, naravno nema ni Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Moldavije, ali zashto americhki struchnjaci u cijelom sharenom zemljovidu ostavljaju ovaj otok na Balkanu bez ikakve boje, tj. bez ikakve shanse da budemo dio europske obitelji drzhava i naroda?

To je zapravo pravo pitanje koje trebamo postaviti, a dio odgovora nalazimo u naslovu koji se nalazi na naslovnici magazina Dani: Bosna ne ulazi u EU i prijete joj NOVI SUKOBI.

Sanja Sakic': Ilustracija

Sanja Sakic': Ilustracija

Tu opet dolazimo do pitanja: kome trebaju novi sukobi? Naime, iako na ovom terenu postoje snage koje svoje politichko opstojanje ne mogu zamisliti bez tenzija i prijetnje sukobom (to je zapravo i nezamislivo) svaki iole ozbiljan vojni analitichar, chak i najratnohushkachkije raspolozhen, zna jednu istinu, a ta je da rata ne mozhe biti dok su zhive ove generacije koje se sjec'aju svih metodologija i tehnologija uvlachenja u rat. To su generacije koje vishe nemaju iluzija o tome kako se ratom mozhe ishta promijeniti na bolje, a ratovati se ne mozhe ako niste u stanju zavesti mase da se prihvate oruzhja. Ako autori i nisu izrijekom spominjali rat vec' SUKOBE, sama chinjenica da se oni etiketiraju kao NOVI, upuc'uje na to da se ipak na neki nachin misli na sukobe u kojima bi se pucalo.

A ako ove generacije nisu za rat kome onda odgovaraju SUKOBI? To je zapravo pitanje koje nas dovodi do toga da predvidjanja zapravo nisu puke futuristichke vizije vec' scenariji, koji se prave u kuhinjama u kojima je glavni zachin cianid. Zato, ma kako gladni bili, ma kako nam bilo teshko, nemojmo prihvatiti besplatnu pomoc' u jelu zachinjenog cianidom, jer, barem toliko znamo, taj zachin nuzhno vodi u smrt.

Pitanje uloge medija, pak, ovdje se namec'e kao pitanje koje takodjer treba podrobnije razmotriti. Naime, mozhemo razumjeti urednike novina i listova koji se nalaze na trzhishtu tj. njihovu potrebu da bombastichnim naslovima skrec'u pozornost potencijalnih chitatelja na zanimljive, intrigantne, senzacionalne sadrzhaje, ali ostaju tu otvorena dva pitanja: 1. zashto se mi palimo na takve naslove? i 2. imaju li pravo mediji na bilo koji nachin uznemiravati javnost, a za mene je zazivanje ratova i sukoba, narochito na naslovnicama i uznemiravanje javnosti i stavljanje u sluzhbu onih sila u drushtvu koje zhive od rata i uvijek se bave ratnohushkachkim rabotama koje se ne mogu provesti bez medija.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zarifa Velic': Bez naslova [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-06-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden