Most - Index
Most - Pretplata
Fikret Ibričić: Autoportret [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 183 (94 - nova serija)

Godina XXX februar/veljača 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Mustafa Gafić
Tri zanimljive izložbe u Travniku

Obilježena 35. godišnjica umjetničkog rada Radivoja Lješića

Na 14. samostalnoj izložbi 60 slika!

Prilikom otvaranja izložbe govorili su dr. Jelica Markunović, Mirko Adžaip, Asim Dželilović, Elvedina Hrustanović i slavljenik.

Pred velikim brojem ljubitelja likovnih umjetnosti u prostorijama Zavičajnog muzeja u Travniku otvorena je 14. samostalna izložba 60 slika travničkog umjetnika Radivoja Lješića kojom je obilježena 35. godišnjica njegovog umjetničkog rada.

Ovaj aranžer i dizajner interijera po struci, rođen je u Velikoj Sočanici kod Dervente, a od 1970. godine živi i stvara u Travniku, gdje je bio inicijator osnivanja Udruženja likovnih stvaralaca i održavanja mnogih likovnih kolonija i drugih likovnih manifestacija. On je jedan od najzaslužnijih što je likovni život u nekadašnjem vezirskom gradu izuzetno bogat tako da nisu rijetki slučajevi da se istovremeno održavaju izložbe u Internet klubu ”Alter art”, u ”Napretku”, ”Preporodu”, Galeriji ”Terra” i u Zavičajnom muzeju i sve su dobro posjećene. Tako je nastavljena tradicija druženja sa slikama, čiji su idejni pokretači Muhamed Kulenović, Đoko Mazalić, Vlado Marjanović, Miroslav Bilać, Mirko Gerstenhofer i drugi travnički umjetnici.

Radivoje Lješić: Ilustracija

Radivoje Lješić: Ilustracija

Prilikom otvaranja izložbe, čiji su sponzori ”VF Komerc” i Kafe ”Premijer” iz Travnika, ”Multimedia-print” iz Nove Bile i Pekara ”Nina” iz Busovače, govorili su pjesnikinja i slikarica dr. Jelica Markunović, zatim Mirko Adžaip u ime Zavičajnog muzeja kao organizatora, najpoznatiji grafički dizajner u BiH Asim Dželilović, autor nadahnutog teksta u katalogu izložbe sa reprodukcijama u koloru, i predsjednica Udruženja likovnih stvaralaca Elvedina Hrustanović, koji su slavljeniku uručili prigodne poklone i čestitke uz najljepše želje: na kojima se slavljenik zahvalio obećavajući nove djela i izložbe.

Izložba deset likovnih umjetnika u Travniku

”Božić u Napretku”

Oni su se predstavili sa 19 svojih najnovijih likovnih djela.

Hrvatsko kulturno društvo ”Napredak” je u svojim klupskim prostorijama otvorilo izložbu 19 djela deset likovnih stvaralaca, među kojima su i tri akademska slikara. Svojim djelima na izložbi simbolično nazvanoj ”Božić u Napretku” predstavili su se slikari Martina Mijić, Marinko Slipac, Anto Mamuša, Dragica Kovačević, Rahela Čabro i Nada Čabro, te kipari Jozo Romić, Franjo Kovačević, Zdenko Jurišić i Mario Gido.

Prilikom svečanog otvaranja, nakon pozdravne besjede predsjednika Želimira Uzelca, svojim besjedama obratili su se prisutnim ljubiteljima likovnih umjetnosti gotovo svi izlagači na ovoj tradicionalnoj likovnoj manifestaciji.

U Travniku otvorena prva samostalna izložba
20-godišnje Martine Mijić

”Moja priča” predstavljena na 67 slika!

Nesuđena slikarka a sada medicinska sestra nakon učešća na osam kolektivnih izložbi predstavila se prvi put samostalno u ”Alter artu”.

Nakon učestvovanja na osam kolektivnih izložbi u proteklih pet godina i na seminarima likovne umjetnosti u Sarajevu, Jablanici i na Jahorini, 20-godišnja medicinska sestra Martina Mijić je u Galeriji Internet-kluba ”Alter art” u Travniku otvorila i svoju prvu samostalnu izložbu simbolično nazvanu ”Moja priča”. U devet ciklusa nazvanih Kina, staklo, aktovi, pejsaži, portreti, glazbenici, svijet malih mrlja, mjesečina i leptirovi Mijićeva se predstavila sa 67 radova rađenih u ulju na platnu i kartonu, kombinovanoj tehnici, linorezu i olovkom.

Nakon djetinjstva provedenog najvećim dijelom u Hrvatskoj i Njemačkoj i neostvarene želje da se upiše u Srednju likovnu školu, završila je prošle godine Srednju medicinsku školu u Travniku i još aktivnije se uključila u aktivnosti travničkog Udruženja likovnih stvaralaca. O svom dosadašnjem radu Mijićeva skromno kaže:

– Slikarstvo je uvijek dio mene jer sam dar za slikanje primjećivala ”od malih nogu” a moje prve slike su nastale u toku puberteta kada sam na papir prenosila sve što se događalo oko mene i što sam osjećala. Tema mojih radova je često ”sloboda” jer smatram da svaki čovjek teži da bude slobodan. Iskreno rečeno, to nije najlakši zadatak ali kistom i bojom tu slobodu uistinu možete ostvariti…

O naslovu svoje izložbe mlada umjetnica kaže da ”označava jedan dug i za mene veoma bitan period u životu a danas kroz ova djela imam samo sjećanje”. Njena pjesnička poruka sa ove prve izložbe je: Nije slika samo slika, iscrtan papir bojama, zagledaj se dublje, netko ti želi nešto reći…”

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Senaid Buljubašić: Predio [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-05-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden