Most - Index
Most - Pretplata
Zarifa Velić: Bez naslova [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 185 (96 - nova serija)

Godina XXX april/travanj 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ante Zirdum
Začin iz kuhinje CIAnid

Predviđanja ili scenarij?!

Predviđanja američke obavještajne službe (CIA) za narednih 15 godina svakako su zanimljivo štivo i zaslužuje pozornost veću nego što je mi, prosječni Bosanci i Hercegovci, i inače imamo spram globalnih vizija. Ne zato što je to radilo više od 1000 američkih i stranih istraživača, već zbog toga što se u toj viziji na neki način konstatira puno toga mračnog, a pogotovo glede same Bosne i Hercegovine.

Indikativno i zabrinjavajuće u tim vizijama je prije svega činjenica da ne postoji ni jedan svijetli scenarij nego su svi mračni. Zapravo, National Intelligence Council (NIC) nije ni pokušao projicirati neki optimistički scenarij i razrađivati mogućnosti da se on dogodi, već se tendenciozno projiciraju orvelovske vizije u kojima se vide kriza međunarodnih institucija i Europske unije te veliki ekonomski rast Kine i Indije koji će preoblikovati proces globalizacije. Orvelove tvorevine: Oceanija, Euroazija i Istazija nekako se naziru iz ovih vizija, a kriza u Euroaziji (čitaj Europskoj Uniji) svakako bi se najnepovoljnije trebale odraziti na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru i Albaniju koje se po tim vizijama neće naći integrirane u Euroazijsku porodicu država u kojoj bi se do 2030. godine trebale naći Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Makedonija i Turska (tipična euroazijska država). Istinu za volju u ovoj porodici nema ni Švicarske ni Norveške, naravno nema ni Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Moldavije, ali zašto američki stručnjaci u cijelom šarenom zemljovidu ostavljaju ovaj otok na Balkanu bez ikakve boje, tj. bez ikakve šanse da budemo dio europske obitelji država i naroda?

To je zapravo pravo pitanje koje trebamo postaviti, a dio odgovora nalazimo u naslovu koji se nalazi na naslovnici magazina Dani: Bosna ne ulazi u EU i prijete joj NOVI SUKOBI.

Sanja Sakić: Ilustracija

Sanja Sakić: Ilustracija

Tu opet dolazimo do pitanja: kome trebaju novi sukobi? Naime, iako na ovom terenu postoje snage koje svoje političko opstojanje ne mogu zamisliti bez tenzija i prijetnje sukobom (to je zapravo i nezamislivo) svaki iole ozbiljan vojni analitičar, čak i najratnohuškačkije raspoložen, zna jednu istinu, a ta je da rata ne može biti dok su žive ove generacije koje se sjećaju svih metodologija i tehnologija uvlačenja u rat. To su generacije koje više nemaju iluzija o tome kako se ratom može išta promijeniti na bolje, a ratovati se ne može ako niste u stanju zavesti mase da se prihvate oružja. Ako autori i nisu izrijekom spominjali rat već SUKOBE, sama činjenica da se oni etiketiraju kao NOVI, upućuje na to da se ipak na neki način misli na sukobe u kojima bi se pucalo.

A ako ove generacije nisu za rat kome onda odgovaraju SUKOBI? To je zapravo pitanje koje nas dovodi do toga da predviđanja zapravo nisu puke futurističke vizije već scenariji, koji se prave u kuhinjama u kojima je glavni začin cianid. Zato, ma kako gladni bili, ma kako nam bilo teško, nemojmo prihvatiti besplatnu pomoć u jelu začinjenog cianidom, jer, barem toliko znamo, taj začin nužno vodi u smrt.

Pitanje uloge medija, pak, ovdje se nameće kao pitanje koje također treba podrobnije razmotriti. Naime, možemo razumjeti urednike novina i listova koji se nalaze na tržištu tj. njihovu potrebu da bombastičnim naslovima skreću pozornost potencijalnih čitatelja na zanimljive, intrigantne, senzacionalne sadržaje, ali ostaju tu otvorena dva pitanja: 1. zašto se mi palimo na takve naslove? i 2. imaju li pravo mediji na bilo koji način uznemiravati javnost, a za mene je zazivanje ratova i sukoba, naročito na naslovnicama i uznemiravanje javnosti i stavljanje u službu onih sila u društvu koje žive od rata i uvijek se bave ratnohuškačkim rabotama koje se ne mogu provesti bez medija.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zarifa Velić: Bez naslova [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-06-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden