Most - Index
Most - Pretplata
Fikret Ibrichic': Autoportret [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 183 (94 - nova serija)

Godina XXX februar/veljacha 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Mustafa Gafic'
Tri zanimljive izlozhbe u Travniku

Obiljezhena 35. godishnjica umjetnichkog rada Radivoja Ljeshic'a

Na 14. samostalnoj izlozhbi 60 slika!

Prilikom otvaranja izlozhbe govorili su dr. Jelica Markunovic', Mirko Adzhaip, Asim Dzhelilovic', Elvedina Hrustanovic' i slavljenik.

Pred velikim brojem ljubitelja likovnih umjetnosti u prostorijama Zavichajnog muzeja u Travniku otvorena je 14. samostalna izlozhba 60 slika travnichkog umjetnika Radivoja Ljeshic'a kojom je obiljezhena 35. godishnjica njegovog umjetnichkog rada.

Ovaj aranzher i dizajner interijera po struci, rodjen je u Velikoj Sochanici kod Dervente, a od 1970. godine zhivi i stvara u Travniku, gdje je bio inicijator osnivanja Udruzhenja likovnih stvaralaca i odrzhavanja mnogih likovnih kolonija i drugih likovnih manifestacija. On je jedan od najzasluzhnijih shto je likovni zhivot u nekadashnjem vezirskom gradu izuzetno bogat tako da nisu rijetki sluchajevi da se istovremeno odrzhavaju izlozhbe u Internet klubu ”Alter art”, u ”Napretku”, ”Preporodu”, Galeriji ”Terra” i u Zavichajnom muzeju i sve su dobro posjec'ene. Tako je nastavljena tradicija druzhenja sa slikama, chiji su idejni pokretachi Muhamed Kulenovic', Djoko Mazalic', Vlado Marjanovic', Miroslav Bilac', Mirko Gerstenhofer i drugi travnichki umjetnici.

Radivoje Ljeshic': Ilustracija

Radivoje Ljeshic': Ilustracija

Prilikom otvaranja izlozhbe, chiji su sponzori ”VF Komerc” i Kafe ”Premijer” iz Travnika, ”Multimedia-print” iz Nove Bile i Pekara ”Nina” iz Busovache, govorili su pjesnikinja i slikarica dr. Jelica Markunovic', zatim Mirko Adzhaip u ime Zavichajnog muzeja kao organizatora, najpoznatiji grafichki dizajner u BiH Asim Dzhelilovic', autor nadahnutog teksta u katalogu izlozhbe sa reprodukcijama u koloru, i predsjednica Udruzhenja likovnih stvaralaca Elvedina Hrustanovic', koji su slavljeniku uruchili prigodne poklone i chestitke uz najljepshe zhelje: na kojima se slavljenik zahvalio obec'avajuc'i nove djela i izlozhbe.

Izlozhba deset likovnih umjetnika u Travniku

”Bozhic' u Napretku”

Oni su se predstavili sa 19 svojih najnovijih likovnih djela.

Hrvatsko kulturno drushtvo ”Napredak” je u svojim klupskim prostorijama otvorilo izlozhbu 19 djela deset likovnih stvaralaca, medju kojima su i tri akademska slikara. Svojim djelima na izlozhbi simbolichno nazvanoj ”Bozhic' u Napretku” predstavili su se slikari Martina Mijic', Marinko Slipac, Anto Mamusha, Dragica Kovachevic', Rahela Chabro i Nada Chabro, te kipari Jozo Romic', Franjo Kovachevic', Zdenko Jurishic' i Mario Gido.

Prilikom svechanog otvaranja, nakon pozdravne besjede predsjednika Zhelimira Uzelca, svojim besjedama obratili su se prisutnim ljubiteljima likovnih umjetnosti gotovo svi izlagachi na ovoj tradicionalnoj likovnoj manifestaciji.

U Travniku otvorena prva samostalna izlozhba
20-godishnje Martine Mijic'

”Moja pricha” predstavljena na 67 slika!

Nesudjena slikarka a sada medicinska sestra nakon ucheshc'a na osam kolektivnih izlozhbi predstavila se prvi put samostalno u ”Alter artu”.

Nakon uchestvovanja na osam kolektivnih izlozhbi u proteklih pet godina i na seminarima likovne umjetnosti u Sarajevu, Jablanici i na Jahorini, 20-godishnja medicinska sestra Martina Mijic' je u Galeriji Internet-kluba ”Alter art” u Travniku otvorila i svoju prvu samostalnu izlozhbu simbolichno nazvanu ”Moja pricha”. U devet ciklusa nazvanih Kina, staklo, aktovi, pejsazhi, portreti, glazbenici, svijet malih mrlja, mjesechina i leptirovi Mijic'eva se predstavila sa 67 radova radjenih u ulju na platnu i kartonu, kombinovanoj tehnici, linorezu i olovkom.

Nakon djetinjstva provedenog najvec'im dijelom u Hrvatskoj i Njemachkoj i neostvarene zhelje da se upishe u Srednju likovnu shkolu, zavrshila je proshle godine Srednju medicinsku shkolu u Travniku i josh aktivnije se ukljuchila u aktivnosti travnichkog Udruzhenja likovnih stvaralaca. O svom dosadashnjem radu Mijic'eva skromno kazhe:

– Slikarstvo je uvijek dio mene jer sam dar za slikanje primjec'ivala ”od malih nogu” a moje prve slike su nastale u toku puberteta kada sam na papir prenosila sve shto se dogadjalo oko mene i shto sam osjec'ala. Tema mojih radova je chesto ”sloboda” jer smatram da svaki chovjek tezhi da bude slobodan. Iskreno recheno, to nije najlakshi zadatak ali kistom i bojom tu slobodu uistinu mozhete ostvariti…

O naslovu svoje izlozhbe mlada umjetnica kazhe da ”oznachava jedan dug i za mene veoma bitan period u zhivotu a danas kroz ova djela imam samo sjec'anje”. Njena pjesnichka poruka sa ove prve izlozhbe je: Nije slika samo slika, iscrtan papir bojama, zagledaj se dublje, netko ti zheli neshto rec'i…”

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Senaid Buljubashic': Predio [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-05-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden