Мост - Индекс
Мост - Претплата
Зарифа Велић: Без наслова [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 185 (96 - нова серија)

Година XXX април/травањ 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Анте Зирдум
Зачин из кухиње ЦИАнид

Предвиђања или сценариј?!

Предвиђања америчке обавјештајне службе (CIA) за наредних 15 година свакако су занимљиво штиво и заслужује позорност већу него што је ми, просјечни Босанци и Херцеговци, и иначе имамо спрам глобалних визија. Не зато што је то радило више од 1000 америчких и страних истраживача, већ због тога што се у тој визији на неки начин констатира пуно тога мрачног, а поготово гледе саме Босне и Херцеговине.

Индикативно и забрињавајуће у тим визијама је прије свега чињеница да не постоји ни један свијетли сценариј него су сви мрачни. Заправо, National Intelligence Council (NIC) није ни покушао пројицирати неки оптимистички сценариј и разрађивати могућности да се он догоди, већ се тенденциозно пројицирају орвеловске визије у којима се виде криза међународних институција и Еуропске уније те велики економски раст Кине и Индије који ће преобликовати процес глобализације. Орвелове творевине: Оцеанија, Еуроазија и Истазија некако се назиру из ових визија, а криза у Еуроазији (читај Еуропској Унији) свакако би се најнеповољније требале одразити на Босну и Херцеговину, Србију и Црну Гору и Албанију које се по тим визијама неће наћи интегриране у Еуроазијску породицу држава у којој би се до 2030. године требале наћи Хрватска, Румунија, Бугарска, Македонија и Турска (типична еуроазијска држава). Истину за вољу у овој породици нема ни Швицарске ни Норвешке, наравно нема ни Русије, Бјелорусије, Украјине и Молдавије, али зашто амерички стручњаци у цијелом шареном земљовиду остављају овај оток на Балкану без икакве боје, тј. без икакве шансе да будемо дио еуропске обитељи држава и народа?

То је заправо право питање које требамо поставити, а дио одговора налазимо у наслову који се налази на насловници магазина Дани: Босна не улази у ЕУ и пријете јој НОВИ СУКОБИ.

Сања Сакић: Илустрација

Сања Сакић: Илустрација

Ту опет долазимо до питања: коме требају нови сукоби? Наиме, иако на овом терену постоје снаге које своје политичко опстојање не могу замислити без тензија и пријетње сукобом (то је заправо и незамисливо) сваки иоле озбиљан војни аналитичар, чак и најратнохушкачкије расположен, зна једну истину, а та је да рата не може бити док су живе ове генерације које се сјећају свих методологија и технологија увлачења у рат. То су генерације које више немају илузија о томе како се ратом може ишта промијенити на боље, а ратовати се не може ако нисте у стању завести масе да се прихвате оружја. Ако аутори и нису изријеком спомињали рат већ СУКОБЕ, сама чињеница да се они етикетирају као НОВИ, упућује на то да се ипак на неки начин мисли на сукобе у којима би се пуцало.

А ако ове генерације нису за рат коме онда одговарају СУКОБИ? То је заправо питање које нас доводи до тога да предвиђања заправо нису пуке футуристичке визије већ сценарији, који се праве у кухињама у којима је главни зачин цианид. Зато, ма како гладни били, ма како нам било тешко, немојмо прихватити бесплатну помоћ у јелу зачињеног цианидом, јер, барем толико знамо, тај зачин нужно води у смрт.

Питање улоге медија, пак, овдје се намеће као питање које такођер треба подробније размотрити. Наиме, можемо разумјети уреднике новина и листова који се налазе на тржишту тј. њихову потребу да бомбастичним насловима скрећу позорност потенцијалних читатеља на занимљиве, интригантне, сензационалне садржаје, али остају ту отворена два питања: 1. зашто се ми палимо на такве наслове? и 2. имају ли право медији на било који начин узнемиравати јавност, а за мене је зазивање ратова и сукоба, нарочито на насловницама и узнемиравање јавности и стављање у службу оних сила у друштву које живе од рата и увијек се баве ратнохушкачким работама које се не могу провести без медија.

Претходна · Садржај · Наредна

Зарифа Велић: Без наслова [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-06-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска