Most - Index
Most - Pretplata
Mustafa Skopljak: Svjetlom i tamom, kombinovana tehnika [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 184 (95 - nova serija)

Godina XXX mart/ozhujak 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Danish Hrvic'
Burni i bogati zhivot Mustafe Hrvic'a

od Mostara do Carigrada i Madjarske

Mostarci u Debrecinu

Na fotografiji iz 1913. godine su mostarski Boshnjaci kao studenti Kraljevskog madjarskog sveuchilishta u Debrecinu sa rektorom univerziteta dr. prof Tustor Ignacijem, i to: Mustafa Hrvic', Abdulah Zechevic', Selim Osmanefendic', Husein Kordjic', Ahmed Ribica, Asim Alikalfic'.

Drugi s desna stoji Mustafa Hrvic', sin hadzhi Osmana Hrvic'a, inache hatiba dugogodishnjeg imama u Zahumskoj dzhamiji u mahali Pijesak u Mostaru.

Mustafa Hrvic'Mustafa Hrvic' rodjen je 1888. godine u Mostaru u mahali Zahum.

Shkolovao se u Mostaru i u Turskoj, gdje je 1911. godine maturirao i polozhio ispit zrelosti u Carigradu, zatim u Madjarskoj gdje je na Kraljevskom madjarskom sveuchilishtu u Debrecinu primljen na studij prava i drzhavoslovnog fakulteta kao redovan student, pochevshi od 1. septembra 1912. godine.

Na Debrecinskoj reformatorskoj pravnoj akademiji sveuchilishta, zavrshio je nauke prava 1916. godine, chiju je diplomu potpisao dekan dr. Bella Kun, koji je uz Lenjina bio organizator Oktobarske revolucije u Rusiji i Madjarskoj.

Kao rektor sveuchilishta diplomu je potpisao i prof dr. Benizak Nandor.

Od 1916. do 1918. godine sluzhio je u svojstvu zhupanijskog administrativnog vjezhbenika, zhupanije Terotanske u Petrovgradu – Veliki Bechkerek, gdje je zavrshio i pripravnichki stazh i polozhio drzhavni ispit.

Po zavrshenom fakultetu vrac'a se u Mostar, gdje se 1919. godine zheni Dutkom, kc'erkom hadzhi Ibrahimage Slipichevic'a iz mahale Carina u Mostaru. Vjenchanje je obavio kotarski sherijatski sudija Shemic'. Neposredno poslije toga, ukazom je postavljen za kotarskog predstojnika u Bihac'u. Tu mu se, 1921. godine rodio i prvi sin Haldun (po turskom imenu Ibn Haldun, a najmladji sin Danish, dobio ime perzijskog porijekla).

Po potrebi sluzhbe, tadashnja pokrajinska uprava za BiH, 1922. godine postavlja ga za kotarskog predstojnika u Konjicu, a 1923. godine na istu duzhnost u Bosanski Shamac, pa u Chapljinu. Njegovo velichanstvo kralj Aleksandar I, 1924. godine na prijedlog ministra unutrashnjih djela, ukazom ga rasporedjuje za chinovnika drugog reda Velikog zhupana mostarskog.

Godine 1925. ministar unutrashnjih djela, dekretom ga postavlja za policijskog chinovnika kod Velike zhupe mostarske oblasti Ministarstva unutrashnjih djela Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Iste godine rjeshava da se Hrvic' Mustafi, kotarskom predstojniku kod Velikog zhupana Mostarske oblasti, povisi osnovna plata, od drugog na trec'i stepen, i da se povec'a stanarina sa 1200 dinara na 1500 dinara godishnje.

Odlukom Komisije za ocjenu 1933. godine pri Kraljevskoj banskoj upravi Primorske banovine u Splitu, Mustafu Hrvic'a, sreskog nachelnika, ocjenjuje ocjenom ”dobar”. U ime Njegovog Velichanstva, kralj Petar II, na prijedlog ministra unutrashnjih poslova 1938/39. Hrvic' Mustafu postavlja na novu duzhnost u nachelnishtvu.

Banska vlast Banovine Hrvatske, predsjednichki ured, 1940. godine donosi rjeshenje kojim se Hrvic' Mustafa, umirovljuje sa pravom na mirovinu po godinama sluzhbe.

U narednom periodu, zbog nedostatka obrazovanih, shkolovanih i iskusnih drzhavnih sluzhbenika, reaktivirao se, te radio u sreskom nachelnishtvu u Chapljini sve do 1946. godine kada je Narodna skupshtina Bosne i Hercegovine, Ministarstvo finansija, donijelo rjeshenje o penzionisanju, kojeg je potpisao ministar finansija Avdo Humo.

Hrvic' Mustafa je osim kraljevskih diploma bio i poliglota. Govorio je tri strana jezika i to: perzijski, turski i madjarski, te bio sluzhbeni sudski tumach za te jezike. Bio je strastveni shahista, to mu je bila velika radost. Umro je 1951. godine u Mostaru u 63. godini zhivota. Pokopan je u Sharic'a haremu.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Klas centar Mostar

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-05-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden